Εορτολόγιο

Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2012

Δεν πας μόνον με τη Δούρου στις ΗΠΑ, Αλέξη!

Απο τον Σπύρο Ριζόπουλο.
Ήταν να μην ανοίξει τα φτερά του το παλληκάρι! Αναφέρομαι στον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος όπως μαθαίνω εγκύρως μετά την Λατινική Αμερική, σχεδιάζει ταξίδι και στις ΗΠΑ. Για τις λεπτομέρειες του ταξιδιού θα σας ενημερώσω το επόμενο διάστημα, μόλις θα έχω σχετική πληροφόρηση.
Αναρωτιέμαι όμως εάν ο κ. Τσίπρας πέρα από την εξασφάλιση της όποιας πρόσκλησης έχει διαμορφώσει και την απαραίτητη αντίληψη διεθνών σχέσεων σε αυτό το επίπεδο. Το να έχεις διαβάσει τη «θεωρία των παιγνίων» δεν σημαίνει πως έχεις και την ικανότητα να ασκείς εξωτερική πολιτική ως υποψήφιος πρωθυπουργός.
Βεβαίως αυτό το έλλειμμα γνώσης και εμπειρίας θα μπορούσε να καλυφθεί από την ύπαρξη ανθρώπων δίπλα στον κ. Τσίπρα που θα είχαν τη δυνατότητα να τον βοηθήσουν σημαντικά στη διεκπεραίωση μιας αποστολής αυτού του επιπέδου. Ωστόσο ο κ. Τσίπρας έχει δίπλα του, αρμόδια για την εξωτερική πολιτική του κόμματος της εξωτερικής πολιτικής την κα Δούρου! Δεν έχω τίποτα με την κοπέλα και είναι συμπαθέστατη. Εξ’ όσων γνωρίζω όμως έχει ασχοληθεί με τη διαφήμιση. Δεν ξέρω αν αυτά τα χαρακτηριστικά βιογραφικού είναι επαρκή για να εγγυηθούν, ένα επιτυχημένο ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ.
Το ταξίδι πάντως στη Βραζιλία και η συνάντηση με τον πρώην Πρόεδρό της και καλό φίλο του Γιώργου Παπανδρέου ήταν άρτζι μπούρτζι και ….Λούλα. Διότι μπορεί ο Αλέξης να δήλωσε σε άπταιστα ελληνικά στην ελληνική κρατική τηλεόραση που τον συνοδεύει πως “στο πρόσωπο του Προέδρου Λούλα βρήκαμε έναν ισχυρό σύμμαχο στην προσπάθεια του ελληνικού λαού να ξεπεράσει την κρίση, στην προσπάθειά του να αντέξει και να νικήσει τις βάρβαρες νεοφιλελεύθερες πολιτικές” αλλά η αλήθεια είναι κάπως διαφορετική.
Η Βραζιλία μας χρηματοδοτεί μέσω του ΔΝΤ παρά την θέλησή της! Αφού σχεδόν σε όλες τις κρίσιμες συνεδριάσεις του ΔΝΤ καταψήφισε τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας προς την χώρα μας, συντονίζοντας μάλιστα κι άλλες χώρες του Τρίτου Κόσμου προς αυτήν την κατεύθυνση.
Θα μπορούσε βεβαίως αυτό να το παραβλέψει κανείς εάν ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερνε από τις επαφές του να βγάλει κάτι θετικό για την χώρα. Όπως για παράδειγμα, ένας μεγάλος επιχειρηματικός όμιλος της αναπτυσσόμενης Βραζιλίας να έκανε μια μεγάλη επένδυση στην Ελλάδα για να δώσει δουλειά σε Έλληνες. Τίποτα από αυτά δεν ακούστηκε ενώ η Βραζιλία θεωρείται σήμερα η οικονομία των μεγάλων ευκαιριών. Ατυχώς για τον Αλέξη, έχασε την ευκαιρία να δείξει πως ξέρει να κερδίζει για λογαριασμό της χώρας. Έτσι η μόνη συνεισφορά της Βραζιλίας στο εθνικό ΑΕΠ θα συνεχίσουν να είναι οι χορεύτριες στο καρναβάλι του Μοσχάτου!
Είναι ακριβώς για το λόγο αυτό που τα λεγόμενα σοβαρά στελέχη της Κουμουνδούρου έχουν συστήσει το τελευταίο διάστημα στον Πρόεδρό τους εντατικό διάβασμα. Χαίρομαι λοιπόν διότι όπως μαθαίνω από έγκυρη πηγή στο περιβάλλον Τσίπρα, το γραφείο του στον 7ο όροφο της Κουμουνδούρου σε πρώτη φάση, έχει δεκάδες βιβλία της ελληνικής ιστορίας από τις αρχές του 20ου αιώνα κι έπειτα.
Έχουν υποχρεώσει λοιπόν τον πρόεδρο Αλέξη να διαβάζει ιστορικές μονογραφίες για τους Φιλελεύθερους του Βενιζέλου, ενώ ξεσκονίζει την ιστορία του Γεωργίου Παπανδρέου αλλά και του Ανδρέα Παπανδρέου…
Προφανώς για αυτό έκανε «λάστιχο» το ταξίδι του στην Βραζιλία και την Αργεντινή. Θέλει να ξεφύγει από αυτά τα βαριά καθήκοντα που τον περιμένουν στην Αθήνα…
ΥΓ1: Με εκείνο το θέμα των αγγλικών, τι θα γίνει Αλέξη; Πως θα πας στις ΗΠΑ με αγγλικά «μαντάμ Μέρκελ»;
ΥΓ2: Ένα κουίζ για δυνατούς λύτες. Τι εννοούν αυτοί που λένε στην «πιάτσα» πως όσο ο Βενιζέλος βλέπει να χάνει έδαφος γίνεται όλο και πιο «κακός»;