Εορτολόγιο

Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

Αλλάζει το TAXISnet

Σημαντικές αλλαγές έρχονται στην λειτουργία της ηλεκτρονικής υπηρεσίας του υπουργείου Οικονομικών, του γνωστού TAXISnet.

Το αναβαθμισμένο σύστημα TAXISnet εισάγει νέα διαδικασία για όσους θέλουν να εγγραφούν σε αυτό, προβλέποντας την υποβολή εγγραφής αίτησης, την έγκριση της αίτησης από την αρμόδια Εφορία και εν συνεχεία την ενεργοποίηση του λογαριασμού χρήστη.
Ο κλειδάριθμος που ενεργοποιεί τον λογαριασμό χρήστη θα δίνεται μόνον όταν εμφανίζεται αυτοπροσώπως το φυσικό πρόσωπο στην Εφορία. Σε περίπτωση δε νομικού προσώπου, η παραλαβή θα γίνεται και από τον νόμιμο εκπρόσωπο.
Κατά την διαδικασία πιστοποίησης στην Εφορία, τα φυσικά πρόσωπα μπορούν να εξουσιοδοτήσουν έναν ή περισσότερους λογιστές ή φοροτεχνικά γραφεία, για τις συναλλαγές τους. Τα λογιστικά γραφεία με τη σειρά τους θα εξουσιοδοτούν υποχρεωτικά έναν υπάλληλο που θα ενεργή για λογαριασμό τους. Οι εξουσιοδοτούμενοι υπάλληλοι πρέπει να έχουν εγγραφεί ως χρήστες με την νέα διαδικασία στο TAXISnet.

Οι αλλαγές στο TAXISnet συνδέονται με την εξαγγελία της Κυβέρνησης για τη άρση του φορολογικού απορρήτου 8.500.000 φορολογουμένων. Για λόγους διαφάνειας το υπουργείο Οικονομικών σκοπεύει να αναρτήσει άμεσα τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων όλων των πολιτών στο ίντερνετ. Αυτό θα συμβεί εφόσον λάβει το «πράσινο φως» μέσω γνωμοδότησης της Αρχής Προστασίας Δεδομένων.

Τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων που θα αναρτώνται στο ίντερνετ θα αφορούν :
- Στο ονοματεπώνυμο ή την επωνυμία μίας επιχείρησης.
- Στον τίτλο και τα στοιχεία των φορολογουμένων.
- Στο καθαρό εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερα επαγγέλματα.
- Στο συνολικό καθαρό εισόδημα που υπόκειται σε φορολογία.
- Στον φόρο που αναλογεί σε αυτό.
Η δημοσιοποίηση των εν λόγω στοιχείων θα αφορά σε όλους τους φορολογουμένους, φυσικά και νομικά πρόσωπα και τα στοιχεία θα είναι προσβάσιμα από τους εγγεγραμμένους στο πληροφοριακό σύστημα ΤΑΧΙSnet, δηλαδή τους πιστοποιημένους χρήστες της επίσημης ιστοσελίδας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.
Η πρόσβαση στον συγκεκριμένο κατάλογο δεν θα είναι πλήρως ανοικτή, αλλά ελέγξιμη και θα πραγματοποιείται με βάση συγκεκριμένα ποσοτικά και ποιοτικά κριτήρια. Η ταυτοποίηση των χρηστών θα γίνεται μέσω των ειδικών κωδικών του ΤΑΧΙSnet και θα υπόκεινται σε διάφορους περιορισμούς ως προς τον τρόπο και τον αριθμό των αναζητήσεων.