Εορτολόγιο

Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Spiegel: "Οι οικογένειες που κατέστρεψαν την Ελλάδα"

Εξαιρετικά αιχμηρό άρθρο για τις "τρεις οικογένειες που κατέστρεψαν την Ελλάδα" δημοσίευσε το γερμανικό περιοδικό Spiegel. "Οι οικογένειες Παπανδρέου, Καραμανλή και Μητσοτάκη εγκαθίδρυσαν τις τελευταίες δεκαετίες ένα σύστημα οικονομικής πατρωνίας, λούζοντας τους φίλους τους με δανεικό πλούτο", αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με το Spiegel, οι ηγέτες αυτοί που ανήκουν στις πολιτικές ελίτ της Ελλάδας διόγκωσαν τη διοίκηση, ώστε ο καθένας να μπορεί να πάρει ένα κομμάτι και παράλληλα, "δημιούργησαν ένα γραφειοκρατικό τέρας".

"Όποιος είχε πρόσβαση σε δημόσιους πόρους, τους χρησιμοποιούσε για να αγοράσει φίλους και ψηφοφόρους, οι οποίοι στη συνέχεια δένονταν στο άρμα του κόμματος - και της πολιτικής οικογένειας", σημειώνει το περιοδικό.

"Το αποτέλεσμα ήταν η Ελλάδα να γίνει μία φεουδαρχική δημοκρατία, όπου οι γενιές έρχονται και φεύγουν αλλά τα ονόματα παραμένουν ίδια: Παπανδρέου και Καραμανλής, Καραμανλής και Παπανδρέου, και το "Μητσοτάκης" να παρεμβαίνει ενδιάμεσα", προστίθεται στο κείμενο.
Και τονίζεται ότι "αυτό δεν συμβαίνει σε καμία άλλη ευρωπαϊκή δημοκρατία".

"Οι πρίγκιπες των φεουδαρχικών κομμάτων συνήθισαν το λαό να ζει πάνω από τις δυνατότητές του. Στην Ελλάδα των 11 εκ. κατοίκων, ένας στους τέσσερις εργάζεται για το κράτος. Είναι η πηγή από όπου όλοι θέλουν να πιουν", σημειώνει το Spiegel.

"Παράλληλα ο λαός άρπαξε ό,τι μπορούσε. Οι πλούσιοι απέφευγαν τους φόρους γλιτώνοντας δισεκατομμύρια, ενώ οι φτωχοί κατέφευγαν στη διαφθορά και οι δημόσιοι υπάλληλοι άνοιγαν την πόρτα στη δωροδοκία", προσθέτει, με μία δόση υπερβολής και εξαιρετικά άδικης γενίκευσης.

Στο άρθρο γίνεται λόγος για την τωρινή προσπάθεια του Γ. Παπανδρέου θα διορθώσει "αυτό που ο πατέρας του συνέδραμε να δημιουργηθεί: ένα σύστημα στο οποίο οι εργαζόμενοι βγαίνουν στη σύνταξη πιο νωρίς, αφού έχουν δουλέψει λιγότερο".
Το Spiegel αναφέρει επίσης τη δήλωση Παπανδρέου "ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε" προσθέτοντας ότι "γνωρίζει πολύ καλά όσα συνέβαιναν εδώ και δεκαετίες".

Πηγαίνοντας στη "δυναστεία" των Συντηρητικών, το περιοδικό κάνει αναδρομή στις εκλογές του 2004, όταν ο νεότερος Καραμανλής δεσμεύτηκε για μεταρρυθμίσεις.

"Μετά την νίκη του, ωστόσο, τα σκάνδαλα άρχισαν να μαζεύονται. Οι άνθρωποι του Καραμανλή χάλκευσαν τα στοιχεία που η χώρα έστελνε στην ΕΕ και λίγο πριν την εκλογική ήττα, δημιούργησαν γρήγορα χιλιάδες θέσεις στο δημόσιο τομέα για συγγενείς και φίλους του κόμματος".
"Στο τέλος της θητείας τους, οι Συντηρητικοί είχαν διπλασιάσει το εθνικό χρέος", προσθέτει.

Εκτιμήσεις οικονομολόγων

Στη συνέχεια φιλοξενούνται δηλώσεις οικονομολόγων που υποστηρίζουν ότι η πολιτική της λιτότητας είναι "αδιέξοδη". Ο καθηγητής Γιάννης Βαρουφάκης αναφέρει ότι οι συνεχείς φόροι κινδυνεύουν να προκαλέσουν ασφυξία στην οικονομία.

Παράλληλα, ο πρώην οικονομολόγος στο ΔΝΤ, Κένεθ Ρογκόφ, σημειώνει: "Αν οι Έλληνες συνεχίσουν με το πρόγραμμα λιτότητας της ΕΕ, θα βρεθούν σε ύφεση που θα διαρκέσει επ' άπειρον και θα αντιμετωπίσουν ξανά στο τέλος τη χρεοκοπία".

Σύμφωνα με το άρθρο, η Αθήνα έχει ήδη καταφέρει να μειώσει το έλλειμμα από 15,4% στο 10,6%, περικόπτοντας μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές παροχές.

Συμπληρώνει ότι λόγω της λιτότητας, 200.000 άνθρωποι έχασαν τις δουλειές τους την προηγούμενη χρονιά, με την ανεργία να φτάνει σε "υψηλό" όλων των εποχών, δηλαδή 15% στα τέλη Μαρτίου.

Παράλληλα, γίνεται αναφορά στην πτώση της κατανάλωσης κατά 10%, καθώς οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα έχουν μειωθεί σε μεγάλο βαθμό.

Τα προβλήματα του Μεσοπρόθεσμου

Τέλος, στο άρθρο του Spiegel γίνεται αναφορά στο Μεσοπρόθεσμο, με το οποίο θα περικοπούν 150.000 θέσεις εργασίας στον δημόσιο τομέα ως το 2015 και θα ιδιωτικοποιηθεί δημόσια περιουσία ύψους 50 δισ. ευρώ, όπως αναφέρει.

"Το μόνο πρόβλημα είναι ότι πολλά από αυτά τα περιουσιακά στοιχεία θα πωληθούν δύσκολα", προσθέτει, μιλώντας για "παραμελημένα Ολυμπιακά Ακίνητα και παλαιά Airbus", σημειώνοντας όμως ότι το κράτος διαθέτει χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα γης... "μερικά σε πολύ καλές παραθαλάσσιες τοποθεσίες".

Τονίζει ακόμη τις δυσκολίες που συναντά η κυβέρνηση στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και παραθέτει δήλωση του - αγαπητού στη Γερμανία - συγγραφέα Πέτρου Μάρκαρη, ο οποίος αναφέρει ότι οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ ενδιαφέρονται μόνο για τη διατήρηση των προνομίων τους.

"Κάθε νέα κυβέρνηση που εξελέγη στην Ελλάδα προχώρησε σε χιλιάδες προσλήψεις, χωρίς να απολύονται οι προηγούμενοι υπάλληλοι. Κανείς δεν ενοχλείτο από αυτό, όσο η προσωπική κατάσταση του καθενός δεν επηρεαζόταν. Τώρα όμως ο κόσμος απορρίπτει ολόκληρη την πολιτική ελίτ. Αυτό τον Μάιο, το 71% των πολιτών έλεγαν ότι δεν έχουν εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση, ενώ 76% δεν εμπιστεύονταν την αντιπολίτευση", καταλήγει το άρθρο.



Tanagranews: Πόσο δίκιο έχουν!....ΜΑΣ ΠΗΡΑΝΕ ΧΑΜΠΑΡΙ και μας δουλεύουν ψιλό γαζί….