Τα νοσοκομεία και τα αεροπλάνα εχουν απαγορευσει την χρήση των κινητών τηλεφώνων, επειδή οι ηλεκτρομαγνητικές μεταδόσεις τους μπορεί να δημιουργήσουν παρεμβολές στις ηλεκτρικές συσκευές. Θα μπορούσε ο εγκέφαλος , επίσης, να εμπίπτει στην κατηγορία αυτή;
Φυσικά, όλες μας οι σκέψεις, τα συναισθήματα και οι δράσεις που προκύπτουν από βιοηλεκτρισμό που παράγονται από νευρώνες, μεταδίδονται μέσα από πολύπλοκα νευρικά κυκλώματα μέσα στον εγκέφαλο μας. Τα ηλεκτρικά σήματα ανάμεσα στους νευρώνες παράγουν ηλεκτρικά πεδία που εκπέμπονται από τον ιστό του εγκεφάλου ως ηλεκτρικά κύματα που μπορεί να μετρηθούν μέσω ηλεκτροδίων που συνδέονται στο κεφάλι ενος ατόμου.
Οι μετρήσεις αυτών των εγκεφαλικων κύματων σε ΗΕΓ παρέχουν ισχυρά εικόνα για τη λειτουργία του εγκεφάλου και ένα πολύτιμο διαγνωστικό εργαλείο για τους γιατρούς. Πράγματι, είναι τόσο σημαντικά τα εγκεφαλικά κύματα για την εσωτερική λειτουργία του νου, που έχουν γίνει ο απόλυτος νομικός ορισμός ως η διαχωριστική γραμμή μεταξύ ζωής και θανάτου.
Τα εγκεφαλικά κύματα αλλάζουν αναλογα με την πνευματική δραστηριότητα και την κατάσταση ενός υγιούς ατόμου συνειδητή και υποσυνείδητη. Ωστόσο οι επιστήμονες μπορούν να κάνουν περισσότερα με τα εγκεφαλικά κύματα από το να ακούσουν τον εγκέφαλο κατά την διάρκεια της εργασίας του – μπορούν επίσης να ελέγχουν επιλεκτικά τη λειτουργία του εγκεφάλου μέσα από διακρανιακή μαγνητική διέγερση ( TMS ). Η τεχνική αυτή χρησιμοποιεί ισχυρούς παλμούς ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που εκπέμπονται στον εγκέφαλο ενός ατόμου για την διέγερση συγκεκριμένων κυκλωμάτων του εγκεφάλου.
Αν και ένα κινητό τηλέφωνο είναι πολύ λιγότερο ισχυρό από ό, τι το TMS, ωστόσο το ερώτημα παραμένει: Θα μπορούσαν τα ηλεκτρικά σήματα που προέρχονται από ένα τηλέφωνο να επηρεάσουν συγκεκριμένα εγκεφαλικά κύματα που λειτουργούν σε συντονισμό με τις συχνοτήτες της κινητής τηλεφωνίας; Εξάλλου, ο εγκεφαλικός φλοιός του ομιλούντα είναι απλά μερικά εκατοστά μακριά από την ακτινοβολία που εκπέμπεται από την κεραία του κινητού. Δύο μελέτες παρέχουν μερικές αποκαλυπτικές ειδήσεις.
Στην πρώτη , ηγήθηκε ο Rodney Croft από το Brain Science Institute, Swinburne University of Technology στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, εξετάστηκε εάν οι εκπομπές κινητών τηλέφωνων θα μπορούσαν να μεταβάλουν τα εγκεφαλικά κύματα ενός ατόμου. Οι ερευνητές παρακολούθησαν τα εγκεφαλικά σήματα 120 αντρών και γυναικών ενώ ένα Nokia 6110 κινητό τηλέφωνο-ένα από τα πιο δημοφιλή κινητά τηλέφωνα στον κόσμο-ήταν δεμένο στο κεφάλι τους.
Ένας υπολογιστής ασκούσε τον έλεγχο των μεταδόσεων του κινητού σε ένα διπλο-τυφλό πειραματικό σχεδιασμό, πράγμα που σημαίνει ότι ούτε το αντικείμενο δοκιμής, ούτε οι ερευνητές ήξεραν εάν το κινητό τηλέφωνο μετέδιδε ή όχι, ενώ συλλέγονταν δεδομένα. Τα δεδομένα έδειξαν ότι όταν το κινητό τηλέφωνο μετέδιδε σήματα, η ισχύς των χαρακτηριστικών εγκεφαλικών κυμάτων που καλούνται κύματα άλφα του εγκεφάλου του ατόμου ενισχύθηκε σημαντικά. Η αυξημένη δραστηριότητα κυμάτων άλφα ήταν μεγαλύτερη στον εγκεφαλικό ιστό ακριβώς κάτω από το κινητό τηλέφωνο, ενισχύοντας την άποψη ότι το τηλέφωνο ήταν υπεύθυνο για το φαινόμενο που παρατηρήθηκε.
Τα κύματα άλφα του εγκεφάλου
Τα κύματα άλφα κυμαίνονται σε ποσοστό από 12 κύκλους ανά δευτερόλεπτο (Hertz). Αυτά τα εγκεφαλικά κύματα αντανακλούν την κατάσταση της διέγερσης και της προσοχής. Τα κύματα άλφα θεωρούνται γενικά ως ένας δείκτης της μειωμένης διανοητικής προσπάθειας, ή περιπλάνησης του μυαλού . Αλλά αυτή η συμβατική θεώρηση είναι ίσως υπεραπλουστευμένη.Ο Croft, για παράδειγμα, υποστηρίζει ότι τα κύματα άλφα ρυθμίζουν πράγματι την μετατόπιση της προσοχής μεταξύ εξωτερικών και εσωτερικών εισροών. Τα κύματα άλφα ενισχύονται όταν ένα άτομο αλλάζει, την συνείδηση απο εξωτερικές σκέψεις σε εσωτερικές σκέψεις ,είναι επίσης και το κλειδί των εγκεφαλικών κυμάτων του ύπνου.
Εικόνα
Εάν τα σήματα απο το κινητό ενισχύουν τα κύματα άλφα ενός ατόμου, μήπως ωθούν υποσυνείδητα προς μια κατάσταση συνείδησης ή έχουν κάποια επίδραση σε όλα τα σχετικά με την λειτουργία του εγκεφάλου, που μπορεί να παρατηρηθεί στην συμπεριφορά του ατόμου;
Στη δεύτερη μελέτη , ο James Horne και οι συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο του Loughborough Sleep Research Centre στην Αγγλία σχεδίασαν ένα πείραμα για να εξετάσουν το ερώτημα. Το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό. Οχι μόνο θα μπορούσε τα σήματα κινητών τηλεφώνων να μεταβάλουν τη συμπεριφορά του ατόμου κατά τη διάρκεια της κλήσης, αλλά τα αποτελέσματα της στην διαταραχή των εγκεφαλικών κυμάτων συνεχίστηκαν πολύ μετά από οτι το τηλέφωνο ήταν απενεργοποιημένο.
«Αυτό ήταν ένα εντελώς απροσδόκητο εύρημα,» ο Horne είπε. «Δεν περιμέναμε καμία επίπτωση των ΗΕΓ [μετά την απενεργοποίηση του τηλεφώνου]. Ενδιαφερόμασταν να μελετήσουν την επίδραση των κινητών σημάτων του τηλέφωνου κατά την διάρκεια του ύπνου. »
Ο Horne και οι συνάδελφοί του χρησμοποίησαν ένα Nokia 6310e κινητό τηλέφωνο-ένα άλλο δημοφιλές και βασικό τηλέφωνο-κοντά στην κεφαλή σε 10 υγιείς ανθρώπους, που στερούνται ομως του ύπνου σε ερευνητικό εργαστήριο. ( Ο Ύπνος τους είχε περιοριστεί σε έξι ώρες το προηγούμενο βράδυ.) Οι ερευνητές παρακολούθησαν στη συνέχεια, τα εγκεφαλικά κύματα των ανδρών , ενώ το τηλέφωνο ανάβε και εσβήνε από τον απομακρυσμένο υπολογιστή, καθώς επίσης και άλλαζε μεταξύ των καταστασεων «αναμονής», «ακοής» και «ομιλίας» για 30 λεπτά σε διαφορετικές νύχτες.
Το πείραμα έδειξε ότι μετά οταν το τηλέφωνο ήταν σε κατάσταση «ομιλίας» ένα διαφορετικό πρότυπο εγκεφαλικών κυμάτων, που ονομάζονται κύματα δέλτα (στην περιοχή από ένα έως τέσσερα Hertz), παρέμεινε ανενεργοποιημένα για περίπου μία ώρα αφου το τηλέφωνο είχε απενεργοποιηθεί. Αυτά τα εγκεφαλικά κύματα είναι ο πιο αξιόπιστος και ευαίσθητος δείκτης της δεύτερης φάσης ύπνου-περίπου το 50 τοις εκατό του συνολικού ύπνου αποτελείται από αυτό το στάδιο-και οι άνθρωποι που παρέμειναν ξύπνιοι διπλάσιο χρόνο αφού από το τηλέφωνο σταμάτησε να εκπέμπει σε κατάσταση ομιλίας . Αν και τα υποκείμενα του πειράματος δεν είχαν κοιμηθεί το προηγούμενο βράδυ, δεν μπορούσαν να κοιμηθούν για περίπου μία ώρα αφου το τηλέφωνο είχε τεθεί σε λειτουργία χωρίς την γνώση τους.
«Η σημασία της έρευνας», εξήγησε, είναι ότι αν και η δύναμη του κινητού τηλεφωνου είναι χαμηλή, » η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία μπορεί ωστόσο, να έχει επιπτώσεις στην ψυχική συμπεριφορά του κατά τη εκπομπή στη σωστή συχνότητα.» Βρίσκει το γεγονός αυτό ιδιαίτερα αξιοπρόσεχτο, αν λάβουμε υπόψη ότι ο καθένας μας είναι περιτριγυρισμένος από ηλεκτρομαγνητική σύγχυση που ακτινοβολεί από όλα τα είδη ηλεκτρονικών συσκευών στον σύγχρονο κόσμο μας .
Κινητά τηλέφωνα σε λειτουργία ομιλίας φαίνεται να είναι ιδιαίτερα καλά συντονισμένα στις συχνότητες που επηρεάζουν την εγκεφαλική δραστηριότητα. «Τα αποτελέσματα δείχνουν ευαισθησία στην ακτινοβολία χαμηλού επιπέδου . Ένα μόνο διερωτάται αν με διαφορετικές δόσεις, διάρκειες, ή άλλες συσκευές, θα υπάρχουν μεγαλύτερα αποτελέσματα;