Εορτολόγιο

Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Εξήντα μία αυτοκτονίες πρόλαβαν Έλληνες χρήστες του Διαδικτύου και Δίωξη το 2010

Εξήντα μία αυτοκτονίες
Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών ανακοίνωσε στις 3 Ιανουαρίου 2011 ότι, στα πλαίσια προληπτικής δράσης της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, εντοπίσθηκαν στο Διαδίκτυο 59 ημεδαποί και...
 2 αλλοδαποί κατά το έτος 2010 οι οποίοι είχαν πρόθεση να αυτοκτονήσουν.

Οι εν λόγω ήταν χρήστες του Ιντερνετ και μέσω αυτού δήλωσαν την πρόθεση τους με διάφορους τρόπους «να εγκαταλείψουν τον κόσμο στον οποίο ζουν», όπως ανέφεραν οι πιο πολλοί σε <…>

ανηρτημένα μηνύματα απόγνωσης.

Οι ηλικίες τους ήταν από 13 μέχρι 67 ετών, όπου για την έρευνα και τελική διάσωση τους σημαντικός ήταν ο ρόλος των χρηστών του Ιντερνετ από την χώρα μας, παράλληλα με τους ερευνητές Αστυνομικούς, οι οποίοι μέσω ηλεκτρονικής επικοινωνίας ενημέρωναν την Δίωξη για τα μηνύματα απόγνωσης που εντόπιζαν στο Διαδίκτυο.

Για τις παραπάνω περιπτώσεις, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κάλεσε ψυχολόγους από το Χαμόγελο του Παιδιού και την Μ.Κ.Ο «ΚΛΙΜΑΚΑ», με σκοπό να διερευνήσουν επιστημονικά τα μηνύματα απόγνωσης και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους κατά περίπτωση.

Η αυτοκτονία δεν επιλέγεται, συμβαίνει όταν η οδύνη, η απελπισία, ο πόνος ξεπερνούν τις δυνατότητες αντιμετώπισής τους.



Η υπηρεσία σε όλες τις περιπτώσεις αποτροπής αυτοκτονιών του έτους 2010, αφού άμεσα μελετούσε και διερευνούσε ψηφιακά τα εν λόγω μηνύματα παράλληλα σχημάτιζε δικογραφία προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για να λάβει γνώση και να δώσει σχετικές παραγγελίες προς τους Παρόχους υπηρεσιών Ιντερνετ.

Συνολικά και από το έτος 2006 η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει αποτρέψει από πρόθεση αυτοκτονίας 141 συνανθρώπους μας.

Ενημέρωση: Η Ελληνική Αστυνομία διευκρινίζει στο In.gr Τεχνολογία σχετικά τα εξής:

Η επικοινωνία με τo Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας γίνεται μέσω email στο ccu (at) ath.forthnet.gr.
Οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών Ίντερνετ δίδουν στοιχεία, κατόπιν Εισαγγελικής Παραγγελίας και γνωμοδότησης της ΑΔΑΕ, στο Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, που προκύπτουν απο ψηφιακή ανάλυση ανά περίπτωση εντοπισμού ατόμου το οποίο ανακοινώνει πρόθεση αυτοκτονίας.
Οι διαδικασίες ψηφιακού εντοπισμού του ατόμου το οποίο ανακοινώνει πρόθεση αυτοκτονίας γίνονται από Αξιωματικούς εξειδικευμένους σε θέματα διαδικτύου με τεχνικές και μέσα τα οποία χρησιμοποιούνται στις Αστυνομίες ανά τον κόσμο. Στόχος είναι ο εντοπισμός του ηλεκτρονικού ίχνους μέσω του οποίου γίνεται η ανάρτηση στο διαδίκτυο. Ανάλογα με τον τρόπο μέσω του οποίου γίνεται η δημοσιοποίηση του μηνύματος διαφοροποιούνται και οι τρόποι εντοπισμού του ηλεκτρονικού ίχνους. Έτσι π.χ. όταν έχουμε ανάρτηση σε chat room ή σε ιστολόγιο (blog) ή σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης (facebook) διαφοροποιούνται και οι τεχνικές εντοπισμού. Οι διαδικασίες είναι πολύπλοκες και για να ανταποκριθούν οι Αξιωματικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εκπαιδεύονται σε διεθνή σχολεία (σεμινάρια) που γίνονται σε διάφορες χώρες ανά τον Κόσμο τα οποία διοργανώνει η ΙΝΤΕΡΠΟΛ, ΕUROPOL ή διάφορες Αστυνομικές υπηρεσίες με σκοπό α) την ψηφιακή μάθηση και β) την ενημέρωση στις νέες μορφές ηλεκτρονικού εγκλήματος.
Τηλεφωνική γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία: καλέστε στο 1018

Η «ΚΛΙΜΑΚΑ» είναι ένας Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, με δραστηριότητες που στοχεύουν τόσο στην διάθεση υπηρεσιών ψυχικής υγείας όσο και στην υλοποίηση προγραμμάτων κοινωνικής ενσωμάτωσης ευάλωτων ομάδων πληθυσμού.

Ο φορέας από το Μάϊο του 2007, λειτουργεί τη μοναδική στην Ελλάδα τηλεφωνική Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία (με τον αριθμό 1018), με την υποστήριξη και εποπτεία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Η Γραμμή είναι πανελλαδικής εμβέλειας και λειτουργεί σε 24ωρη βάση, επτά ημέρες την εβδομάδα. Η υπηρεσία στελεχώνεται από επαγγελματίες ψυχικής υγείας (ψυχίατρους και ψυχολόγους) και παρέχεται δωρεάν στους εξυπηρετούμενους.

Link από τον αναγνώστη Δημήτρη