Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, του κατ' εξοχήν "αερίου του θερμοκηπίου", που ευθύνεται για την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή, μειώθηκαν κατά 1,3% το 2009, σε σχέση με το 2008, λόγω της οικονομικής κρίσης, σε βαθμό όμως πολύ μικρότερο του προβλεπομένου (2,8%). Αυτό δείχνει ότι η ταχεία επαναφορά των εκπομπών σε ανοδική τροχιά είναι ζήτημα χρόνου, ίσως και από το 2010, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα, που εκτιμά ότι οι εκπομπές πιθανότατα θα αρχίσουν και πάλι να αυξάνονται με ετήσιο ρυθμό 3%, φτάνοντας σε νέα επίπεδα ρεκόρ, μόλις η παγκόσμια οικονομία επανακάμψει για τα καλά, κάτι που μπορεί να συμβεί από φέτος κιόλας.
Η μελέτη της διεθνούς ερευνητικής κοινοπραξίας Global Carbon Project, υπό τον καθηγητή κλιματικών συστημάτων Πιέρ Φριντλιγκστάιν του βρετανικού πανεπιστημίου του Έξετερ, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό γεωεπιστημών "Nature Geoscience", σύμφωνα με το BBC, το Γαλλικό Πρακτορείο και τον "Γκάρντιαν", αναφέρει ότι τα μεγάλα βιομηχανικά κράτη σημείωσαν σημαντική πτώση εκπομπών από την καύση ορυκτών καυσίμων (Ιαπωνία -11,8%, Βρετανία -8,6%, Ρωσία -8,4%, Γερμανία -7%, ΗΠΑ -6,9% κ.α.).0
Αντίθετα, οι μεγάλες αναπτυσσόμενες χώρες παρουσίασαν σημαντική αύξηση (Κίνα +8%, Ινδία +6,2%. Ν.Κορέα +1,4%). Η Κίνα, έτσι, ενίσχυσε την καθόλου αξιοζήλευτη θέση της ως Νο 1 ρυπαντής στον κόσμο, με μερίδιο 24% των συνολικών εκπομπών διοξειδίου διεθνώς, ακολουθούμενες από τις ΗΠΑ με 17%.
"Με βάση τις προβλέψεις για την πορεία του ΑΕΠ το 2009, περιμέναμε πολύ μεγαλύτερη μείωση. Αν το καλοσκεφτείς, (η πτώση 1,3%) ισοδυναμεί με εκπομπές τεσσάρων ημερών, δηλαδή μια ασήμαντη ποσότητα", δήλωσε ο υπεύθυνος της έρευνας. Ο Φριντλιγκστάιν εκτίμησε ότι το 2009 οι συνολικές εκπομπές διοξειδίου από την καύση άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου έφτασαν τους 30,8 δισεκατομμύρια τόνους (το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο στην ανθρώπινη ιστορία, μετά το ύψος-ρεκόρ του 2008), αλλά η μείωσή τους κατά 1,3% δεν ήταν ούτε η μισή με βάση τις αρχικές πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις για μείον 2,8%.
Πριν την παγκόσμια ύφεση λόγω της οικονομικής κρίσης, οι εκπομπές διοξειδίου αυξάνονταν με μέσο ετήσιο ρυθμό γύρω στο 3%, ένας ρυθμός που αναμένεται να υπάρξει ξανά μετά την λήξη της ύφεσης διεθνώς και στις ανεπτυγμένες χώρες. "Πιθανώς, θα επανέλθουμε στην ανοδική τροχιά της προηγούμενης δεκαετίας και το 2009 θα αποδειχτεί απλώς μια μικρή παρένθεση", εκτίμησε ο Φριντλιγκστάιν, αν, όπως είπε, επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας με ρυθμό 4,8% φέτος.
Οι νέες εκτιμήσεις έρχονται μόλις μια εβδομάδα πριν αρχίσουν οι εργασίες της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα, στην Κανκούν του Μεξικού (29 Νοεμβρίου-10 Δεκεμβρίου). Οι αναλυτές περιμένουν μικρή πρόοδο, με δεδομένη και την αρνητική εμπειρία της περυσινής συνόδου της Κοπεγχάγης.
Τα ορυκτά καύσιμα συνεισφέρουν περίπου το 88% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Οι συγκεντρώσεις διοξειδίου στην ατμόσφαιρα από όλες τις πηγές, σύμφωνα με την μελέτη, έφτασαν στο επίπεδο-ρεκόρ των 387,2 εκατομμυρίων μερών ανά εκατομμύριο (ppm) έναντι 280 ppm πριν τη Βιομηχανική Επανάσταση. Οι εκπομπές αυξάνονται πλέον με ρυθμό 2 έως 3 μέρη (ppm) κάθε χρόνο και, αν συνυπολογιστούν και άλλα "αέρια του θερμοκηπίου" στην ατμόσφαιρα, όπως το μεθάνιο, το συνολικό επίπεδο των εκπομπών ήδη προσεγγίζει τα 440 ppm.
Μια καλή είδηση ήταν, πάντως, ότι οι εκπομπές διοξειδίου από την αποψίλωση των δασών έχουν μειωθεί αισθητά, κατά 25% περίπου από το 2000.
Link: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία (με συνδρομή) στη διεύθυνση: http://www.nature.com/ngeo/journal/vaop/ncurrent/full/ngeo1022.html
Παύλος Δρακόπουλος
Πηγή : http://www.nooz.gr/