Εορτολόγιο

Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Περί ενέργειας…

Αυξάνονται και πληθύνονται οι αιτήσεις αγροτών για τα φωτοβολταϊκά, ιδίως σε περιοχές που είχαν παλαιότερα καπνά (Αιτωλοακαρνανία, Βοιωτία) αλλά και βαμβάκι (Λάρισα, Καρδίτσα), παρά το γεγονός ότι αρκετοί είναι οι αγροτοσυνδικαλιστές από συνεταιριστικές ενώσεις που θεωρούν πλέον ότι το θέμα θα εξελιχθεί σε... φούσκα!

Η ΔΕΗ ολοκληρώνει αυτή την περίοδο τη χαρτογράφηση των αιτήσεων ανά νομό. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της ΠΑΣΕΓΕΣ, έχουν φτάσει σχεδόν τις 6.000 αιτήσεις στη ΔΕΗ για φωτοβολταϊκά, μέσω των κατά τόπους Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών. Αν μάλιστα εγκριθούν οι αιτήσεις αυτές, τότε υπερκαλύπτεται ο στόχος που έχει θέσει η χώρα μας ώς το 2014, των 500 MW.


«Είναι λογικό να υπάρχει στροφή στον τομέα των φωτοβολταϊκών», λέει ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λιβαδειάς, Γιώργος Ανέστης.

«Στην περιοχή μας υπήρχαν πάνω από 200 καπνοπαραγωγοί στον Δήμο Χαιρώνειας, αλλά έχουν ενδιαφερθεί κι άλλοι αγρότες που έχουν κάνει αίτηση. Μην ξεχνάμε ότι την τελευταία δεκαετία έχουν φύγει από το επάγγελμα, πανελλαδικά, 171.000 αγρότες (σ.σ. άλλοι ανεβάζουν τον αριθμό). Ομως δεν είναι εύκολο από τη μια στιγμή στην άλλη. Υπάρχει έλλειψη ρευστότητας, οι τράπεζες δεν βοηθούν και υπάρχει η κατάσταση στασιμότητας. Χρειάζεται αναδιάρθρωση των καλλιεργειών. Εξάλλου, μην ξεχνάμε ότι ο κάμπος της Βοιωτίας έχει γύρω στα 200.000 στρέμματα με βαμβάκι. Ολος ο αγροτικός κόσμος ψάχνεται».

Μείωση τιμής κάθε χρόνο
«Πάνω από 500 αιτήσεις έχουν κατατεθεί στη Θεσσαλία για φωτοβολταϊκά, εκ των οποίων οι 160 αφορούν τη Λάρισα», τονίζει ο Σπύρος Τσικρίκας από την ΕΑΣ Λάρισας. Παρότι υπάρχει η διάθεση για στροφή στις καλλιέργειες, ειδικά στην Καρδίτσα που έχει τη βαμβακοπαραγωγή, δεν υπάρχουν τα απαιτούμενα κεφάλαια».

«Δυστυχώς ο αγροτικός κόσμος δεν έχει καταλάβει ότι στα φωτοβολταϊκά η τιμή μειώνεται χρόνο με το χρόνο», λέει ο Βαγγέλης Μπούτας, επικεφαλής της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Καρδίτσας και μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης. «Δίνουν γύρω στα 2.000 ευρώ για να υποβάλουν τον φάκελο, υπάρχει περίπτωση να μην αδειοδοτηθούν και στα 5 χρόνια η απόδοση πέφτει.

Επιπλέον, την ασφάλιση την πληρώνει αυτός που έχει τα φωτοβολταϊκά, ενώ αναλαμβάνει και το κόστος συντήρησης. Κανείς δεν λέει στους αγρότες ότι θα υπαχθούν στο ΤΕΒΕ και θα τους στέλνουν περαιώσεις, ενώ ενδέχεται, επειδή θα δηλώνουν κι άλλο επάγγελμα πλην του αγροτικού να κοπούν και από τις άμεσες ενισχύσεις στα αγροτικά προϊόντα τους, διότι δεν θα είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες...».