Εορτολόγιο

Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

ΠΩΣ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΩ ΧΡΩΜΑ ΦΑΚΩΝ ΣΤΑ ΓΥΑΛΙΑ ΗΛΙΟΥ

Από τον Κων/νο Γκίκα,Οπτικός-Δήλεσι

Πολλές φορές όταν πελάτες μου ενδιαφέρονται να αγοράσουν γυαλιά ηλίου,κάνουν διάφορες ερωτήσεις για τα διάφορα χρώματα(πράσινα,καφέ,μαύρα κτλ) που μπορεί να συναντήσει κανείς στους φακούς των γυαλιών (τι αποδόσεις έχουν,με ποιο βλέπει κάποιος καλύτερα κτλ).Στο άρθρο αυτό θα παρουσιάσουμε συνοπτικά τα χρώματα των φακών ηλίου.

Η κύρια λειτουργία των φακών ηλίου είναι η απορρόφηση του φωτός.Η φύση των φακών ηλίου προστάζει να είναι έγχρωμοι για να επιτευχθεί η απορρόφηση.Η απορρόφηση δεν αποτελεί απλά λειτουργία του χρώματος,αλλά είναι περισσότερο συνδυασμός των χρωστικών ουσιών,των προσθετικών στο υλικό καθώς και του ίδιου του υλικού.
ΚΑΦΕ/ΚΕΧΡΙΜΠΑΡΙ
Προσφέρει αντίθεση και ελαχιστοποιεί την καταπόνηση του ματιού.Αποτελούν εξαίρετη επιλογή για την οδήγηση,όπως και για αθλήματα σε εξωτερικό χώρο με έντονο φωτισμό. Κάνει τα πράσινα χρώματα πιο έντονα.
ΠΡΑΣΙΝΟ
Προσφέρει υψηλή αντίθεση σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού και μειώνει την καταπόνηση του ματιού στο λαμπερό φως.Είναι ένα τυπικό χρώμα με πολλές χρήσεις και ενδείκνυται για καθημερινή εφαρμογή.
ΜΑΥΡΟ(ΓΚΡΙ)
Το μαύρο(γκρι) είναι ένας ουδέτερος τόνος και παρέχει αληθινή αίσθηση  και χαμηλή διαστρέβλωση των χρωμάτων.Είναι ένα χρώμα γενικής χρήσης που δεν αυξάνει όμως την αντίθεση.Ενδείκνυται για περιστάσεις όπου υπάρχει ανάγκη διάκρισης των πραγματικών χρωμάτων.
ΚΙΤΡΙΝΟ
Παρέχει εξαίρετη σύλληψη του βάθους και αντίθεσης σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.Χρησιμοποιούνται συχνά στα γυαλιά που προορίζονται για νυχτερινή οδήγηση και για ...........σκοπευτές.