Εορτολόγιο

Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Εθνικό και Διεθνές το πρόβλημα της ρύπανσης του Ασωπού!

Ημερίδα ενημέρωσης για την ρύπανση του Ασωπού και υπόγειων υδάτων σε Σουηδούς και Έλληνες φοιτητές.
Την Τρίτη 27/12/2012 στο Κέντρο Εκκλησιαστικής Διακονίας έγινε Ημερίδα με θέμα την ρύπανση του Ασωπού και των υπόγειων υδάτων με βαρέα μέταλλα. Η ημερίδα είχε ενημερωτικό χαρακτήρα και απευθύνονταν σε μεταπτυχιακούς φοιτητές και καθηγητές τριών (3) Πανεπιστημίων της Σουηδίας και του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Την βασική ενημέρωση ανέλαβε να κάνει ο εκπρόσωπος του ΙΤΑΠ κ. Αθανάσιος Παντελόγλου, ο οποίος μιλώντας αγγλικά, αναφέρθηκε διεξοδικά στο ιστορικό της ρύπανσης από την εγκατάσταση των βιομηχανιών μέχρι τις σημερινές ημέρες.
“Τραγωδία” χαρακτήρισε την ρύπανση των υδάτων τόσο του Ασωπού, όσο και των υπόγειων, ρίχνοντας βέλη τόσο προς την πολιτεία για την ολιγωρία της να εφαρμόσει τους νόμους, όσο και σ' αυτούς που δεν τους τηρούν μολύνοντας το περιβάλλον προς χάριν του κέρδους. “...Στην Ελλάδα νομίζουν μερικοί ότι δεν υπόκεινται στους νόμους, μερικοί δεν σέβονται το περιβάλλον και το μολύνουν” τόνισε χαρακτηριστικά στρεφόμενος αποκλειστικά προς τις βιομηχανίες οι οποίες καλύπτονται από την αδιαφορία των κυβερνώντων, τονίζοντας το γεγονός ότι η ίδια η πολιτεία δεν γνωρίζει πόσες και ποιες από τις βιομηχανίες έχουν αδειοδότηση και τι παράγουν. Χαρακτήρισε το εαυτό του σαν μαχητή, “...μαχόμαστε απέναντι στις βιομηχανίες, που στην ουσία πίσω απ' αυτές είναι η κυβέρνηση” σημείωσε, ενώ αναφέρθηκε ξεκάθαρα στην Ε.Α.Β., εξηγώντας στους φιλοξενούμενους του τι παράγει. Η αναφορά του - για τη μη τήρηση των νόμων στην περιοχή - σαν... “Οινοφιστάν”, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του παρόντα π. Δημάρχου Οινοφύτων κ. Γιώργου Θεοδωρόπουλου που τον κάλεσε να ανακαλέσει.
Ο κ. Θεοδωρόπουλος στην σύντομη ομιλία του αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχει κάνει η Δημοτική Αρχή κατά τη διάρκεια που ήταν αυτός δήμαρχος, από το 2007 που αναδείχθηκε το πρόβλημα του εξασθενούς χρωμίου με την κατασκευή διυλιστηρίου, την επιδημιολογική μελέτη, το μητρώο βιομηχανιών, μέχρι τις προσφυγές στην Ε.Ε., και κατά παντός υπευθύνου για την ρύπανση αλλά και των αρμοδίων οργάνων του ΥΠΕΚΑ. Τόνισε ότι όταν ανέλαβε δεν βρήκε καμία ανάλυση για το νερό, παρά μόνο ένα καμένο δημαρχείο...
Ο Γ.Π.Σ., η λύση
Δυστυχώς ότι γίνεται στη χώρα μας, γίνεται χωρίς σχεδιασμό” σημείωσε ο Δήμαρχος Τανάγρας κ. Ευάγγελος Γεωργίου, επικεντρώνοντας μεγάλο μέρος της ευθύνης του προβλήματος στην έλλειψη Πολεοδομικού Σχεδιασμού στην περιοχή. “Ήλθαν βιομηχανίες πριν χρόνια και τις τοποθέτησαν όπου ήθελαν, συνεχίζουμε και σήμερα να μην έχουμε χωροταξικό – χρήσεις γης”, εκφράζοντας την απορία πως να έλθει κάποιος να επενδύσει σ' ένα μέρος που δεν ξέρει πως θα είναι αύριο; Ανέφερε την αίτησή του για 500 χιλ. ευρώ από το ΥΠΕΚΑ για το Γ.Π.Σ., ολόκληρου του Καλλικρατικού Δήμου Τανάγρας για το οποίο έλαβε μόνο υποσχέσεις, όπως και για το Γραφείο Περιβάλλοντος το οποίο παρά την τελεσίδικη απόφαση του Υπουργείου να δημιουργηθεί στα Οινόφυτα, ακόμη δεν έγινε τίποτα. Απαρίθμησε τρία (3) έργα που έχουν άμεση προτεραιότητα: Πρώτο, την εξασφάλιση καθαρού νερού για άρδευση των αγροτικών προϊόντων, από την Υλίκη για να εκλείψει η δυσπιστία των πολιτών για τα παραγόμενα στην περιοχή αγροτικά προϊόντα, δεύτερον, την εξασφάλιση καθαρού νερού στους πολίτες, αλλά και στα εργοστάσια για την παραγωγή τους από τον Μόρνο με την κατασκευή κεντρικού διυλιστηρίου, - εξήγησε ότι τα ταχυδιυλιστήρια που διαθέτουν οι δήμοι δεν επαρκούν -, και τρίτον, κεντρικός βιολογικός σταθμός επεξεργασίας των βιομηχανικών αποβλήτων με κεντρικό έλεγχο. Για το τελευταίο σημείωσε ότι το κόστος θα πρέπει να αναλάβουν οι βιομήχανοι, διότι ήδη έχουν χρηματοδοτηθεί από την Ε.Ε., για να κάνουν τα απαραίτητα έργα, ώστε να μη ρυπαίνουν το περιβάλλον, όταν κατασκεύαζαν τις υποδομές του εργοστασίου.
Στο τέλος ο κ. Γεωργίου ευχαρίστησε καθηγητές και φοιτητές για την επίσκεψή τους στο Δήμο, προσφέροντας τους φιλοξενία, όπως έχει γίνει και με τα πανεπιστήμια των αρχαιολόγων, για να συμμετέχουν στην λύση του προβλήματος με όποιο τρόπο μπορούν.
Η επικεφαλής Σουηδή καθηγήτρια, αφού ευχαρίστησε το Δήμαρχο για την πρόσκλησή του, είπε ότι σαν πολεοδόμος υπόσχεται να μελετήσουν τα δεδομένα και να βοηθήσουν με κάθε τρόπο, χωρίς όμως να υπόσχεται κάποια άμεση λύση.
Στο τέλος απαντήθηκαν ερωτήσεις των φοιτητών και ξεναγήθηκαν στη συνέχεια στις όχθες του Ασωπού.
Στην ημερίδα μεταξύ άλλων ήταν και οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Γιώργος Κορλός και Βασίλης Βλάχος, η Δημοτική Σύμβουλος κα Λιάνα Κακάλια και αρμόδιοι για το περιβάλλον υπάλληλοι του Δήμου Τανάγρας.