Ακατάλληλα φαγώσιμα για παιδιά πωλούν τα κυλικεία που βρίσκονται μέσα στις σχολικές μονάδες της χώρας, παρά το γεγονός ότι έχουν οδηγίες και σχετικούς καταλόγους με τα προϊόντα που πρέπει να διαθέτουν, όπως προκύπτει από ελέγχους που έκαναν οι υπηρεσίες της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής, από την έναρξη της σχολικής χρονιάς.
Πάνω από τα μισά κυλικεία σχολείων (το 57%) πωλούν είδη πέραν των επιτρεπόμενων, από τις Υγειονομικές Διατάξεις, όπως σφολιατοειδή, σοκολατοειδή, αναψυκτικά, σνακ, τσίχλες, τσιπς, παγωτά, ροφήματα (καφέδες), σάντουιτς με ακατάλληλο περιεχόμενο κ.ά.
Τα προϊόντα αυτά απαγορεύεται να διατίθενται σε παιδιά, καθώς θεωρούνται επιβλαβή για την υγεία και την ανάπτυξή τους και υπεύθυνα για την παχυσαρκία των μαθητών, η οποία έχει φτάσει σε ανησυχητικά επίπεδα. Και σαν να μη φτάνουν όλα αυτά, οι εργαζόμενοι στα κυλικεία δεν τηρούν βασικούς κανόνες υγιεινής, όπως να φορούν γάντια μίας χρήσης και κατάλληλες στολές, δεν έχουν βιβλιάρια υγείας, ενώ στα ψυγεία δεν υπάρχουν τα απαραίτητα θερμότερα, ούτε γίνεται έλεγχος για τη σωστή λειτουργία τους.
Το περισσότερο ανησυχητικό είναι πάντως ότι τα ελληνόπουλα εμφανίζονται εθισμένα στις τροφές που βλάπτουν την υγεία τους, και έτσι ακόμη και όταν το κυλικείο του σχολείου τούς προσφέρει φρούτα, σαλάτες, γάλα, ρυζόγαλο, φυσικούς χυμούς, τα... αποφεύγουν και προτιμούν να πηγαίνουν στα κοντινά καταστήματα και να παίρνουν τσιπς και σάντουιτς που συνήθως περιέχουν μεγάλες ποσότητες από λιπαρές ουσίες, γλυκίσματα, παγωτά κ.ά.
Ετσι φτάσαμε η χώρα μας να έχει το τρίτο μεγαλύτερο ποσοστό (31%) υπέρβαρων παιδιών στην Ευρώπη μετά την Ιταλία και την Ισπανία. Γι’ αυτό άλλωστε τον λόγο και η Νομαρχία Ανατ. Αττικής επισημαίνει ότι, πέρα από τους ελέγχους στα κυλικεία, η αντιμετώπιση του προβλήματος απαιτεί σωστή διατροφική διαπαιδαγώγηση παιδιών και γονέων.
Οδηγίες
Συμβουλές για τους γονείς
Συμβουλές για τους γονείς
§ Με απόφαση της αρμόδιας Σχολικής Επιτροπής του σχολείου, να συγκροτήσουν Επιτροπή Ελέγχου λειτουργίας του σχολικού κυλικείου.
§ Να προσέξουν τις διατροφικές συνήθειες της οικογένειας, ώστε να μην οδηγούνται τα παιδιά στην κατανάλωση βλαβερών προϊόντων.
§ Να ρωτούν σε καθημερινή βάση τα παιδιά τι έφαγαν στο σχολείο και να τα συμβουλεύουν.
§ Η καλύτερη λύση είναι οι γονείς να εφοδιάζουν το παιδί με τρόφιμα από το σπίτι.
§ Τα παιδιά ακολουθούν τις συνήθειες των γονέων. Ας προσέχουν και αυτοί τι τρώνε, βάζοντας παράλληλα στη ζωή τους τη σωματική άσκηση.
Προϊόντα
Τι επιτρέπεται να πωλούν τα σχολικά κυλικεία
Τι επιτρέπεται να πωλούν τα σχολικά κυλικεία
Με βάση την Υγειονομική Διάταξη για τους κανόνες υγιεινής και τον καθορισμό των προϊόντων που διατίθενται, τα κυλικεία δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων (δημοτικών, γυμνασίων, λυκείων, ημερήσιων και νυχτερινών) επιτρέπεται να πωλούν:
1 Σάντουιτς-τοστ, με ψωμί ολικής αλέσεως ή λευκό, τυρί, γαλοπούλα, ντομάτα, χωρίς μαγιονέζα και χωρίς βούτυρο.
2 Απλά αρτοσκευάσματα (φρυγανιές, αρτίδια, φραντζολάκια, σησαμένια κουλούρια, παξιμάδια, κριτσίνια), σε ατομική συσκευασία (μέχρι 50g).
3 Σταφιδόψωμο, μουστοκούλουρα, σε ατομική συσκευασία (έως 60g).
4 Μπισκότα απλά, χωρίς γέμιση, σε ατομική συσκευασία (έως 60g), η περιεκτικότητα των οποίων σε trans λιπαρά δεν πρέπει να υπερβαίνει το 2% των ολικών λιπιδίων.
5 Τυρόπιτα - σπανακόπιτα (έως 200g) με τυρί φέτα ή κασέρι.
6 Γιαούρτι, χωρίς συνθετικές γλυκαντικές ουσίες.
7 Φρέσκα φρούτα, καλά πλυμένα και σε ατομική συσκευασία.
8 Ξερά φρούτα, σε ατομική συσκευασία (έως 50 g ).
9 Γάλα χαμηλό σε λιπαρά, πλήρες ή με κακάο, χωρίς συνθετικές γλυκαντικές ουσίες.
10 Ρυζόγαλο, κρέμα χωρίς προσθήκη άλλων συστατικών και σε συσκευασία έως 150ml.
11 Φυσικούς χυμούς φρούτων (100% χυμός), χωρίς πρόσθετη ζάχαρη, σε ατομική συσκευασία (έως 330ml).
12 Εμφιαλωμένο νερό του 0,5 λίτρου .
Νικολ. Τρίγκα