Εορτολόγιο

Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΩΣΤΑ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΩΝ  ΧΡΗΜΑΤΩΝ  ΤΟΥ «ΤΑΜΕΙΟΥ ΜΟΛΥΒΙΑΤΗ»

«ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Η ΕΛΛΙΠΗΣ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ»

Πρόκληση για τους πολίτες αποτελεί η ανικανότητα της κυβέρνησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης να απορροφήσουν τα ποσά  που είχαν συγκεντρωθεί από δωρεές πολιτών για την αποκατάσταση των πυρόπληκτων περιοχών   στις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007.
 

Αυτό προκύπτει έπειτα από την απάντηση που έλαβε από το υπουργείο Οικονομικών ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Κώστας Μαρκόπουλος, σε σχετική ερώτησή του για την αξιοποίηση των χρημάτων του «ταμείου Μολυβιάτη».

Όπως αποκαλύπτεται, μετά την εκκαθάριση  η οποία ολοκληρώθηκε  στις 31 Μάιου 2011, το ταμειακό υπόλοιπο ανέρχονταν περίπου στα 118 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την απάντηση το ταμειακό υπόλοιπο σήμερα είναι περίπου  95 εκατ ευρώ.

Είναι απορίας άξιο  ότι μέσα σε διάστημα ενάμισι χρόνου, έχουν διατεθεί μόλις 23 εκατ ευρώ από τα χρήματα του ταμείου.

 Οσον αφορά στη χρηματοδότηση του νομού Ευβοίας από το «ταμείο Μολυβιάτη» ο  κ. Μαρκόπουλος θα επανέλθει με σχετικές ερωτήσεις έτσι  ώστε να διευκρινιστούν  που έχουν καταλήξει και με ποιο τρόπο έχουν διατεθεί τα ποσά που αφορούν το νομό Ευβοίας.

Συγκεκριμένα :

-Που έχουν καταλήξει τα χρήματα που έχουν διατεθεί στην περιφέρεια για μελέτες;

-Γιατί ενώ έχουν εγκριθεί συγκεκριμένα ποσά για τους δήμους, δεν έχουν απορροφηθεί μέχρι σήμερα  από την τοπική αυτοδιοίκηση;

-Κατέληξαν στους αγρότες, μελισσοκόμους και κτηνοτρόφους, ενισχύσεις   που αφορούν στην αποκατάσταση καλλιεργειών ( π.χ. χορήγηση νέων ελαιοδέντρων), ζωοτροφές κ.α.

-Τι έχουν γίνει τα 500.000  ευρώ  που έχουν δοθεί στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος για την εκπόνηση μελετών;

-Δόθηκαν στους πληγέντες κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους της Εύβοιας το ποσό των 550.000 ευρώ;

-Δόθηκαν  στους κτηνοτρόφους της περιοχής της Καρύστου ζωοτροφές αξίας 100.000 ευρώ;

Όπως προκύπτει από την απάντηση του υπουργείου Οικονομικών, στην Εύβοια έχουν διατεθεί επίσης  :
α) Ποσό περίπου 7 εκατ. ευρώ για αποκατάσταση πυρόπληκτων κτιρίων-κατοικιών. 

β) Για αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα, οδοποιία ύδρευση κλπ από τον συνολικό προϋπολογισμό  1,1 εκατ ευρώ, έχουν διατεθεί περίπου τα 250.000 ευρώ.

γ) Για βελτίωση αγροτικής οδοποιίας πυρόπληκτων τοπικών διαμερισμάτων του πρώην Δήμου Αυλώνας από συνολικό προϋπολογισμό ύψους 700.000 ευρώ έχουν διατεθεί μόλις 139.000 ευρώ.  

δ) Για αντιπλημμυρικά έργα σε οικισμούς πυρόπληκτων τοπικών διαμερισμάτων του πρώην Δήμου Αυλώνας από τα 200.000 ευρώ έχουν διατεθεί περίπου 113.000 ευρώ.

Είναι μάλιστα αξιοσημείωτο ότι πέντε χρόνια από τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν την περιοχή της Βόρειας Εύβοιας, δεν έχει απορροφηθεί ούτε ευρώ από τα περίπου 197.000 ευρώ  που αφορούν στην πραγματοποίηση αντιδιαβρωτικών αντιπλημμυρικών έργων στο κοινοτικό δάσος Λιχάδας!      

Συνολικά για την Εύβοια έχουν χορηγηθεί αποδεδειγμένα μόνο περίπου 500.000 ευρώ έναντι των μεγάλων αιτημάτων για έργα υποδομών, αποκατάστασης των καταστροφών και εξοπλισμού του νομού.