Εορτολόγιο

Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2013

Μπλόκο στο Κάστρο σχεδιάζουν οι Βοιωτοί αγρότες. Αύριο οι τελικές αποφάσεις

Αποφασισμένοι να «παραλύσουν» όλη τη χώρα εμφανίζονται οι αγρότες, μετά την μακρά συνεδρίαση του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου, η οποία έληξε το απόγευμα της Κυριακής στον Πλαταμώνα Πιερίας. 
Οι αγρότες αποφάσισαν να κατεβάσουν τα τρακτέρ στους δρόμους, χωρίς όμως να τους κλείσουν προς το παρόν, και η τελική τους απόφαση θα εξαρτηθεί από τις επαφές τους τη Δευτέρα.
Στον κόμβο της Νίκαιας στη Λάρισα έχουν ήδη δώσει ραντεβού τη Δευτέρα οι αγρότες της Θεσσαλίας. Τα κύρια αιτήματα των αγροτών αφορούν το πετρέλαιο, το κόστος παραγωγής, τον ΦΠΑ και το φορολογικό, «που είναι ίσως και η μεγαλύτερη παγίδα». 

Όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Αυθόρμητης Κίνησης Αγροτών Νομού Ημαθίας, Κώστας Λιλιόπουλος, η πανελλαδική κινητοποίηση εξαρτάται από τις συναντήσεις που θα έχουν οι αγρότες από τη Δευτέρα με τον Αλέξη Τσίπρα, τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη, καθώς και από συναντήσεις στα υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης. 

 «Το αν θα φύγουν τα τρακτέρ από τους δρόμους, θα εξαρτηθεί από τις συναντήσεις που έχουν οριστεί με πολιτικούς αρχηγούς και υπουργούς. Αν δεν είναι ικανοποιητικό το αποτέλεσμα, κλείνουμε τους δρόμους επ΄ αόριστον. Θα είμαστε παντού, στις εθνικές οδούς, στα λιμάνια, στα αεροδρόμια, στα τελωνεία, στα βόρεια σύνορα. Είναι θέμα της κυβέρνησης κατά πόσο θα ικανοποιήσει τα αιτήματά μας. Εάν οι συναντήσεις αποβούν άκαρπες δεν θα περάσει κουνούπι», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λιλιόπουλος. 

Στην Εθνική κατεβαίνουν οι αγρότες του Κάμπου 
Στους δρόμους βγήκαν σήμερα το πρωί οι αγρότες της Θεσσαλίας, οι οποίοι αποφάσισαν να κατεβούν στην εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης, παρατάσσοντας τα τρακτέρ τους στον κόμβο της Νίκαιας στη Λάρισα. 
Εκεί θα αποφασίσουν για την περαιτέρω μορφή των κινητοποιήσεών τους. 
Η απόφαση ελήφθη το μεσημέρι του Σαββάτου, σε σύσκεψη εκπροσώπων Αγροτικών Συλλόγων και Ενωτικών Ομοσπονδιών Συλλόγων από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας. 
Στην κινητοποίηση δεν συμμετέχουν προς το παρόν οι γαλάζιοι αγροτοσυνδικαλιστές που πρόσκεινται στη ΝΔ. Νωρίτερα το Σάββατο, οι αγρότες του νομού Ημαθίας προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό της Εγνατίας Οδού, στο ύψος της Κουλούρας. 

Στη Λιβαδειά θα πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση την Τρίτη 29 Ιανουαρίου από τους αγρότες της Βοιωτίας. Οι αγρότες εξετάζουν το ενδεχόμενο να στήσουν «μπλόκο» στο Κάστρο, όπου θα συγκεντρωθούν αγρότες από Λιβαδειά, Ορχομενό και Αλίαρτο. 

Τσαυτάρης: Λεφτά δεν υπάρχουν 
Κατευναστικός εμφανίστηκε, μιλώντας στο Mega, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης, διαμηνύοντας ότι δεν υπάρχουν πόροι που θα μπορούσαν να διατεθούν, ούτε υπό την παρούσα συγκυρία είναι εφικτή η φοροαπαλλαγή στα καύσιμα όπως ζητούν οι αγρότες. 
«Δεν έχουμε ένα συρτάρι γεμάτο λεφτά που να μπορούμε να μοιράζουμε» είπε χαρακτηριστικά. 

Η συνέντευξη του Βαγγέλη Μπούτα στον ΒΗΜΑ FM 
Αναφερόμενος ο κ. Μπούτας στις κινητοποιήσεις των αγροτών, στην εκπομπή των Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλου, επεσήμανε: «Η χώρα δεν κόβεται στα δύο. Ούτε στο παρελθόν έγινε αυτό. Ακόμα και αν κλείσει ένας κόμβος – που εμείς δεν θα τον κλείσουμε – είναι μια παράκαμψη 5 χλμ. Δεν θα δούμε τους αρχηγούς. Δεν έχουμε ζητήσει ακόμα ραντεβού. Θα πάμε σήμερα στον κόμβο, θα συγκροτήσουμε επιτροπές και από κει και πέρα θα δούμε ποιες θα είναι οι κινήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς και τα άλλα συνδικάτα. 
Η πρότασή μου είναι να βγουν όλοι στο δρόμο. Οι αγρότες δεν χρειάζονται τίποτε άλλο. Και αν έχουμε μαζί μας συμμάχους εργάτες, αυτοαπασχολούμενους, συνταξιούχους, άνεργους, πιστεύουμε ότι δεν χρειάζεται να κλείσει κανένας δρόμος. Δεν χρωστάμε σε κανέναν, δεν πήραμε κανένα δάνειο. Δεν αναγνωρίζουμε κανένα δάνειο, κανένα χρέος».