Εορτολόγιο

Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



Αθήνα 28-9-2012

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΩΣΤΑ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΗΣ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ


«ΝΑ ΡΥΘΜΙΣΤΟΥΝ ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΩΝ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ
ΚΑΙ ΝΑ  ΔΟΘΟΥΝ ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΣΩΣΟΥΝ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ»

Μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση της κρίσης στον κλάδο της πτηνοτροφίας  ζητά με ερώτησή του ο Γραμματέας της Κ.Ο. των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Κώστας Μαρκόπουλος.


Ειδικότερα, ο Βουλευτής Ευβοίας τονίζει ότι κατά το 2011, η αύξηση της ζήτησης για πτηνοτροφικά προϊόντα στην ελληνική αγορά, ώθησε ανοδικά τις πωλήσεις και τον όγκο της παραγωγής των επιχειρήσεων του κλάδου, αλλά δεν απέτρεψε την καταγραφή ζημιών, καθώς η αύξηση του κόστους των πρώτων υλών και των επιτοκίων των δανείων υπερκάλυψαν τα οφέλη της αύξησης των εσόδων.

«Το 2012» συνεχίζει ο κ. Μαρκόπουλος, «εντείνεται η ανοδική τάση των τιμών των πρώτων υλών, συμπιέζοντας την κερδοφορία, ενώ όμως η ζήτηση εξασθενεί εξαιτίας της μείωσης του εισοδήματος του καταναλωτή. Ενδεικτικά από τις αρχές του έτους η τιμή της σόγιας, που αποτελεί βασικό συστατικό των ζωοτροφών έχει σχεδόν διπλασιαστεί ενώ η τιμή του αραβόσιτου έχει αυξηθεί σχεδόν 40%, και του σιταριού 50%!»

Σήμερα ο κλάδος διέρχεται μια νέα πολλαπλή κρίση με αποτέλεσμα να βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Πολλές και μεγάλες επιχειρήσεις έχουν ήδη χρεοκοπήσει (π.χ. Φωκιανός, Κυρίτσης, ΣΥΝΚΟ, Βλατάκης, Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Νιγρίτας) και άλλες όπως ο Γεωργικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Άρτας, Αφοί Λειβαδίτη ΑΒΕΕ, Γεννάδιος ΑΒΕΕ, Χάρμα ΑΕ, έχουν κάνει αιτήσεις υπαγωγής στο άρθρο 99.

Καταλήγοντας, στην ερώτησή του ο κ. Μαρκόπουλος ζητά από τα υπουργεία Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, να απαντήσουν στα εξής ερωτήματα :
--Αν θα χρησιμοποιήσουν αδρανείς πόρους του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 «Αλέξανδρος Μπαλτάτζης» ώστε να δοθούν ενισχύσεις για τη αγορά ζωοτροφών στις επιχειρήσεις της πτηνοτροφίας.

--Αν θα επαναχορηγηθεί  επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης DIESEL στις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις.

--Αν θα ρυθμιστούν τα χρέη  των πτηνοτροφικών μονάδων.

--Αν έχουν σχεδιαστεί άλλα μέτρα εκτάκτων ενισχύσεων της πτηνοτροφίας που πλήττεται από κρίση και ποιά από αυτά θα εφαρμοστούν  ώστε να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις και να διαφυλαχθούν οι θέσεις εργασίας, ειδικότερα στις περιοχές Ηπείρου και Στερεάς Ελλάδας.


Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΝΟΜΟΥ ΕΥΒΟΙΑΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς:

·         Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
      κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη
·         Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη

Θέμα:

«Μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης στον κλάδο της πτηνοτροφίας από την οποία πλήττονται ιδιαιτέρως οι περιοχές Ηπείρου και Στερεάς Ελλάδας»

Η πτηνοτροφία αποτελεί τον πλέον δυναμικό κλάδο της ελληνικής κτηνοτροφίας. Ο κλάδος είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την εθνική οικονομία διότι καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών της εσωτερικής κατανάλωσης.
Η παραγωγή ανέρχεται περίπου στους 120.000 τόνους αυγών και 165.000 τόνους κρέατος το χρόνο. Η παραγωγή πουλερικών αποτελεί περίπου το 40% της εγχώριας παραγωγής κρέατος. Η αυτάρκεια της χώρας σε κρέας πουλερικών είναι 75% περίπου και σε αυγά βρίσκεται στο 95-97%. Στις οργανωμένες επιχειρήσεις του κλάδου και σε θέσεις εργασίας που συνδέονται άμεσα με αυτόν απασχολούνται περί τα 13.000 άτομα.
Τα τελευταία χρόνια ο κλάδος αντιμετώπισε πληθώρα προβλημάτων. Κρίση διοξινών-2000, Ολλανδική γρίπη-2003, κρίση γρίπης των πτηνών-2005-2006, διατροφική κρίση δημητριακών-2008, 2010, 2012. Κάθε φορά οι πτηνοτροφικές μονάδες κλήθηκαν να απορροφήσουν το όποιο οικονομικό κόστος.
Κατά το 2011, η αύξηση της ζήτησης για πτηνοτροφικά προϊόντα στην ελληνική αγορά, ώθησε ανοδικά τις πωλήσεις και τον όγκο της παραγωγής των επιχειρήσεων του κλάδου, αλλά δεν απέτρεψε την καταγραφή ζημιών, καθώς η αύξηση του κόστους των πρώτων υλών και των επιτοκίων των δανείων υπερκάλυψαν τα οφέλη της αύξησης των εσόδων. Το 2012 εντείνεται η ανοδική τάση των τιμών των πρώτων υλών, συμπιέζοντας την κερδοφορία, ενώ όμως η ζήτηση εξασθενεί εξαιτίας της μείωσης του εισοδήματος του καταναλωτή. Ενδεικτικά από τις αρχές του έτους η τιμή της σόγιας, που αποτελεί βασικό συστατικό των ζωοτροφών έχει σχεδόν διπλασιαστεί ενώ η τιμή του αραβόσιτου έχει αυξηθεί σχεδόν 40%, και του σιταριού 50%!
Παράλληλα σύμφωνα με τα στοιχεία Ιανουαρίου 2012 ο Έλληνας καταναλωτής πληρώνει την 9η ακριβότερη τιμή κοτόπουλου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σήμερα ο κλάδος διέρχεται μια νέα πολλαπλή κρίση με αποτέλεσμα να βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Πολλές και μεγάλες επιχειρήσεις έχουν ήδη χρεοκοπήσει (π.χ. Φωκιανός, Κυρίτσης, ΣΥΝΚΟ, Βλατάκης, Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Νιγρίτας) και άλλες όπως ο Γεωργικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Άρτας, Αφοί Λειβαδίτη ΑΒΕΕ, Γεννάδιος ΑΒΕΕ, Χάρμα ΑΕ, έχουν κάνει αιτήσεις υπαγωγής στο άρθρο 99.

Η προαναφερθείσα κρίση του κλάδου οφείλεται κυρίως στα κάτωθι:
α)   Στις μεγάλες αυξήσεις των τιμών των δημητριακών (αλλά και στις αυξήσεις των τιμών
      υπολοίπων αναλωσίμων όπως ενέργεια, γενετικό υλικό και κτηνιατρικά φάρμακα)
β)   Στην έλλειψη ρευστότητας
γ)   Στην αύξηση των επιτοκίων από την ΑΤΕ και τις άλλες τράπεζες από 3% το 2010 σε
      12,5% το 2012
δ)   Στις αθρόες εισαγωγές από τη Βουλγαρία και στις παράνομες ελληνοποιήσεις
ε) Στην άδικη δυσφήμηση, γεγονός που επιδεινώνει την ταμειακή ασφυξία των επιχειρήσεων καθώς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και οι προμηθευτές φοβούνται το μέλλον του κλάδου.

Αναφορικά με το τελευταίο, έχει ανακοινωθεί ότι σύμφωνα με έρευνα της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Επιτροπής Ανταγωνισμού, και κατόπιν αυτεπάγγελτης έρευνας προέκυψαν στοιχεία που καταδεικνύουν ότι μεγάλος αριθμός πτηνοτροφικών επιχειρήσεων συντόνιζε την επιχειρηματική του δράση αναφορικά τόσο με τον καθορισμό τιμών πώλησης των προϊόντων τους προς το επόμενο επίπεδο της αλυσίδας εφοδιασμού όσο και με την κατανομή πελατείας μεταξύ τους. Η εν λόγω οριζόντια σύμπραξη, σύμφωνα με την εισήγηση, διήρκησε επί μακρό χρονικό διάστημα (1996 έως 2010) και υλοποιήθηκε κυρίως μέσω τακτικών συναντήσεων εκπροσώπων του κλάδου.
Γεννά ερωτηματικά το γεγονός ότι στην πραγματικότητα από τις δεκατέσσερις εταιρείες που συμμετείχαν στο υποτιθέμενο καρτέλ και κρατούσαν ψηλά τις τιμές, οι δύο έκλεισαν, άλλες δύο βρίσκονται σε καθεστώς εκκαθάρισης και κλείνουν, ενώ οι υπόλοιπες είναι ζημιογόνες ή υπερχρεωμένες και όλες βρίσκονται στα όρια της “οικονομικής επιβίωσης”. Το υποτιθέμενο καρτέλ δεν φαίνεται να βοήθησε τις εν λόγω εταιρίες οι οποίες ποτέ δεν παρουσίασαν υψηλά κέρδη.
Βεβαίως το περί δικαίου αίσθημα απαιτεί εφόσον εντοπιστεί παράνομος πλουτισμός να καταλογισθούν ευθύνες στους υπεύθυνους. Πρέπει όμως εν μέσω της παρούσας οικονομικής κρίσης οι επιχειρήσεις να στηριχθούν ώστε να διατηρηθούν οι χιλιάδες θέσεις εργασίας του κλάδου. Άλλωστε έχει παρατηρηθεί ότι σε περιόδους κρίσης, στις Η.Π.Α., στη Γερμανία και αλλού, το κράτος όχι μόνο επέτρεπε αλλά ενθάρρυνε τη συνεννόηση των επιχειρήσεων ενός κλάδου ώστε να επιβιώσουν.
Επισημαίνω δε ότι ο κύριος όγκος της παραγωγής του κρέατος πουλερικών βρίσκεται χωροταξικά στις περιφέρειες Ηπείρου και Στερεάς Ελλάδας. Συνολικά το 80% περίπου της συνολικής Ελληνικής παραγωγής του κρέατος ορνίθων παράγεται στις δύο αυτές περιφέρειες. Όπως είναι γνωστό οι περιοχές αυτές παρουσιάζουν ήδη μεγάλα ποσοστά ανεργίας, και εάν δεν διαφυλαχθούν οι θέσεις εργασίας του κλάδου της πτηνοτροφίας οι επιπτώσεις θα είναι τραγικές.
 

Ερωτούνται οι κ. κ. Υπουργοί


1)    Προτίθεστε να χρησιμοποιήσετε αδρανείς πόρους του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 «Αλέξανδρος Μπαλτάτζης» ώστε να δοθούν ενισχύσεις για τη αγορά ζωοτροφών στις επιχειρήσεις της πτηνοτροφίας;
2)    Προτίθεστε να επαναχορηγήσετε την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης DIESEL στις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις;
3)    Τι προτίθεστε να κάνετε σχετικά με τη ρύθμιση των χρεών των πτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων;
4)    Έχετε σχεδιάσει άλλα μέτρα εκτάκτων ενισχύσεων της πτηνοτροφίας που πλήττεται από κρίση και ποιά από αυτά θα εφαρμόσετε ώστε να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις και να διαφυλαχθούν οι θέσεις εργασίας, ειδικότερα στις περιοχές Ηπείρου και Στερεάς Ελλάδας;

Αθήνα 19 Σεπτεμβρίου 2012

Ο ερωτών βουλευτής



ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ