Εορτολόγιο

Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τρίτη, 7 Δεκεμβρίου 2010

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας & Φυσικών Πόρων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Βοιωτίας, κ. Μιχάλης Γιαννάκης, και ο Γραμματέας Περιβάλλοντος της Νέας Δημοκρατίας, Δρ. Μίλτος Βασιλόπουλος έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

«Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαμορφώνεται η πορεία προς μία νέα ενεργειακή στρατηγική για την Ευρώπη που καλύπτει την περίοδο από το 2011 έως το 2020.
Σε σχετική συζήτηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, καθ. Ιωάννης Τσουκαλάς, διαπίστωσε ότι η έκθεση προωθεί την ταχεία υλοποίηση του λεγομένου “νοτίου διαδρόμου”, εστιάζοντας ιδιαίτερα στον αγωγό φυσικού αερίου Nabucco και σε υλοποίηση έργων όπως το Desertec και το Transgreen, χωρίς να περιλαμβάνεται και ο αγωγός south stream.
Στο τελευταίο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε., η Υπουργός ΠΕΚΑ αναφέρθηκε - σύμφωνα με πληροφορίες που διακινούνται στα δημοσιογραφικά γραφεία- στο σχέδιο για την ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού ενεργειακού δικτύου και χαιρέτησε την ισόρροπη αναφορά που γίνεται από την Επιτροπή στον αγωγό φυσικού αερίου Τουρκίας – Ελλάδας – Ιταλίας (ITGI) και τον αγωγό Nabucco, αναγνωρίζοντας ότι η ανάπτυξη ενεργειακών υποδομών αποτελεί στοιχείο μείζονος σημασίας στην ενεργειακή στρατηγική της Ε.Ε.
Η Υπουργός φέρεται να απέφυγε να αναφερθεί στον αγωγό South Stream.
Κατά τη διάρκεια επερώτησης για τα ενεργειακά θέματα στις 3/12/2010, ο υφυπουργός κ. Μανιάτης δεν υπήρξε καθόλου πειστικός για την πολιτική που ακολουθεί στους αγωγούς η κυβέρνηση.
Η Νέα Δημοκρατία αναγνωρίζοντας τη σημασία των αγωγών, πέτυχε σημαντικές συμφωνίες οι οποίες δεν πρέπει να τεθούν υπό αμφισβήτηση.
Ο κ. Πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του θα πρέπει να μην περιορίζονται σε διακηρύξεις για εσωτερική κατανάλωση, αλλά να πάρουν σαφή θέση και τα κατάλληλα μέτρα, προκειμένου να αποδείξουν ότι προσπαθούν και δεν απεμπολούν εθνικής σημασίας επιδιώξεις στο σημαντικό τομέα της ενέργειας».