Εορτολόγιο

Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

ΒΑΦΤΙΖΟΥΝ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΑ ΑΥΓΑ ΑΠΟ ΑΛΒΑΝΙΑ, ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΛΠ...

Στον «αέρα» κινδυνεύει να τιναχθεί η ελληνική αγορά παραγωγής αβγών, όπως αναφέρει το imerisia.gr. Κι αυτό εξαιτίας των παράνομων εισαγωγών και ελληνοποιήσεων αυγών από άλλες φθηνότερες χώρες, όπως Τουρκία, Αλβανία, Βουλγαρία, Πολωνία και Ρουμανία.

Μάλιστα, για το συγκεκριμένο θέμα σήμερα έχει συνάντηση ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Aθ. Τσαυτάρης με την Ένωση Αβγοπαραγωγών Ελλάδος και τον Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Μεγάρων με βασικό θέμα τις παράνομες ελληνοποιήσεις αυγών αλλά και τη νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία που επιβάλλει αλλαγή κλωβοστοιχειών με κόστος περίπου 10 ευρώ ανά κότα στις μονάδες παραγωγής.Η ελληνοποίηση ξένων αυγών αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια τη «μάστιγα» που οδηγεί ολοένα και περισσότερους παραγωγούς στο «λουκέτο». Μάλιστα, δεν είναι και λίγοι πλέον οι παραγωγοί οι οποίοι προβαίνουν σε παράνομες ελληνοποιήσεις αυγών, καθώς το κόστος παραγωγής για μια καρτέλα υπολογίζεται σε περίπου 2,7 ευρώ τη στιγμή που η καρτέλα με εισαγόμενα από την Τουρκία κοστίζει μόλις 1,6 ευρώ.

Παραγωγοί
Επίσης, όπως τονίζουν στην «Η» στελέχη της αγοράς, οι διαδικασίες παράνομης ελληνοποίησης αυγών ξεκινούν από τους παραγωγούς αλλά και από εμπόρους. Ειδικότερα, έμποροι αυγών με αποθήκες έχουν προμηθευτεί σφραγιστικό μηχάνημα και εξαιτίας της έλλειψης ελέγχων η ελληνοποίησή τους πραγματοποιείται σε ελάχιστο χρόνο.
Από την άλλη μεριά, υπάρχουν παραγωγοί οι οποίοι έχουν μειώσει τόσο πολύ τον πληθυσμό στις κότες τους ώστε αν κάποιος προβεί σε ένα έλεγχο θα βεβαιώσει πως δεν είναι δυνατόν παραγωγός να έχει 50.000 κότες και να πουλά καθημερινά 200.000 αυγά.

Άλλωστε, μια διασταύρωση στα στοιχεία της παραγωγής με εκείνα των πωλήσεων είναι αρκετή για να διαπιστωθεί ποιοι κάνουν παράνομες ελληνοποιήσεις αυγών. Παράλληλα η ημερήσια παραγωγή αυγών στην Ελλάδα δεν είναι δυνατόν να ξεπερνά τα 5 εκατ. αυγά, ωστόσο στην ελληνική αγορά διατίθενται επιπλέον 2 εκατ., τα οποία αφορούν σε παράνομες ελληνοποιήσεις.

Ασφράγιστα αυγά
Τα αυγά που εισάγονται από άλλες χώρες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες και η πρώτη αφορά εκείνα που οδηγούνται σε ξενοδοχεία και εστιατόρια και η δεύτερη κατηγορία σε αυτά που οδηγούνται στις μονάδες παστερίωσης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η πλειονότητα των παράνομων ελληνοποιημένων αυγών οδηγούνται στα ξενοδοχεία, ενώ τα υπόλοιπα φθάνουν στις μονάδες παστερίωσης. Μάλιστα, όπως τονίζουν στελέχη της αγοράς, ειδικά για τα αυγά που οδηγούνται στις μονάδες παστερίωσης είναι αμφιβόλου ποιότητας και είναι πολύ πιθανό να αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Άλλωστε, σύμφωνα με την Ε.Ε., τα αυγά που οδηγούνται στις μονάδες παστερίωσης δεν είναι υποχρεωτικό να είναι σφραγισμένα. Από την άλλη μεριά, τα ξενοδοχεία αλλά και άλλες ελληνικές εταιρείες που διαθέτουν το περίφημο ελληνικό πρωινό ή άλλα ελληνικά προϊόντα στην αγορά είναι πολύ πιθανό τελικά να μην είναι και τόσο ελληνικό χωρίς να το γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες τόσο των ξενοδοχείων όσο και των εταιρειών παρασκευής ελληνικών τροφίμων.


Πηγή