Εορτολόγιο

Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Μήνυμα Αναγνώστη

ΕΠΙΣΤΟΛΗ      ΟΙΝΟΦΥΤΑ 18/01/2011
Γίνεται μια προσπάθεια με τα διάφορα σχόλια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, να σπιλωθούν οι εργαζόμενοι των πρώην δήμων του νυν Καλλικρατικού Δήμου Τανάγρας. Να μεταφερθεί η ευθύνη σε αυτούς για την μέχρι τα τώρα λειτουργία των Δήμων.
Οφείλω για την πλήρη ενημέρωση όλων να επισημάνω ορισμένα πράγματα, σε αναζήτηση της αντικειμενικής αλήθειας, και όχι πως τα βλέπει ο καθένας.
Καταρχήν οι εργαζόμενοι είναι, είτε το θέλουμε είτε δεν το θέλουμε, η «ατμομηχανή» και στον δήμο και στο εργοστάσιο και στο καράβι, παντού σε κάθε εργασιακό χώρο. Χωρίς αυτούς δεν κινείτε τίποτα. Χρειάζεται στην «κίνηση» αυτή ο έλεγχος και η διεύθυνση της εργασίας τους. Αυτό οφείλουν να κάνουν στους Δήμους οι προϊστάμενοι των υπηρεσιών οι αντιδήμαρχοι και ο Δήμαρχος ιεραρχικά . Υποχρέωσή τους είναι να ελέγχουν αν τηρείται το ωράριο, η ποιότητα και η ποσότητα της εργασίας των εργαζομένων. Τα μέτρα που λαμβάνονται, για την τήρηση του ωραρίου, από όλους τους αντιδημάρχους, και όχι μόνο από τον κ. Περγάλια, είναι σωστά και αποδεκτά από τους εργαζόμενους. Εξάλλου οι ίδιοι οι εργαζόμενοι με αποφάσεις των Γενικών συνελεύσεων τους στο παρελθόν (Οκτώβριος 2008 ) των πρώην Δήμων Οινοφύτων και Σχηματαρίου, ζήτησαν από τους τότε Δημάρχους, εκτός από την επίλυση εργασιακών και μισθολογικών προβλημάτων , με αρκετές ουσιαστικές προτάσεις για το πώς θα λειτουργήσουν καλύτερα οι υπηρεσίες των Δήμων. Και ένα αίτημα από το σύνολο των προτάσεων ήταν αυστηρή τήρηση ωραρίου από όλους. Δεν το υλοποίησαν οι τότε κ.κ. Δήμαρχοι καθώς και μια σειρά άλλων προτάσεων. Οι εργαζόμενοι σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν το ίδιο σύντομα. Προτάσεις για την καλύτερη λειτουργία των υπηρεσιών , βγαλμένες από αποφάσεις Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων του ενιαίου πλέον δήμου Τανάγρας. Και ελπίζουμε να εισακουστούμε.

   Κατηγορούνται άδικα για πολλά πράγματα οι εργαζόμενοι. Μπορούμε και εμείς να αναφέρουμε έναν περίδρομο προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους. Πολλά από αυτά πολύ σοβαρά. Η ομηρία που επιβάλλεται με τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου οι απολύσεις των, οι περικοπές των μισθών, η συρρίκνωση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Θέματα ασφάλειας και υγιεινής . Κινδυνεύει η σωματική τους ακεραιότητα, η ίδια η ζωή τους , η δουλειά τους αν συμβεί κάτι με τα αυτοκίνητα και τα μηχανήματα που χειρίζονται. Κινδυνεύουν με φυλάκιση , λόγω των παράτυπων αποφάσεων που παίρνονται μερικές φορές από τα Δημοτικά συμβούλια και από το στρεβλό πολυδαίδαλο νομικό πλαίσιο λειτουργίας των υπηρεσιών. Και άλλα πάρα πολλά .
Να θέσω όμως και μερικά ερωτήματα από τα πολλά που έχω. Επιδεικνύεται μια αυστηρότητα προς τους εργαζόμενους ( λες και υπάρχουν προσωπικά απωθημένα μερικές φορές) πάντα από την κάθε νέα αρχή όταν αναλαμβάνει. Γιατί στην συνέχεια χαλαρώνουν και αδιαφορούν; Γιατί δεν λύνονται βασικά προβλήματα των εργαζομένων πρώτα, όπως η διαφύλαξη της ζωής τους της υγείας τους της αξιοπρέπειας τους , και τα αφήνουν κάθε φορά για τις επόμενες καλένδες ξανά και ξανά; Υποχρεώσεις μόνο οι εργαζόμενοι έχουν ; Ο εργοδότης καθόλου; Γιατί αποδέχονται τις κυβερνητικές πολιτικές που αφαιρούν βασικά δικαιώματα των εργαζομένων και των πολιτών και δεν αντιδρούν καθόλου; Γιατί γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια τις προτάσεις των εργαζομένων που είναι συμφέρουσες οικονομικά για τους δημότες; Κλπ.
Απαντήσεις και συμπεράσματα που βγήκαν από την μακρόχρονη πείρα μας είναι:
1)      Υπάρχει σε ορισμένους αιρετούς αδυναμία και έλλειψη γνώσης για το πώς πρέπει να διοικήσουν. Ουδέν μεμπτό.
2)      Ψηφοθηρικοί λόγοι. Γιατί να χαλάσουμε χατίρια;
3)      Αν δεν λειτουργούν καλά οι υπηρεσίες μένει πίσω η δουλειά, η οποία ανατίθεται σε εργολάβους με πολλαπλάσιο κόστος απ’ ότι της υπηρεσίας. Και φυσικό είναι σε μια τέτοια συμφωνία να αμφισβητείται από πολλούς δημότες η «καθαρότητά της».
4)      Υπάρχει Κεντρική πολιτική στρατηγική που επιδιώκεται να υλοποιηθεί. Ποια είναι αυτή; Επειδή υπάρχει πολύ χρήμα, και ειδικά στην αποκομιδή και διαχείριση των σκουπιδιών, το οποίο εποφθαλμιούν μεγάλα επιχειρηματικά κεφάλαια και το απαιτούν, πρέπει να τους κάνουν το χατίρι. Δεν είναι τυχαίο που τα τελευταία χρόνια έκαναν εταιρείες αποκομιδής και διαχείρισης απορριμμάτων οικονομικά μεγαθήρια. Κόκκαλης , Αλαφούζος , Λάτσης, Μπόμπολας, κλπ. 500 εκατομμύρια  ευρώ και πλέον το χρόνο είναι αυτά. Ο Μπόμπολας ήδη έκανε κρούση στην περιοχή μας με το εργοστάσιο καύσης που ήθελε να στήσει στη Θήβα . Και ευτυχώς ο λαός της Θήβας αντέδρασε αγωνιστικά και ανέστειλε προσωρινά την κατασκευή του. Για να πάνε λοιπόν στα δικά τους χέρια πρέπει να υποβαθμιστούν οι δημόσιες υπηρεσίες. Για αυτό και οι παραινέσεις ορισμένων αιρετών να φεύγουν όποτε θέλουν οι εργαζόμενοι. Για αυτό μας προέκυψε και ο Καλλικράτης.
    Ας λάβουμε τα μέτρα μας και εμείς οι εργαζόμενοι αλλά και οι δημότες. Να κρίνουν σωστά και να εμποδίσουν μια τέτοια εξέλιξη αγωνιστικά.
     Εμένα προσωπικά δεν με ξεγελά το τωρινό ενδιαφέρον των αιρετών για την καλή λειτουργία του Δήμου. Θα με πείσουν όταν οργανώσουν τις υπηρεσίες με ειδικευμένο προσωπικό και μη και μηχανολογικό άρτιο εξοπλισμό. Όταν δεν κάνουν διακρίσεις μεταξύ των εργαζομένων. Όταν σταματήσουν να προσλαμβάνουν με αυτές τις άθλιες και οδυνηρές συμβάσεις, για κάθε εργαζόμενο, ορισμένου χρόνου, μερικής απασχόλησης και με μπλοκ παροχής υπηρεσιών. Όταν λάβουν μέτρα προστασίας της υγείας , της ζωής της αξιοπρέπειας των εργαζομένων. Όταν μέσα από την σωστή οργάνωση και προγραμματισμό, αποδώσουν ποιοτικές υπηρεσίες και στους πολίτες.
   Και δεν χρειάζεται κανένα μαστίγιο. Αξιοποίηση του φιλότιμου και της συνείδησης χρειάζεται. Η εποχή των δούλων πέρασε ανεπιστρεπτί.
Ευχαριστώ για την φιλοξενία.
Παυλόπουλος Λάμπρος
Εργάτης καθαριότητας Δήμου Τανάγρας – Γ. Γραμματέας του ΕΣΕ ΟΤΑ Ν. Βοιωτίας