Εορτολόγιο

Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Αυξήσεις «φωτιά» στα διόδια των Μαλγάρων

Νέοι σταθμοί από το 2011 σε όλους τους αυτοκινητόδρομους

Σε μεγάλες αυξήσεις στα διόδια - χρυσωρυχείο των Μαλγάρων προχώρησε χθες το υπουργείο Υποδομών, επιβεβαιώνοντας το χθεσινό ρεπορτάζ της «Κ». Το αξιοσημείωτο είναι πως το υπουργείο επιχειρεί να αποδώσει την αύξηση από 40% έως 50% στην αύξηση του ΦΠΑ, προσπαθώντας να υποβαθμίσει την απόφασή του να «χρεώσει» στα διόδια Μαλγάρων το κόστος του κλεισίματος των διοδίων Αιγινίου, το οποίο παρουσιάστηκε ως νίκη της κυβέρνησης. Αυξήσεις «φωτιά» και νέοι σταθμοί διοδίων έρχονται την επόμενη χρονιά σε όλους τους αυτοκινητόδρομους.
Οι χιλιάδες οδηγοί που πέρασαν χθες από τα διόδια των Μαλγάρων βρέθηκαν μπροστά σε μια δυσάρεστη έκπληξη: το ύψος των διοδίων είχε αυξηθεί στα 2,80 ευρώ (από 2 ευρώ) για τα Ι. Χ., στο 1,40 ευρώ (από 1 ευρώ) για τα δίκυκλα, στα 6 ευρώ (από 4,30 ευρώ) για τα μικρά φορτηγά και στα 7 ευρώ (από 5 ευρώ) για τα μεγάλα φορτηγά.
Δύο σημεία αξίζουν προσοχής στη χθεσινή εξέλιξη. Κατά πρώτον, το υπουργείο δεν προανήγγειλε την αύξηση. Κατά δεύτερον, την απέδωσε κυρίως στην αύξηση του ΦΠΑ, η οποία δεν είχε τα τελευταία χρόνια συμπεριληφθεί στην τιμή. «Επιπλέον, με την αύξηση στην τιμή των διοδίων Μαλγάρων ισοσκελίζεται σε ένα βαθμό, κατόπιν συμφωνίας με τους Αυτοκινητόδρομους Αιγαίου, η κατάργηση των διοδίων Αιγινίου», παραδέχεται. Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη συμφωνία είχε παρουσιαστεί από το υπουργείο Υποδομών ως νίκη στον αγώνα κατά των διοδίων. Αυτό που ακόμα και σήμερα αποφεύγει να αναφέρει το υπουργείο είναι ότι για τη μη λειτουργία του σταθμού Αιγινίου το Δημόσιο αφαιρεί από τα δημόσια έσοδα 650 - 800.000 ευρώ μηνιαίως (ανάλογα με τις διελεύσεις οχημάτων από τον κλειστό σταθμό, οι οποίες καταγράφονται ηλεκτρονικά).
Μέσα στο 2011 αναμένεται νέος γύρος αυξήσεων στα διόδια, αυτή τη φορά σε εκείνα που εκμεταλλεύονται ιδιώτες.
- Στα μέσα του 2011 τα διόδια της εθνικής οδού Ελευσίνας - Κορίνθου - Πατρών (Ελευσίνα, Ισθμός, Ζευγολατιό, Ρίο) πρόκειται να γίνουν αμφίπλευρα, δηλαδή οι οδηγοί θα πληρώνουν και στις δύο κατευθύνσεις. Ταυτόχρονα η χρέωση θα γίνει ανά χιλιόμετρο, όπως προβλέπει η σύμβαση. Στο τμήμα Ελευσίνας - Κορίνθου η εταιρεία Ολυμπία Οδός θα προσθέσει νέους πλευρικούς σταθμούς στους κόμβους.
- Στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου - Μεγαλόπολης, Μεταμόρφωσης - Σκάρφειας και Μαλιακού - Κλειδιού, οι παραχωρησιούχοι περιμένουν το πράσινο φως για να αυξήσουν τη χρέωση από 0,03 ευρώ ανά χιλιόμετρο σε 0,04 ευρώ ανά χιλιόμετρο.
- Η εταιρεία Μορέας πρόκειται σύντομα να εγκαινιάσει τον σταθμό διοδίων Ασέας.
- Στον αυτοκινητόδρομο Μεταμόρφωσης - Σκάρφειας, η εταιρεία Νέα Οδός περιμένει την έγκριση του υπουργείου για να λειτουργήσει τέσσερις νέους πλευρικούς σταθμούς διοδίων εντός της Αθήνας.
- Η εταιρεία Κεντρική Οδός περιμένει να επιτραπεί η λειτουργία του σταθμού διοδίων των Θερμοπυλών στον Μαλιακό Κόλπο.

Του Γιωργου Λιαλιου

Πηγή kathimerini.gr