Εορτολόγιο

Πέμπτη, 30 Δεκεμβρίου 2010

Δήλωση Γ. Ζαμπετάκη για τα αγροτικά προϊόντα Θήβας

Αναδιπλώνεται ο επίκουρος καθηγητής χημείας τροφίμων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Ζαμπετάκης, σε ότι αφορά στη ζημιά που προκάλεσε στους αγρότες της Θήβας, η έρευνά του, που παρουσίαζε αποτελέσματα αναλύσεων σε πατάτες, κρεμμύδια και καρότα από την περιοχή της Θήβας με υψηλά ποσοστά βαρέων μετάλλων. Ο κ. Ζαμπετάκης υποστηρίζει με επιστολή του στον πρόεδρο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Θήβας, ότι ουδέποτε αναφέρθηκε στα προϊόντα της Θήβας αλλά μόνο για των Οινοφύτων και ποτέ δεν πήρε θέση περί της τοξικότητας των τροφίμων, κατηγορώντας τα ΜΜΕ ότι διαστρέβλωσαν την επιστημονική του έρευνα. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης και ο διευθυντής τον καλούν να δηλώσει δημόσια, όσα αναφέρει στην επιστολή του για να αποκαταστήσει την αλήθεια και τη ζημιά που προκάλεσε στου αγρότες της περιοχής. Ακολουθεί η επιστολή του Γ.Ζαμπετάκη
Προς τον Πρόεδρο της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Θήβας
Κύριε πρόεδρε,

Επειδή δημιουργήθηκε σύγχυση για ένα ζήτημα, εκείνο των αγροτικών προϊόντων της περιοχής σας, για το οποίο δεν είμαι προσωπικά υπεύθυνος αλλά υπεύθυνες είναι οι βιομηχανίες που ρυπαίνουν, σας δηλώνω ότι:
α) όπως δήλωσε η Υπουργός Περιβάλλοντος την 19η Απριλίου 2010 (επισυνάπτω την σελίδα 3 του σχετικού δελτίου τύπου), το πρόβλημα της ποιότητας των τροφίμων αφορά αποκλειστικά την περιοχή των Οινοφύτων λόγω Ασωπού (και όχι την ευρύτερη των Θηβών) για την οποία, άλλωστε, περιοχή των Οινοφύτων, σύμφωνα πάντοτε με την Υπουργό, «Δίνεται η δυνατότητα, με σχετικά μικρή επιβάρυνση λόγω αντλήσεων, τροφοδότησης της περιοχής με αρδευτικό νερό από την Υλίκη. Με τον τρόπο αυτό θα διασφαλίζεται η ποιότητα των παραγόμενων αγροτικών προϊόντων και θα υποβοηθείται η απορρύπανση των υπόγειων νερών»,
β) σε καμία περίπτωση δεν πήρα θέση περί της τοξικότητας των τροφίμων. Η ειδικότητά μου (χημικός τροφίμων) δεν επαρκεί και δεν μου επιτρέπει άλλωστε να κρίνω την τοξικότητα ή την ακαταλληλότητα των τροφίμων της περιοχής σας,
γ) η επιστημονική έρευνά μου διεξάγεται πάντοτε στο πλαίσιο της πανεπιστημιακής έδρας της Χημείας των Τροφίμων του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, έχει ήδη επεκταθεί και τα μέχρι σήμερα πορίσματα αναμένεται να επιβεβαιωθούν ή, πολύ περισσότερο, να διαψευσθούν σε περίπου ένα χρόνο.
Μέχρι τότε, καλώ τους συναδέλφους μου (ειδικούς στην χημεία των τροφίμων) ή εσάς προσωπικά να φέρετε στην δημοσιότητα κάθε σχετική έρευνα που έχετε κάνει για το ίδιο θέμα και, βεβαίως, να παρακολουθείτε με εξειδικευμένους επιστήμονες την έρευνά μου αυτή.
Σας καλώ, επίσης, να απευθυνθείτε στις αρμόδιες διευθύνσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Γενική Διεύθυνση Γεωργικών Εφαρμογών και Έρευνας/Διεύθυνση Χωροταξίας & Προστασίας Περιβάλλοντος και Γενική Διεύθυνση Φυτικής Παραγωγής/Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής) που είναι υποχρεωμένες να ελέγξουν την καταλληλότητα των προϊόντων σας.

Τέλος, εγώ δεσμεύομαι να απόσχω από κάθε δήλωση ή εμφάνιση σε Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας. Αρκετά μέχρι σήμερα διαστρεβλώθηκαν από τα ΜΜΕ τα επιστημονικά μου πορίσματα.

Πηγή. Star Λαμίας.