Εορτολόγιο

Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

ΧΑΛΚΙΔΑ: Συνελήφθησαν οι μπουρλοτιέρηδες των Α.Τ.Μ.



Τα νεότερα από την σύλληψη στην Χαλκίδα  κακοποιών που αναρτήσαμε εδώ.


Εξαρθρώθηκε στις 09-10-2012, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Χαλκίδας, σε συνεργασία με τη Β΄ Ομάδα Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε) της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ευβοίας και τη συνδρομή του Τμήματος Ασφαλείας Θηβών, εγκληματική ομάδα, που ενέχεται σε ανατινάξεις-διαρρήξεις μηχανημάτων Α.Τ.Μ σε διάφορες περιοχές της χώρας.  

Συνελήφθησαν, μετά από συντονισμένες ενέργειες και συστηματικές έρευνες των αστυνομικών Αρχών, δύο από τα μέλη της εγκληματικής ομάδας, υπήκοοι Ρουμανίας ηλικίας 29 και 37 ετών, αντίστοιχα. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για συμμετοχή σε εγκληματική ομάδα, για εκρήξεις σε μηχανήματα Α.Τ.Μ, διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών, κλοπή οχήματος και παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων και εκρηκτικών. Συνεχίζονται εντατικά οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη τουλάχιστον τριών (3) ακόμη μελών της εγκληματικής ομάδας, που έχουν ταυτοποιηθεί από τις αστυνομικές Αρχές.  

Πρόκειται για ένα 32χρονο υπήκοο Ρουμανίας και δύο ημεδαπούς ηλικίας 44 ετών και 58 ετών. Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε στις 9-10-2012, μετά από ενημέρωση του κέντρου της Άμεσης Δράσης της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ευβοίας, σχετικά με ύποπτα οχήματα στο χώρο πέριξ του Α.Τ.Μ της Εμπορικής Τράπεζας, που βρίσκεται στο Βαθύ Αυλίδας Εύβοιας.  
Άμεσα κινητοποιήθηκαν αστυνομικοί της Β΄ Ο.Π.Κ.Ε., οι οποίοι προσέγγισαν το σημείο και εντόπισαν τρία (3) σταθμευμένα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα και πέντε (5) ύποπτα άτομα.  
Ακινητοποιήθηκαν δύο (2) από τα άτομα, τα οποία προσήχθησαν στο Τμήμα Ασφάλειας Χαλκίδας, όπου επίσης μεταφέρθηκαν και τα τρία (3) Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα.  
Τα υπόλοιπα (3) άτομα εκμεταλλευόμενα το σκοτάδι κατάφεραν να διαφύγουν και αναζητούνται.  

Από τις έρευνες του Τμήματος Ασφάλειας Χαλκίδας διαπιστώθηκε ότι οι δύο (2) συλληφθέντες, μαζί με τους άλλους τρεις (3) δράστες, τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης αναχώρησαν από την Αθήνα και κατέφθασαν στην Αυλίδα, με σκοπό την παραβίαση του Α.Τ.Μ., πράξη η οποία ματαιώθηκε παρά τη θέληση τους και λόγω του εντοπισμού τους από τις αστυνομικές δυνάμεις. 
Τα τρία ανευρεθέντα αυτοκίνητα κατασχέθηκαν, καθώς το μεν πρώτο είχε κλαπεί την 14/15-08-2012 από την περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας Αττικής, ενώ τα αλλά δύο κατασχέθηκαν, ως μέσα διευκόλυνσης των εγκληματικών τους πράξεων. Όπως διαπιστώθηκε οι δύο ημεδαποί ιδιοκτήτες τους ηλικίας 44 ετών και 58 ετών, που αναζητούνται, είναι ενεργά μέλη της εγκληματικής ομάδας. 

Σε έρευνες που διενεργήθηκαν στα κατασχεμένα Ι.Χ.Ε. αυτ/τα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν : 
• (2) φιάλες τύπου προπανίου, συνδεδεμένες μεταξύ τους με δύο λάστιχα υψηλής πίεσης
• (1) πλαστική φιάλη εμφιαλωμένου νερού χωρητικότητας ενάμισι λίτρου σχεδόν γεμάτη με κίτρινο υγρό, (προφανώς βενζίνη) • ένα πιστόλι, μάρκας CZ, διαμετρήματος 7,65 χιλιοστών 
• ένας αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός (Α.Ε.Μ.), αποτελούμενος από πλαστικό μπουκάλι χωρητικότητας μισού λίτρου, περιέχων μικρή ποσότητα κίτρινου υγρού (προφανώς βενζίνη), στο οποίο ήταν στερεωμένο με μαύρη μονωτική ταινία, καλώδιο και συνδέεται με μαύρο πλαστικό χειριστήριο, τύπου TAZER, με ερυθρό κουμπί και δύο ακροδέκτες. 
• τρεις (3) συσκευές κινητών τηλεφώνων 
• πλήθος διαρρηκτικών εργαλείων και άλλων αντικειμένων διευκόλυνσης τέλεσης εγκληματικών πράξεων 
• δελτία αποδεικτικά των στοιχείων ταυτότητας των λοιπών δραστών.
Όπως προέκυψε από τις έρευνες, οι συλληφθέντες μαζί με τους συνεργούς τους, το τελευταίο τουλάχιστον εξάμηνο συγκρότησαν εγκληματική ομάδα που είχε καθορισμένη ιεραρχική δομή και σύνθεση και σκοπό την διάρρηξη Α.Τ.Μ, σε διαφορές περιοχές της χώρας. 
Το κύριο χαρακτηριστικό της δράσης τους ήταν ο ιδιαίτερος τρόπος και η ξεχωριστή μέθοδος, που ακολουθούσαν για τη διάρρηξη των μηχανημάτων Α.Τ.Μ. 
Πιο αναλυτικά, αφού επέλεγαν προσεκτικά τους χώρους, όπου είναι εγκατεστημένα Α.Τ.Μ, προσέγγιζαν τα μηχανήματα και διοχέτευαν στο εσωτερικό τους, με λάστιχα υψηλής πίεσης, αέριο από φιάλες. Στη συνέχεια προκαλούσαν έκρηξη του αερίου, με σπινθήρα συσσωρευτή, με αποτέλεσμα να καταστρέφεται το εξωτερικό μέρος των Α.Τ.Μ. και να απελευθερώνονται οι ειδικές κασετίνες που περιείχαν τα χαρτονομίσματα . 

Από την αστυνομική έρευνα έχουν εξιχνιαστεί, μέχρι στιγμής, πέντε περιπτώσεις : • Ανατίναξη-Απόπειρα διάρρηξης του ΑΤΜ της τράπεζας EUROBANK που βρίσκεται τοποθετημένο στην πρόσοψη του SUPER MARKET, σε παράδρομο της Νέας Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας, στο ύψος του Σχηματαρίου Βοιωτίας, που έλαβε χώρα τη 16-5-2012 
• Ανατίναξη-Απόπειρα διάρρηξης του ΑΤΜ της τράπεζας EUROBANK που βρίσκεται τοποθετημένο στην πρόσοψη του SUPER MARKET , στο 2ο χλμ της Ε.Ο. Ωρωπού-Χαλκουτσίου, που έλαβε χώρα τη 12-5-2012 
• Ανατίναξη-Απόπειρα διάρρηξης του ΑΤΜ της τράπεζας Πειραιώς που βρίσκεται τοποθετημένο στην πρόσοψη του SUPER MARKET, στη Λεωφόρο Αθηνών-Σουνίου, στην Κερατέα Αττικής, που έλαβε χώρα τη 14-5-2012 
• Ανατίναξη-Διάρρηξη του ΑΤΜ της τράπεζας EUROBANK, που βρίσκεται τοποθετημένο στην Π.Ε.Ο. Αθηνών –Πατρών, στα Σελιανίτικα Αχαίας, που έλαβε χώρα την 13-6-2012 κατά την οποία αφαιρέθηκε το χρηματικό ποσό των #79.600# ευρώ. 
• Ανατίναξη-Απόπειρα διάρρηξης του ΑΤΜ της ALPHA BANK που βρίσκεται τοποθετημένο στην είσοδο καταστήματος-κάβα επί της Λεωφόρου Επιδαύρου στα Λουτρά Ωραίας Ελένης, που έλαβε χώρα την 25-8-2012. 

Τις αστυνομικές έρευνες και την προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Ασφαλείας Χαλκίδας, ενώ ερευνάται η εμπλοκή – συμμετοχή των μελών της εγκληματικής ομάδας σε άλλες συναφείς εγκληματικές ενέργειες, σε όλη την επικράτεια. 
Οι δράστες κατά το παρελθόν έχουν απασχολήσει επανειλημμένα τις αστυνομικές Αρχές για κακουργηματικές πράξεις, μεταξύ των οποίων και για παγιδεύσεις Α.Τ.Μ. 
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαλκίδας.