Με την κατάθεση αντιγράφου τιμολογίου αξίας πάνω από 4.000 ευρώ που κατέθεσε στο προεδρείο ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Γιώργος Μιχούλης “...αν το βρείτε να μου το πείτε” είπε με νόημα ο κ. Μιχούλης και ανέγνωσε στο σώμα ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γιώργος Στέρπης, φωτογράφησε ευθέως ως υπεύθυνο για οικονομικές ατασθαλίες των π. Πρόεδρο του Δημ. Συμβουλίου Δήμου Τανάγρας και νυν Δημοτικό Σύμβουλο κ. Γιάννη Γκίνη.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ και τις δηλώσεις ανθρώπων που γνωρίζουν, το τιμολόγιο που κατέθεσε ο κ. Μιχούλης αφορά νερά, αναψυκτικά και γλυκά για την ποδοσφαιρική ομάδα του π. Δήμου και έχει εκδοθεί από γνωστό μικρό κατάστημα στα Οινόφυτα και δεν έχει πληρωθεί.
Συγκεκριμένα, στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τανάγρας της 18-7-2013, στη συζήτηση που αφορούσε την ψήφιση για έγκριση των απολογισμών παρελθόντων ετών (2010 και 2011) Νομικών Προσώπων των π. Δήμων Οινοφύτων και Σχηματαρίου, τέθηκε θέμα αναβολής της συζήτησης από τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Λάζαρο Μαυράκη για την προσκόμιση διαφωτιστικών στοιχείων από το αρχείο και τον δειγματοληπτικό έλεγχο των δαπανών που είχαν γίνει στα Νομικά Πρόσωπα των τότε Δήμων, “...μετά 3 χρόνια έρχονται απολογισμοί να τους εγκρίνουμε τώρα εμείς” είπε, συμπληρώνοντας ότι ξεκίνησε μία έρευνα για την δειγματοληπτική επαλήθευση των απολογισμών και έπεσε... σε τοίχο αφού δεν μπόρεσε να βρει άκρη που βρίσκονται τα αρχεία του π. Δήμου Οινοφύτων(!) Ο κ.Γιώργος Βουγέσης απευθυνόμενος στον κ. Μαυράκη “...όλες οι δαπάνες είναι υπογεγραμμένες και εγκεκριμένες από προϊσταμένους, δεν υπάρχει περίπτωση να μην υπάρχει ένταλμα πληρωμής” είπε δείχνοντας προσωπικά θιγμένος, για να πάρει τη ξεκάθαρη διαβεβαίωση του κ. Μαυράκη ότι “Δεν εκφράζω μομφή σε κανένα”.
“Από τον Μάρτιο έχω ζητήσει να μου δοθούν τα αρχεία και ακόμα περιμένω” δήλωσε ο κ. Μιχούλης ρίχνοντας ευθείες αιχμές για κατάχρηση προς τον πρώην προέδρο του Αθλητικού Οργανισμού π. Δήμου Οινοφύτων. “Δεν ψηφίζω τίποτα, γιατί έχω αμφιβολίες” συπλήρωσε.
Ο αρχηγός της μείζονος πλειοψηφίας κ. Παν. Κυριάκου απαίτησε να τα πουν όλα μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ ο κ. Γιάννης Γκίνης δήλωσε ότι τα αρχεία υπάρχουν και να πάνε να τα βρούνε.
Οι απολογισμοί ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία με την αιχμή του κ. Μιχούλη για κατάχρηση να πλανάται πάνω από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τανάγρας. Ο πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Οινοφύτων κ. Σιμιτζής, είπε ότι δεν μπορεί να πηγαίνει ο καθένας να ψάχνει το αρχείο. Πρέπει να ξέρει ότι, “Το άρθρο 5 παρ. 1 του ΚΔΔιαδ θεμελιώνει το δικαίωμα του κάθε ενδιαφερομένου, φυσικού ή νομικού προσώπου, στην ελεύθερη πρόσβαση στα διοικητικά έγγραφα χωρίς την επίκληση έννομου συμφέροντος. Η μοναδική προϋπόθεση για την άσκηση του δικαιώματος είναι η γραπτή αίτηση”.
Ωστόσο, αυτή η υπόθεση πρέπει να ξεκαθαρίσει και να μη μείνει για κανένα η παραμικρή αμφιβολία. Οι δημότες πρέπει να γνωρίζουν ποιοι και πως διαχειρίζονται το δημόσιο χρήμα που προέρχεται ουσιαστικά από την τσέπη τους.
Εργολάβος απαιτεί 230 χιλιάδες ευρώ από το Δήμο Τανάγρας χωρίς παραστατικά!
Σε ενημέρωση που έγινε από τη Νομική Υπηρεσία του Δήμου Τανάγρας, μάθαμε ότι εργολάβος με δικαστική απόφαση και μοναδικό στοιχείο έγγραφο που έχει υπογράψει ο π. Αντιδήμαρχος του π. Δήμου Δερβενοχωρίων απαιτεί περίπου 230 χιλιάδες ευρώ, κάτι που το νυν Τοπικό Συμβούλιο αμφισβητεί την απαίτηση λέγοντας ότι οι εργασίες που έχουν εκτελεστεί δεν πρέπει να υπερβαίνουν τις 130 χιλιάδες ευρώ.
Συγκεκριμένα, η υπόθεση αφορά έργα οδοποιΐας και πεζοδρόμησης που έχουν γίνει στο π. Δήμο Δερβενοχωρίων και ενώ δεν υπάρχουν άλλα στοιχεία για την κοστολόγηση, με ένα μοναδικό έγγραφο και την υπογραφή του τότε αντιδημάρχου, ο εργολάβος κατάφερε να πείσει το δικαστήριο και να κερδίσει την απόφαση να εισπράξει 230 χιλ. ευρώ από το Δήμο! Ο Δήμος Τανάγρας έχει εξασκήσει όλα τα ένδικα μέσα και αναμένεται να δικαστεί η υπόθεση τον Μάρτιο του 2014.
Αγορές ακινήτων από το Δήμο Τανάγρας
Δίχασε το Δημοτικό Συμβούλιο η απόφαση που πάρθηκε κατά πλειοψηφία για την αγορά ακινήτων από το Δήμο Τανάγρας με εκδήλωση ενδιαφέροντος, με πρώτο τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Στέρπη, να διαχωρίζει τη θέση του “...θεωρώ την όλη διαδικασία να χαρακτηρίζεται από προχειρότητα. Καμία αγορά χωρίς να υπάρχουν στοιχεία και ιεράρχηση των αναγκών” ξεκαθάρισε. Στην ίδια λογική και ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Λάζαρος Μαυράκης που επέμεινε στη διαβούλευση και ιεράρχηση των αναγκών, τόνισε την ανάγκη δημιουργίας μιας μεγαλύτερης δεξαμενής ακινήτων, από την οποία θα αξιολογηθούν και θα ιεραρχηθούν οι ανάγκες σε ακίνητα του Δήμου. "...πουλμανάκι έχουμε, να πηγαίνουμε να τα βλέπουμε κιόλας" σημείωσε ο κ. Μαυράκης ψηφίζοντας παρόν. Ο κ. Παν. Κυριάκου τόνισε ότι “...αν παρθεί η απόφαση δεν σημαίνει ότι και τα αγοράσαμε κιόλας”.
Ο κ. Γιώργος Βουγέσης δήλωσε ότι δεν ψηφίζει τίποτα παραπάνω απ΄ότι έχει ψηφιστεί στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου, ακολουθώντας στην ίδια δήλωση και ο κ. Γιώργος Μιχούλης. Τελικά, συγκροτήθηκε επιτροπή από Δημοτικούς Συμβούλους που θα αξιολογήσουν τις προσφορές.
Βασικό είναι ότι στις σχεδιαζόμενες αγορές ακινήτων, συμπεριελήφθη και η αγορά ακινήτου για γήπεδο στο Δήλεσι.
Οι αγορές ακινήτων για τις οποίες θα πρέπει να εκδηλωθεί ενδιαφέρον από τους ιδιοκτήτες είναι:
α) Δήλεσι: χώρος για ίδρυση νεκροταφείου, οικοπέδου πλησίον του σχολείου για παιδική χαρά, προστέθηκε και χώρος για γήπεδο.
β) Σχηματάρι: οικόπεδο πλησίον του Δημαρχείου για δημιουργία χώρων στάθμευσης.
γ) Στεφάνη: αγορά κτιρίου για Πνευματικό Κέντρο.
δ) Σκούρτα: αγορά κτήματος για δημιουργία κοινόχρηστου χώρου, αγορά κτιρίου για δημιουργία Πνευματικού Κέντρου.
ε) Πύλη: αγορά κτήματος για την επέκταση του Νεκροταφείου, αγορά κτήματος για κοινόχρηστο χώρο.
στ) Οινόφυτα: αγορά κτήματος για κατασκευή πλάστιγγας, αγορά οικοπέδου για κοινόχρηστο χώρο.
ζ) Άγιος Θωμάς: αγορά οικοπέδου για πλατεία.
η) Άρμα: αγορά οικοπέδου για πλατεία
θ) Καλλιθέα: αγορά οικοπέδου για πλατεία.
ι) Ασωπία: αγορά οικοπέδου μετά παλαιάς κατοικίας για κοινόχρηστο χώρο, αγορά κτήματος για επέκταση του Νεκροταφείου.