Εορτολόγιο

Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Επιστολή Κατσιμπάρδη σε Περγαντά

Με την ευκαιρία της εκλογής του Κλέαρχου Περγαντά στη θέση του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας ο Γιώργος Κατσιμπάρδης – ο οποίος, ως Υφυπουργός Εσωτερικών, του είχε αναθέσει το θεσμικό ρόλο του ¨Συνεργάτη¨ στο Υπουργείο –, του απευθύνει σήμερα (10/12/2010) την ακόλουθη επιστολή:
«Τώρα που ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ τίμησε με την ψήφο του την επιλογή του οργανωμένου Κινήματός μας στο πρόσωπό σου, και σε εξέλεξε Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, και καθώς πλησιάζουν οι ημέρες της ανάληψης από μέρους σου μεγάλων ευθυνών, αισθάνομαι το χρέος, που έχω ως πολίτης και πολιτικός απέναντι στους συμπατριώτες μας, να σου επισημάνω την πιο σημαντική υποχρέωση που έχεις, αποφεύγοντας να σταθώ στα αυτονόητα που είναι η αναβάθμιση του ρόλου της νεολαίας, η γόνιμη συνεργασίας με όλους τους Δημάρχους, τα Δημοτικά και τα Κοινοτικά Συμβούλια για τα έργα υποδομής και προστασίας του περιβάλλοντος, η προώθηση της ορθολογικής και ισόρροπης ανάπτυξης και των πέντε Νομών της Περιφέρειας – της αξιοποίησης, δηλαδή, των πλουτοπαραγωγικών τους πηγών – η ανάδειξη των σπάνιων πολιτισμικών θησαυρών μας και ασφαλώς η στήριξη του συνδικαλιστικού κινήματος της Στερεάς, με τις χιλιάδες βιομηχανίες και βιοτεχνίες.


(Βέβαια, όταν λέω ότι οφείλεις να στηρίξεις το συνδικαλιστικό κίνημα, δεν εννοώ με λόγια αλλά με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες σε συνεργασία με τα Εργατικά Κέντρα της Περιφέρειάς μας, έτσι ώστε να ιδρυθούν και να λειτουργούν απρόσκοπτα Εργατικά Σωματεία σε κάθε επιχείρηση όπως, άλλωστε, απαιτεί το Σύνταγμα και οι Νόμοι του κράτους • Σωματεία που η ύπαρξή τους σήμερα είναι αναγκαία τόσο για να αντιμετωπίζουν τα χτυπήματα που δέχονται οι εργαζόμενοι από την αντεργατική πολιτική του Δ.Ν.Τ. όσο και για να σε βοηθήσουν στην εφαρμογή των αποφάσεων που άμεσα οφείλεις να πάρεις στο θέμα του Ασωπού, το οποίο αποτέλεσε το ερέθισμα για αυτή την ανοιχτή μου επιστολή που σου απευθύνω δημόσια).

Οφείλεις, συγκεκριμένα, να δώσεις οριστική λύση στο θέμα του Ασωπού και της μόλυνσης που προκαλούν οι γύρω βιοτεχνίες και βιομηχανίες, οι οποίες σκορπίζουν το θάνατο. (Η Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη, με την οποία είχα συναντηθεί αμέσως μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά της πριν από ένα χρόνο, δεν κρύβω ότι με απογοήτευσε. Της είχα υποδείξει, τότε, τρόπους επίλυσης του φοβερού αυτού προβλήματος που, πέρα από τις συμφορές τις οποίες προκαλεί στους κατοίκους και τους εργαζόμενους της περιοχής, εκθέτει και διεθνώς τη χώρα μας – τρόπους που είχα δημοσιοποιήσει και με άρθρο μου στην εφημερίδα ¨Ελευθεροτυπία¨ και στα τοπικά Μ.Μ.Ε. –, και είχα πάρει τη διαβεβαίωση ότι, πριν βγει το 2010 το πρόβλημα του Ασωπού θα είχε λυθεί. Όμως, η ελπίδα που έδωσε η κυρία Μπιρμπίλη με την παραπάνω διαβεβαίωσή της, και με δηλώσεις της στον Τύπο, αποδείχθηκε φρούδα). Η μόλυνση της περιοχής όχι μόνο εξακολουθεί να υφίσταται αλλά έχει γίνει ακόμη πιο επικίνδυνη, σύμφωνα με τις τεκμηριωμένες και πολύ πρόσφατες εκτιμήσεις όλων των φορέων και των ειδικών επιστημόνων, Ελλήνων και ξένων.

Βέβαια, με την επιστολή μου αυτή, δεν επιθυμώ να σου εκμαιεύσω κάποια δέσμευση, τώρα που εσύ θα έχεις όλες τις αρμοδιότητες, όπως άλλωστε δεν το είχα πράξει και με την κυρία Μπιρμπίλη. Επιδιώκω, όμως, να σου επισημάνω ότι, καθώς έχεις και καλούς συνεργάτες γνώστες του θέματος από τους Νομούς της Βοιωτίας και της Εύβοιας, όπου κυρίως εστιάζεται το πρόβλημα, τους οποίους μπορείς από τώρα να επιστρατεύσεις καθιστώντας τους συνυπεύθυνους, να τεθείς επικεφαλής ώστε να δώσεις αμέσως, ως Περιφερειάρχης, λύση στο πρόβλημα του Ασωπού.
Σε επιβεβαίωση όλων των παραπάνω σου θυμίζω ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε, μόλις πρόσφατα, πως στην περιοχή του Ασωπού, που το οικοσύστημά της έχει διαταραχθεί έντονα περιβαλλοντικά, η Νομαρχία έχει ¨δεσμευτική υποχρέωση¨ να εξετάσει τη νομιμότητα των βιομηχανιών της περιοχής Οινοφύτων και Σχηματαρίου (πολλές από τις οποίες δεν έχουν άδεια διαχείρισης επικινδύνων αποβλήτων) και να προβεί στο κλείσιμο εκείνων που συνεχίζουν να ρυπαίνουν, όπως ακριβώς προβλέπει η ελληνική έννομη τάξη, το Σύνταγμα και το Διεθνές Δίκαιο, και συγκεκριμένα η Σύμβαση της Βαρκελώνης για την προστασία τής Μεσογείου. Συνεχίζοντας, μάλιστα, το Σ.τ.Ε. (Τμήμα Ε) αφού επικρίνει τη μέχρι τώρα στάση της Νομαρχίας Βοιωτίας, την καλεί να προχωρήσει – χωρίς να χρειάζεται σύμπραξη καμιάς άλλης συναρμόδιας Υπηρεσίας –, σε προσωρινή ή οριστική απαγόρευση λειτουργίας των βιομηχανιών που προκαλούν τη ρύπανση στον Ασωπό, όπως ορίζει ο νόμος 3325/2005.

Με βάση όλα αυτά θα μπορούσες, και τις λίγες ακόμα ημέρες που θα υπηρετείς τα κοινά ως Νομάρχης, να δώσεις λύση στο τεράστιο πρόβλημα του Ασωπού.