Εορτολόγιο

Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Αθηναϊκή Ζυθοποιία: Πόσο ανίκανη μπορεί να είναι η Επιτροπή Ανταγωνισμού;

by Rizopost Team
Έχουν περάσει οκτώ χρόνια από τότε που η Επιτροπή Ανταγωνισμού ξεκίνησε «αυτεπαγγέλτως» να ερευνά την ενδεχόμενη «κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης» στην αγορά της μπύρας στην Ελλάδα από την «Αθηναϊκή Ζυθοποιία» (Heineken, Amstel) που κατέχει το 85% περίπου της αγοράς, αλλά πόρισμα ακόμη δεν έχει εκδοθεί!

Κι αυτό παρά το γεγονός ότι το 2007, η εμπορική πρακτική της μητρικής της εταιρείας Heineken στην Ολλανδία καταδικάστηκε με επιβολή προστίμου 219 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού για παράνομες τακτικές. Έτσι, μπορεί η «εποχή των κουμπάρων» να φαίνεται ότι έχει παρέλθει, αλλά η δυστοκία της Επιτροπής Ανταγωνισμού πάει για ρεκόρ Γκίνες, αφού έχει κατά πολύ ξεπεράσει τον μέσο ευρωπαϊκό όρο για την εξέταση τέτοιων υποθέσεων που είναι 4,5-5 χρόνια.
Οι πρακτικές της «Αθηναϊκής Ζυθοποιίας» καταγγέλθηκαν από τη «Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης» που έβγαλε το 1996 τη μπύρα Βεργίνα, το πρώτο ελληνικό σήμα της αγοράς, για εκμετάλλευση του ισχυρότατου μεριδίου της στην αγορά και απαγόρευση στο εμπορικό δίκτυο τη συνεργασία με την νέα εταιρεία. Ακολούθησαν οι σχετικές καταγγελίες της Mythos Ζυθοποιία το 2006 όταν εντάχτηκε το 2006 στον Όμιλο Scottish & Newcastle, που έγιναν και το άλλοθι της καθυστέρησης.
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού αποφάσισε να συνεξετάσει την καταγγελία της «Μύθος» με την έρευνά της, αλλά η «Αθηναϊκή Ζυθοποιία» προσέφυγε στο Διοικητικό Δικαστήριο και εξασφάλισε την «προσωρινή αναστολή» της απόφασης συνεκδίκασης.
Το 2008, ο όμιλος Scottish & Newcastle, εξαγοράστηκε από την Sunrise Acquisitions Limited κοινοπραξία των Heineken & Calsberg, οπότε η «Μύθος Ζυθοποιία» έγινε μέλος του Ομίλου Carlsberg.
Το 2010 το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών ακύρωσε την απόφαση «προσωρινής αναστολής» ανοίγοντας τον δρόμο στην Επιτροπή Ανταγωνισμού να εξετάσει το όλο θέμα «επί της ουσίας», την οποία και συνεχίζει να αναζητά και η «Αθηναϊκή Ζυθοποιία» να συνεχίζει τις πρακτικές της.