Εορτολόγιο

Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ
ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΠΟΤΟΠΟΙΪΑΣ ΟΥΖΟΥ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ

«ΚΥΡΙΟΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΟΥΣ ΧΡΩΣΤΑΤΕ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΦΠΑ, ΤΟΥΣ ΕΧΕΤΕ ΑΥΞΗΣΕΙ 123% ΤΟΝ ΕΙΔΙΚΟ ΦΟΡΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ, ΔΕΝ ΚΥΝΗΓΑΤΕ ΤΗ ΛΑΘΡΑΙΑ ΑΙΘΥΛΙΚΗ ΑΛΚΟΟΛΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΛΕΓΧΕΤΕ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ»



Τη κραυγή αγωνίας για το παρόν και το μέλλον του Ούζου στη Λέσβο, μιά από τις πιo παραδοσιακές και παγκοσμίως γνωστές ποτοποιΐες, αποτυπώνει σε Ερώτησή του προς δύο Υπουργούς ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ, ο οποίος έχει υπό τη βουλευτική του εποπτεία και την εκλογική Περιφέρεια της Λέσβου.

Με βάση στοιχεία που του κοινοποίησε ο τ.Βουλευτής και νυν Πολιτευτής Λέσβου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Σπύρος Γαληνός και τα οποία του δόθηκαν από τον Σύνδεσμο Ποτοποιών Λέσβου για περεταίρω ενέργειες, ο Τέρενς Κουίκ θέτει σειρά ερωτημάτων προς τους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, ζητώντας απαντήσεις για ΑΜΕΣΕΣ ενέργειές τους.

Η Ερώτηση έχει ως εξής: 

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΙΩΑΝΝΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ

ΘΕΜΑ: ΠΟΤΟΠΟΙΟΙ ΛΕΣΒΟΥ

Κύριοι Υπουργοί,


Ο Σύνδεσμος Ποτοποιών Λέσβου, βγάζει κραυγή αγωνίας για το παρόν και το μέλλον μιάς από τις πλέον παραδοσιακές και παγκοσμίως γνωστές ποτοποιίες. Αυτή του Ούζου.

Στη Λέσβο δραστηριοποιούνται δεκάδες επιχειρήσεις παραγωγής ούζου οι οποίες:

1. Καλύπτουν περισσότερο από το 50% της ετήσιας εθνικής κατανάλωσης.

2. Εξάγουν σε πάνω από 30 χώρες εισάγοντας πολύτιμο συνάλλαγμα στη χώρα.

3. Απασχολούν περίπου διακόσιους εργαζομένους, πολλοί απόφοιτοι Πανεπιστημιακής ή Τεχνικής Εκπαίδευσης.

4. Καταβάλουν ετησίως τουλάχιστον 30 εκατομμύρια ευρώ σε άμεσους και έμμεσους φόρους, συμβάλλοντας καθοριστικά στην Εθνική Οικονομία.

5. Υποστηρίζουν την τοπική αγροτική παραγωγή απορροφώντας όλο τον τοπικό γλυκάνισο και άλλους σπόρους από καλλιέργειες της λεσβιακής γης.

6. Στηρίζουν σημαντικά την περιφερειακή επιχειρηματικότητα, επιλέγοντας συνεργασίες με τοπικές επιχειρήσεις, για συντήρηση εξοπλισμού (μηχανουργεία), για παραγωγή αναλώσιμων υλικών (χάρτινες και πλαστικές συσκευασίες), για μεταφορά τελικών προϊόντων.

Παρ' όλα αυτά, βρίσκονται αντιμέτωπες με σημαντικότατα αντικίνητρα που παρακωλύουν την απρόσκοπτη ανάπτυξή τους και που συνοψίζονται ως εξής:

1. Αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) κατά 123% μέσα σε 16 μήνες.

2. Επιβολή παρανόμως ΦΠΑ επί του ΕΦΚ και των λοιπών φόρων.

3. Άμεση απόδοση ΕΦΚ, εντός 25 ημερών, μαζί με την απόδοση ΦΠΑ.

4. Αύξηση της λαθραίας εισαγωγής και διακίνησης αιθυλικής αλκοόλης και προϊόντων ούζου, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα.

5. Άρνηση του κράτους να επιστρέψει το ΦΠΑ των εξαγωγών.

6. Καθυστέρηση στις  χρηματοδοτήσεις από τα αναπτυξιακά προγράμματα.

7. Ανεξέλεγκτη παραγωγή και διακίνηση του ατυποποίητου τσίπουρου.

8. Τεράστιο κόστος μεταφορών από και προς την ηπειρωτική Ελλάδα.

9. Υπαγωγή της εστίασης στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ.


Γι' αυτόν τον εφιαλτικό κατάλογο απαιτούνται λύσεις, οι οποίες φυσικά δεν βρίσκονται με απλές επιστολές προς τα αρμόδια υπουργικά γραφεία.

Χρειάζονται πιο ουσιαστικές δημόσιες τοποθετήσεις και ο απαραίτητος κοινοβουλευτικός έλεγχος, με τη λογική ότι η έγγραφη απάντηση του κάθε Υπουργού που Ερωτάται, τον βάζει αυτόν και την κυβέρνησή του στη θέση να εκτίθενται στον απόλυτο βαθμό αν απορρίψουν τα δικαιολογημένα αιτήματα των ενδιαφερομένων η αν τα αποδεχτούν και δεν τα υλοποιήσουν.

Οπότε, κύριοι Υπουργοί, ερωτάσθε:

1. Σκοπεύετε εδώ και τώρα να συμφωνήσετε ώστε να μειωθεί ΑΜΕΣΑ ο ΕΦΚ, ώστε να αποκατασταθεί η τιμή του ούζου, να λειτουργήσουν οι κανόνες της ελεύθερης αγοράς και να περιοριστεί το λαθρεμπόριο;

2. Σκοπεύετε ΑΜΕΣΑ να τροποποιηθεί ο λανθασμένος τρόπος τιμολόγησης της αιθυλικής αλκοόλης, ώστε να χαμηλώσει η τελική τιμή του προϊόντος κατά 2 ευρώ ανά λίτρο;

3. Θα συμφωνήσετε να παραταθεί ΑΜΕΣΑ ο χρόνος καταβολής του ΕΦΚ σε τέσσερις μήνες, ώστε οι υπόχρεες ποτοποιίες, να είναι συνεπείς στην καταβολή του;

4. Θα αποφασίσετε ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ να  επιστραφεί ΑΜΕΣΑ ο ΦΠΑ στις εξαγωγικές επιχειρήσεις του κλάδου, που αποτελεί στοιχειώδη υποχρέωση της Πολιτείας προς τους εξαγωγείς;

5. Θα αποφασίσετε ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ να επιταχυνθεί ΑΜΕΣΑ ο χρόνος αποπληρωμής των επιδοτήσεων από αναπτυξιακά προγράμματα;

6. Θα αποφασίσετε να τροποποιηθεί ΑΜΕΣΑ ο νόμος για τους «διήμερους παραγωγούς», προς όφελος των νόμιμων παραγωγών τσίπουρου αλλά και για την προστασία της δημόσιας Υγείας;

7. Θα υπογράψετε ώστε να ενεργοποιηθεί ξανά ο έλεγχος των ναύλων των Εταιριών Ναυσιπλοΐας από το Υπουργείο Ναυτιλίας;

8. Θα αποφασίσετε να τηρήσετε ΑΜΕΣΑ κάποια έστω από τις προεκλογικές σας δεσμεύσεις, ώστε να επανέλθει η υπαγωγή της εστίασης στο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ;



Ο ερωτών Βουλευτής



Τέρενς - Νικόλαος Κουίκ