Εορτολόγιο

Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Συνέλαβαν τους κλέφτες των μετασχηματιστών

 Συνελήφθησαν, πρώτες πρωινές ώρες της 18-01-2011, σε αγροτική περιοχή του δ.δ Παρορίου του Δήμου Λεβαδέων Βοιωτίας, ένας (1) αλλοδαπός υπήκοος Αλβανίας, ηλικίας 39 ετών και ένας (1) ημεδαπός, ηλικίας 21 ετών, κάτοικοι Λαμίας Φθιώτιδας, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών και φθορών, ενώ αναζητείται και ένας (1) ακόμη συνεργός τους, Αλβανικής καταγωγής.
Η σύλληψη τους επετεύχθη με συντονισμένη επιχείρηση αστυνομικών του Τμήματος Ασφαλείας Λιβαδειάς, με τη συνδρομή και αστυνομικών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ, στα πλαίσια στοχευμένης δράσης για την πρόληψη και καταστολή εκνόμων ενεργειών, σε βάρος εγκαταστάσεων της Δ.Ε.Η. Ειδικότερα, κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών, ότι άγνωστα άτομα κινούνται σε αγροτική περιοχή του δ.δ Παρορίου, ανωτέρω αστυνομικοί ενέδρευσαν αθέατοι σε προεπιλεγμένο σημείο και εντόπισαν δύο (2) οχήματα να εξέρχονται από αγροτική οδό. Οι οδηγοί των οχημάτων δεν συμμορφώθηκαν σε σήμα των αστυνομικών για έλεγχο, προσπάθησαν να διαφύγουν, χωρίς αποτέλεσμα και συνελήφθησαν. Ένα (1) τρίτο άτομο που επέβαινε σε ένα εκ των οχημάτων, τράπηκε πεζό σε φυγή και εκμεταλλευόμενο το σκοτάδι διέφυγε την σύλληψη.


Σε έρευνα που διενεργήθηκε, ανευρέθηκαν και κατασχέθηκαν εντός του ενός (1) οχήματος:

Δύο (2) μεγάλοι χειροκίνητοι κόφτες καλωδίων,
Ένας (1) λοστός,
Ένα (1) βαρούλκο χειροκίνητο,
Ένα (1) σιδηροπρίονο,
Ένας (1) χειροκίνητος κόφτης μετάλλων,
Μία (1) κουκούλα τύπου Full Face και
Μία (1) τσάντα, περιέχουσα πλήθος διαρρηκτικών εργαλείων, μονωτικών ταινιών και κόπτες καλωδίων.
Επίσης ανευρέθηκαν και κατασχέθηκαν έξι (6) στοιχεία χάλκινων περιελίξεων, προερχόμενα από την καταστροφή και κλοπή δύο (2) μετασχηματιστών, βάρους διακοσίων πενήντα (250) κιλών, καθώς και χάλκινα καλώδια παροχής ρεύματος υψηλής τάσης, μήκους εκατό (100) περίπου μέτρων.
Από συνεχιζόμενη έρευνα του Τμήματος Ασφαλείας Λιβαδειάς προέκυψε ότι οι ανωτέρω δράστες, με την συμμετοχή πιθανόν και άλλων συνεργών τους, κατά το τελευταίο εικοσαήμερο, προέβησαν στην καταστροφή δεκαπέντε (15) μετασχηματιστών, στην ευρύτερη περιοχή των δ.δ Παρορίου και Βασιλικών Βοιωτίας, από υποσταθμούς της Δ.Ε.Η, οι οποίοι εξυπηρετούσαν αντλιοστάσια άρδευσης, για λογαριασμό της Ε.Υ.Δ.Α.Π και αγροτών της περιοχής.
Οι δράστες, αφού απομόνωναν με αυτοσχέδια ξύλινη κατασκευή την υψηλή τάση που διέρχεται από τα καλώδια, αποκολλούσαν τους μετασχηματιστές, τους έριχναν στο έδαφος και αφαιρούσαν από το εσωτερικό τους τις χάλκινες περιελίξεις καθώς και τα καλώδια παροχής ρεύματος.
Η προκληθείσα ζημιά σε βάρος της Δ.Ε.Η, ανέρχεται στο χρηματικό ποσό των εκατόν πενήντα (150.000) χιλιάδων Ευρώ περίπου, ενώ σε βάρος της Ε.Υ.Δ.Α.Π, στο ποσό των διακοσίων (200.000) χιλιάδων Ευρώ περίπου.
Ανωτέρω συλληφθέντες με την σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγήθηκαν ενώπιον του κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λιβαδειάς.
Η έρευνα συνεχίζεται προκειμένου να εξακριβωθεί η συμμετοχή τους και σε άλλες αξιόποινες πράξεις, καθώς και για την ανακάλυψη και σύλληψη και άλλων συνεργών τους, καθότι ομολόγησαν όμοιες πράξεις που διέπραξαν σε αγροτική περιοχή Σοφάδων Καρδίτσας, προ εικοσαημέρου.
Πηγή : star Λαμίας