Εορτολόγιο

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

ΔΩΔΩΝΗ: Όλη η αλήθεια για το κόσμημα της Ηπείρου!

Δωδώνη: Το ιστορικό της πώλησης, οι θορυβώδεις διαμαρτυρίες, η ταυτότητα των νέων μετόχων, η οφειλόμενη επαγρύπνηση και η ψυχρή πραγματικότητα.
Με την «Αγροτική Βιομηχανία Γάλακτος Ηπείρου ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε.» είχαμε ασχοληθεί πριν από δύο και πλέον χρόνια (10/9/2010) στο άρθρο μας με τίτλο «Δωδώνη: Το πολύτιμο κόσμημα της Ηπείρου σε διαδικασίες εκποίησης – η εναλλακτική λύση», τονίζοντας μεταξύ άλλων:

(α) Ότι αποτελεί το μοναδικό παράδειγμα του «Κρατικο-Συνεταιριστικού» αγροτικού τομέα το οποίο όχι μόνο πέτυχε αλλά αποτελεί και λαμπρό «παράδειγμα για μίμηση»
(β) Ότι μέχρι σήμερα, στην «διαχείριση» της εταιρίας η διείσδυση του κομματικού κράτους, των πελατειακών σχέσεων και των παρεμβάσεων των πολιτικών πρέπει να θεωρείται περιορισμένη, γιατί αυτό «κρίνεται εκ του αποτελέσματος»: Τα τελευταία 27 χρόνια η «Δωδώνη» είναι συνεχώς κερδοφόρα διατηρώντας το κοινωνικό της πρόσωπο με την μεγαλύτερη δυνατή στήριξη του εισοδήματος των κτηνοτρόφων της Ηπείρου μέσα στα πλαίσια μιας ελεύθερης αγοράς.
(γ) Ότι η εναλλακτική λύση της «αλλαγής ιδιοκτησίας» θα μπορούσαν να είναι Ενώσεις Συνεταιρισμών – μέτοχοι, φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, 9.000 περίπου συνεργάτες της Γαλακτοβιομηχανίας (κτηνοτρόφοι, πελάτες εσωτερικού και εξωτερικού, εργαζόμενοι κ.α.) και (εάν δεν αρκούσαν) ιδιώτες Ηπειρώτες σε μια εταιρία λαϊκής βάσης
(δ) Ότι η λύση θα έπρεπε να μείνει μακριά από εύκολες (αριστερές) λύσεις «δωρεάν κοινωνικοποίησης» που θα παραδώσουν εκ του ασφαλούς το πολύτιμο κόσμημα της Ηπείρου μας στο αδιόρθωτο πελατειακό κράτος, την κομματική εκμετάλλευση και τους επαγγελματίες συνδικαλιστές ή τις επίσης εύκολες (φιλελεύθερες) λύσεις της εκποίησης σε έλληνες ή ξένους επενδυτές, όπως διατάζουν οι επικίνδυνοι σύνδικοι των πιστωτών μας, δηλαδή το ΔΝΤ και η ΕΕ.
Έκτοτε πέρασαν δύο χρόνια αναποτελεσματικών «διεργασιών». Η ΑΤΕ, σύμφωνα με τις εντολές των δανειστών μας, έπρεπε να περιοριστεί στον χρηματοπιστωτικό τομέα (είναι τράπεζα και όχι επιχειρηματίας – βιομήχανος σύμφωνα με την λογική τους). Άρα έπρεπε να πουλήσει όλες τις εταιρίες του χαρτοφυλακίου της, άσχετα αν ήταν κερδοφόρες (πράγμα σπάνιο) ή ζημιογόνες, που είναι και το πλέον συνηθισμένο. Μέσα στα πλαίσια αυτά, έγινε η προκήρυξη του διαγωνισμού πώλησης της «Δωδώνη» και τον Μάρτιο του 2012 κατατέθηκαν οι πρώτες προσφορές για την απόκτηση ποσοστού 67,77% που κατείχε η ΑΤΕ.
Περισσότερες από 10 προσφορές τόσο από το εξωτερικό (Friesland, Aria, Lactalis, Chobani κ.α.) όσο, φυσικά, και από το εσωτερικό (ΕΑΣ της Ηπείρου, Όλυμπος-Τυράς, Ήπειρος, Όμιλος Ρέστη κ.α.) οδηγήθηκαν στους συμβούλους αξιολόγησης (Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και Alpha Bank) προκειμένου να υποβάλλουν τις αξιολογήσεις τους στον εκκαθαριστή της ΑΤΕ, σύμφωνα με την αναλυτική διακήρυξη του διαγωνισμού που έγινε αργότερα (26 Απριλίου 2012).
Λίγα εικοσιτετράωρα πριν την ανακοίνωση των εταιριών που προκρίθηκαν στην τελική φάση του διαγωνισμού (24 Αυγούστου 2012), οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηπείρου ανακοίνωσαν (όπως είχαν δεσμευτεί με την αρχική προσφορά του Μαρτίου) την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή – συνεργάτη που δεν ήταν άλλος από την ΒΙΚΟΣ ΑΕ του Πέτρου Σεπετά, ένα άλλο διαμάντι της Ηπείρου, μια από τις πιο επιτυχημένες επιχειρήσεις της χώρας μας, μέσα στις Top-25 όσον αφορά το ΕΒΙΤΑ και την καθαρή κερδοφορία, με ευρύτατο δίκτυο διανομής μέσα στην Ελλάδα, καταθέτοντας και «βεβαίωση» της Εμπορικής Τράπεζας για την διαθεσιμότητα των χρημάτων της προσφοράς.
Παρά την ύστατη αυτή προσπάθεια των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηπείρου (που είναι και μέτοχοι της «Δωδώνη») η ανακοίνωση των τριών προτάσεων που προκρίθηκαν στην δεύτερη φάση του διαγωνισμού (31 Αυγούστου 2012) δεν συμπεριλάμβανε την δική τους. Αιτιολογία απόρριψης των υπόλοιπων προτάσεων δεν υπήρχε (δεν προβλεπόταν από την προκήρυξη) - άλλωστε, η επιλογή των υποψηφίων δεν είχε την λογική της πλειοδοτικής προσφοράς, αλλά άγνωστων στο ευρύ κοινό (πιθανόν και στους «μνηστήρες») κριτηρίων επιλογής. Έτσι οι τρείς προτάσεις που προκρίθηκαν για την δεύτερη φάση του διαγωνισμού ήταν:
 (1)   Η Κοινοπραξία Simos Foods (10%) και (90%) του Ρωσικού Επενδυτικού Ομίλου SI Capital Partners (SICP) που πρότεινε 20 εκ. Ευρώ μετρητά ή (εναλλακτικά) 25 εκατομμύρια Ευρώ – 7 εκατ. σε δόσεις και 18 εκατ. μετρητά.
(2)   Η Ελληνική Γαλακτοβιομηχανία «Όλυμπος Τυράς ΑΕ» (Αδελφοί Σαράντη) που πρότεινε 28 εκατομμύρια Ευρώ εκ των οποίων τα 18 εκατομμύρια με τραπεζικό δανεισμό.
(3)   Ο Γαλλικός Όμιλος Lactalis, με ετήσιο κύκλο εργασιών 15 δισεκατομμυρίων Ευρώ, πρόσφερε 11 εκατομμύρια Ευρώ μετρητά.
Η πρόκριση των παραπάνω υποψηφίων προκάλεσε την έντονη αντίδραση των Ενώσεων Συνεταιρισμών – μετόχων με την «υποβοηθητική» παρέμβαση διαφόρων πολιτικών, δημοσιογράφων, συνδικαλιστών, συνεταιριστών, κομματικών παραγόντων, τοπικών φορέων κ.ο.κ.ε.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι οι Ενώσεις Συνεταιρισμών - μέτοχοι επιχείρησαν σειρά επαφών με τις εταιρίες που προκρίθηκαν στην δεύτερη φάση του διαγωνισμού, αλλά σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΕΑΣ Ιωαννίνων (του μεγαλομετόχου από πλευράς Ενώσεων με ποσοστό 24,78%) «δεν βρέθηκε κοινός τόπος συνεννόησης για μελλοντική συνεργασία».
Το ίδιο άλλωστε είχαν κάνει οι ΕΑΣ - μέτοχοι της «Δωδώνη» από τον Μάρτιο του 2012 που προκηρύχτηκε ο διαγωνισμός, προσπαθώντας να εξασφαλίσουν στρατηγικό συνεργάτη – επενδυτή από τον χώρο των μεγάλων Συνεταιρισμών του εξωτερικού, χωρίς όμως να υπάρξει ενδιαφέρον. Ίσως για τον λόγο αυτό, την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή, έπεισαν τον Πέτρο Σεπετά να αποτελέσει στρατηγικό εταίρο αφού αν ο ίδιος ο Π. Σεπετάς είχε πραγματικό επενδυτικό ενδιαφέρον, αυτό θα είχε οπωσδήποτε εκδηλωθεί (ή έστω διαφανεί) πολύ νωρίτερα.
Είναι επίσης πιθανό ο Π. Σεπετάς να αποθαρρύνθηκε από την νοοτροπία μερικών Συνεταιριστών που δείχνουν να βρίσκονται σε άλλο κόσμο: Ο Πρόεδρος των Κτηνοτρόφων Ιωαννίνων (και μέλος της ΕΑΣ Ιωαννίνων) κατηγόρησε τον Αύγουστο τις Ενώσεις – μετόχους της «Δωδώνη» για «ξεπούλημα της Γαλακτοβιομηχανίας σε ιδιώτη» επειδή πρότειναν την τελευταία στιγμή την ΒΙΚΟΣ ΑΕ σαν στρατηγικό συνεργάτη τους. Είναι πιθανό ο συγκεκριμένος Πρόεδρος να έχει κάποιο πρόβλημα που η «Δωδώνη» για ολόκληρες δεκαετίες ισορροπεί ιδανικά την χρηστή διαχείριση με την υποστήριξη των κτηνοτρόφων και να προτιμάει το γνωστό πλιάτσικο που έγινε από πλήθος «Συνεταιριστών» σε δεκάδες χρεωκοπημένους συνεταιρισμούς σε ολόκληρη την Ελλάδα! 
Οι επίσημες θέσεις πάντως των Ενώσεων – μετόχων της «Δωδώνη» στις επαφές τους με τις τρείς επιχειρήσεις που προκρίθηκαν στην δεύτερη φάση του διαγωνισμού, σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα, ήταν οι αγοραστές να πληρώσουν την λογιστική αξία της επιχείρησης με τις Ενώσεις να εμφανίζονται διατεθειμένες να μην διεκδικήσουν νομικά ένα ποσοστό 7,7% που πούλησαν το 2005 στην ΑΤΕ εξ αιτίας οικονομικών τους προβλημάτων και το οποίο, αν είχαν στην κατοχή τους, θα τους μετέτρεπε σε ρυθμιστές της κατάστασης. 
Με τα χρηματοοικονομικά δεδομένα της τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας η θέση αυτή των Ενώσεων – μετόχων είναι απόλυτα σωστή. Σε άλλες εποχές ευδαιμονίας που πλήρωναν υπεραξίες, το 67,77% της «Δωδώνη» ίσως και να πωλείτο προς 70 ή και 80 εκατομμύρια Ευρώ. Η σημερινή, ψυχρή πραγματικότητα που οδηγεί στο ξεπούλημα επιχειρήσεις - φιλέτα μέσω του χρηματιστηρίου στο 20% ή το πολύ στο 50% της λογιστικής τους αξίας, χωρίς ίχνος «υπεραξίας», η εξασφάλιση του 100% της λογιστικής αξίας της «Δωδώνη» φαντάζει απόλυτα σωστή.
Τον Σεπτέμβριο του 2012 έγιναν οι αξιολογήσεις των τριών προτάσεων που πέρασαν στην δεύτερη φάση του διαγωνισμού και στις 2 Οκτωβρίου 2012 «διέρρευσε» η πληροφορία ότι νικητής του διαγωνισμού αναδείχτηκε η Κοινοπραξία Simos Food Group - SI Capital Partners.
Λίγες μέρες αργότερα (9 Οκτωβρίου 2012) ανακοινώθηκε η υπογραφή συμφωνίας για την εξαγορά ποσοστού 67,77% της «Δωδώνη» που κατέχει η ΑΤΕ από το κοινοπρακτικό σχήμα  Simos Food Group - SI Capital Partners έναντι 21 περίπου εκατομμυρίων με συγκεκριμένες συμβατικές υποχρεώσεις (Η ανάπτυξη της «Δωδώνη»  στην Εγχώρια και στη Διεθνή Αγορά με διατήρηση της έδρας της στα Ιωάννινα, η αξιοποίηση του προσωπικού,   οι επενδύσεις στις υποδομές, στις εγκαταστάσεις της εταιρίας και στην προώθηση των προϊόντων, η διατήρηση και η ανάπτυξη της τοπικής ζώνης γάλακτος, η ενδυνάμωση των σχέσεων της εταιρίας με τους κτηνοτρόφους και γενικά με τους προμηθευτές της με σεβασμό στο περιβάλλον και η υποστήριξη της Τοπικής Κοινωνίας).
Ένα περίπου μήνα αργότερα (2 Νοεμβρίου 2012) ανακοινώθηκε η ολοκλήρωση της πώλησης έναντι καταβληθέντος τιμήματος που ανήλθε σε 20.851.800 ευρώ.            
Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση, η ολοκλήρωση της συναλλαγής «είναι αποτέλεσμα μιας διαφανούς, ανταγωνιστικής διαδικασίας που διήρκεσε περίπου ένα χρόνο. Η συναλλαγή αυτή αποτελεί μία άμεση ξένη επένδυση σε μία ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο για την ελληνική οικονομία».
Ο τελευταίος δημοσιευμένος ισολογισμός της «Δωδώνη» (2011) περιλαμβάνει τα παρακάτω οικονομικά στοιχεία που αναφέρονται στον πίνακα 1 που ακολουθεί:

ΠΙΝΑΚΑΣ 1: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ «ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ»
ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ
31/12/2011
31/12/2010
Κύκλος Εργασιών
96.681.951
112.788.985
Κέρδη προ φόρων, τόκων, αποσβέσεων
9.246.963
7.138.390



Ίδια Κεφάλαια (Μετ. Κεφ., αποθεματικά, συσ/να κέρδη)
31.496.221
28.941.587



Μη κυκλοφορούντα περιουσιακά στοιχεία
11.868.817
16.640.862
Κυκλοφορούντα περιουσιακά στοιχεία
70.618.156
65.021.392



Σύνολο απαιτήσεων (πελάτες και λοιπές)
46.161.881
48.332.860
Απαιτήσεις σε καθυστέρηση πέραν των 6 μηνών
2.990.572
4.424.186
Προβλέψεις (Επισφάλειες κλπ)
8.300.670
6.232.940



Μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις
7.807.141
8.897.004
Βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις
46.727.192
43.823.664
Σύνολο υποχρεώσεων
54.534.333
52.720.668



Δείκτης Μικτού κέρδους
15,39%
12,93%
Δείκτης Καθαρού κέρδους
3,42%
2,24%
Απόδοση ιδίων κεφαλαίων
11,41%
7,85%
Απόδοση συνολικών κεφαλαίων
7,95%
5,80%
Πίνακας: Λ. Κουμάκης

Η μετοχική σύνθεση της «Δωδώνη» μετά την ολοκλήρωση της πώλησης διαμορφώνεται ως εξής:
ΠΙΝΑΚΑΣ 2: ΜΕΤΟΧΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ
ΜΕΤΟΧΟΙ
ΠΟΣΟΣΤΟ
SI Capital Partners (SICP)
60,99%
Simos Foods AE
6,77%
Σύνολο Κοινοπραξίας αγοραστών (TODYRO Ltd)*
67,77%
Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων
24,78%
Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Πωγωνίου
2,90%
Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Πρέβεζας
2,40%
Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσπρωτίας
1,60%
Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Άρτας - Φιλιππιάδας
0,55%
Σύνολο Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών
32,23%
Γενικό Σύνολο
100,00%
Πίνακας: Λ. Κουμάκης  -  *Σημείωση: Ο μέτοχος που αγόρασε τις μετοχές από την ΑΤΕ είναι η TODYRO Ltd στην οποία συμμετέχουν με αναλογία  90-10 αντίστοιχα οι SI και SIMOS FOODS GROUP.

Link απο φίλο αναγνώστη.