Εορτολόγιο

Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 14 Ιουλίου 2011

Παρακάμπτουν την Βουλή, τους εργαζόμενους και τους φορείς για την πώληση της ΛΑΡΚΟ

«Αρκεί μια Υπουργική Απόφαση για την πώληση της ΛΑΡΚΟ» σημειώνει σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Οικονομικών ο βουλευτής Βοιωτίας της Νέας Δημοκρατίας Μιχάλης Γιαννάκης. Όπως τονίζεται στην ερώτηση, παρακάμπτεται η Εθνική Αντιπροσωπεία, οι φορείς των εργαζομένων και οι τοπικές κοινωνίες που δραστηριοποιείται η επιχείρηση και διακυβεύονται εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα χωρίς δυνατότητα αντίδρασης.

Ο Μιχάλης Γιαννάκης κατηγορεί την κυβέρνηση για τα «εύκολα λόγια» του Πρωθυπουργού από τα προεκλογικά μπαλκόνια και καλεί τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης να φέρει όλες της αποκρατικοποιήσεις –μεταξύ αυτών και της ΛΑΡΚΟ- στη Βουλή, ώστε να ακουστούν οι διαφορετικές απόψεις.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ τον Υπουργό Οικονομικών
Αθήνα, 14 Ιουλίου 2011
ΘΕΜΑ: Διαφάνεια στην πώληση της ΛΑΡΚΟ ΑΕ

Κύριε Υπουργέ,
Ο σημερινός πρωθυπουργός και στελέχη του ΠΑΣΟΚ από τα προεκλογικά μπαλκόνια το 2009 ξόρκιζαν μετ’ επιτάσεως την πώληση της ΛΑΡΚΟ.
Παρά τα εύκολα λόγια, η πώληση της ΛΑΡΚΟ, μιας από τις μεγαλύτερες ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιείται σε 4 νομούς της ελληνικής επικράτειας και με εκατοντάδες εργαζομένους, κατέχει περίοπτη θέση στο Πρόγραμμα Αποκρατικοποιήσεων που ψήφισε η κυβερνητική πλειοψηφία στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2011-13.
Η ασυνέπεια μεταξύ λόγων και έργων, μεταξύ προεκλογικής ρητορικής και κυβερνητικής πρακτικής που ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο επιτείνει την κυβερνητική αναξιοπιστία, αλλά πολύ περισσότερο προκαλεί την αγανάκτηση των πολιτών και των εργαζομένων στην επιχείρηση, σε μια περίοδο που είναι απαραίτητη η κοινωνική και πολιτική συναίνεση.
Πιο συγκεκριμένα, η απάλειψη από το Μεσοπρόθεσμο της δυνατότητας κοινοβουλευτικού ελέγχου των αποκρατικοποιήσεων έχουν δημιουργήσει έντονη ανησυχία για το τίμημα και τις προϋποθέσεις με τις οποίες θα πραγματοποιηθεί η ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ. Παράλληλα, παρά τα επικοινωνιακά τεχνάσματα περί «δημόσιας διαβούλευσης» οι εργαζόμενοι δεν δύνανται να συμμετάσχουν στις διαδικασίες αποκρατικοποίησης ώστε να διασφαλίσουν τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους κεκτημένα.
Σύμφωνα με το πνεύμα και το γράμμα του νόμου, είναι προφανές ότι υποβαθμίζεται ο ρόλος του Εθνικού Κοινοβουλίου, αφού οι ιδιωτικοποιήσεις μπορούν πλέον να πραγματοποιούνται χωρίς καμία διαβούλευση στην Εθνική Αντιπροσωπεία, χωρίς την γνωμοδότηση των άμεσα ενδιαφερόμενων, χωρίς την γνώμη των τοπικών και συλλογικών φορέων (εργαζόμενοι, ΟΤΑ κοκ). Αντίθετα, σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο, αρκεί μια Υπουργική Απόφαση προκειμένου η αποκρατικοποίηση να ολοκληρωθεί εν κρυπτώ από το αρμόδιο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.
Παράλληλα, ειδικά για το ζήτημα της ΛΑΡΚΟ, πέρα από τον αναπτυξιακό χαρακτήρα της εταιρίας και την προστασία της απασχόλησης σε 4 νομούς της περιφέρειας, εγείρονται ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος, που δεν διασφαλίζονται με τον τρόπο που προωθείται από την κυβέρνηση η ιδιωτικοποίηση της εταιρίας.

ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΟΥΤΩΝ, ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ:
-Δεσμεύεται πολιτικά η κυβέρνηση για την κύρωση όλων των συμβάσεων αποκρατικοποίησης από το Εθνικό Κοινοβούλιο; Προτίθεται να φέρει στην Βουλή το ζήτημα της πώλησης της ΛΑΡΚΟ, προκειμένου να ακουστούν όλες οι φωνές;
-Ποιες οδηγίες θα δοθούν στον επικεφαλής του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων ώστε να διασφαλιστούν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων;
-Προτίθεται η κυβέρνηση να επιβάλλει ειδικές ρήτρες για την προστασία του περιβάλλοντος στους νομούς που δραστηριοποιείται η ΛΑΡΚΟ, ώστε να προστατευθεί το περιβάλλον από ενδεχόμενες αυθαιρεσίες του μελλοντικού αγοραστή της εταιρίας;

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ


ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ