Εορτολόγιο

Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Πέθανε ο πραξικοπηματίας Νικόλαος Ντερτιλής

Πέθανε σε ηλικία 91 ετών, ο Νικόλαος Ντερτιλής, ο τελευταίος πραξικοπηματίας, που βρισκόταν επί χρόνια έγκλειστος στις φυλακές Κορυδαλλού.
Ο Ντερτιλής, που θεωρείται από τους πρωταίτιους του Απριλιανού πραξικοπήματος, είχε καταδικαστεί για την εν ψυχρώ δολοφονία του 20χρονου Μιχάλη Μυρογιάννη το πρωί της 18 Νοεμβρίου του 1973.

Ο 91χρονος φυλακισμένος είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο στις 7 Δεκεμβρίου του 2012 με οξύ ισχαιμικό επεισόδιο, καθώς σύμφωνα με μαρτυρίες ο χαμός του γιου του Βασίλη πριν λίγους μήνες τον είχε επηρεάσει βαθιά.

Θυμίζουμε πως ο ίδιος είχε αρνηθεί να παραστεί στην κηδεία του γιου του, παρόλο που τo υπ. Δικαιοσύνης και η διοίκηση των φυλακών είχαν προσφερθεί να του δώσουν ειδική άδεια.



Ο ίδιος τον περασμένο Απρίλη είχε στείλει επιστολή στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» σύμφωνα με την οποία ήταν διατεθειμένος να ζητήσει χάρη, όπως έκαναν και άλλοι ομοϊδεάτες τους, αν : «αιτηθεί συγνώμη από εμέ επισήμως η ελληνική πολιτεία δια το διαπραχθέν έγκλημα κατ' εμού, όπερ απετέλεσε την μεγαλυτέραν ηθικήν, νομικήν και πολιτικήν ατιμίαν όλων των εποχών», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, καταλήγοντας: «Εν περιπτώσει μη παροχής  ταύτης. Θα αποθάνω εντός των φυλακών εκπληρών αποστολήν ου μόνον ως  Στρατιώτης, αλλά και ως Επαναστάτης εν τη πράξει».

O Ντερτιλής είχε αρνηθεί κατηγορηματικά την έξοδό του από τη φυλακή

«Από την αναδίφηση στο αρχείο του υπουργείου, προέκυψε ότι στο παρελθόν υπήρξε πρωτοβουλία (εισήγηση) του υπουργού Δικαιοσύνης για χορήγηση χάριτος (κύριων και παρεπόμενων ποινών, ως και άρσης συνεπειών) σε "Απριλιανούς", μεταξύ των οποίων και στον Νικόλαο Ντερτιλή, ο οποίος αρνήθηκε κατά τρόπο κατηγορηματικό την έξοδό του από τη φυλακή με ευεργετηματικές πράξεις της Πολιτείας» ανέφερε ο υπ. Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης.


Πηγή