Εορτολόγιο

Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Επικίνδυνα τρία στα δέκα φωτάκια για το Χριστουγεννιάτικο δέντρο!

Έρευνα της ΕΕ έδειξε ότι το 30% των προϊόντων για το φωτισμό των χριστουγεννιάτικων δέντρων μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά ή ηλεκτροπληξία, υπενθυμίζει το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών.
Σε έρευνα της ΕΕ από το Μάιο του 2007 μέχρι το Μάιο του 2009, σε 196 τυχαία δείγματα χριστουγεννιάτικων λαμπιονιών το 30% εμφανίζουν εμφανή και άμεσο κίνδυνο πυρκαγιάς και ηλεκτροπληξίας, υπενθυμίζει η σχετική ανακοίνωση.

Το ΚΕΠΚΑ συστήνει στους καταναλωτές να επιλέγουν λαμπιόνια, γιρλάντες, φωτάκια, αγιοβασίληδες και άλλα διακοσμητικά είδη, που λειτουργούν, με ηλεκτρικό ρεύμα, με τις εξής προϋποθέσεις:

# Να φέρουν, πάνω στο προϊόν τη σήμανση CE, τα τεχνικά στοιχεία λειτουργίας (τάση, ισχύς, συχνότητα λειτουργίας ), τον τύπο του προϊόντος, τον κατασκευαστή και τα στοιχεία του ή τον υπεύθυνο εισαγωγέα / διαθέτη, στην Ελλάδα.
# Να συνοδεύονται από οδηγίες χρήσης στα Ελληνικά και να αναγράφονται τα στοιχεία της εταιρείας, που διαθέτει το προϊόν ή τα στοιχεία του εξουσιοδοτημένου service της συσκευής.
# Υπενθυμίζεται επίσης ότι σε περίπτωση χρήσης του προϊόντος, σε εξωτερικό χώρο, να αναγράφεται, σαφώς, η ένδειξη αυτή, επί της συσκευασίας και του φυλλαδίου οδηγιών χρήσης καθώς και η ένδειξη προστασίας ΙΡ (τουλάχιστον ΙΡ40 για εξωτερικό χώρο) και να τηρούνται οι κανονισμοί ασφαλείας εσωτερικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων.
# Το πάχος της εξωτερικής καλωδίωσης να είναι τουλάχιστον 5mm.
# Το φις να είναι διπολικό και κανονικού μεγέθους.
πηγή
hamomilaki.blogspot.com