Εορτολόγιο

Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Στη «γωνία» η Ελλάδα για Ασωπό - χωματερές

Στη γωνία βρίσκεται η Ελλάδα για τη ρυπάνση στον Ασωπό για τους παράνομους χώρους υγειονομικής ταφης.

Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κινήσει νομική
διαδικασία κατά χώρας μας για παραβάσεις στο θέμα του Ασωπού όπως ανέφερε ο επίτροπος Περιβάλλοντος Γιάννες Ποτότσνικ απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή, για την πολυετή ρύπανση του ποταμού και των υπόγειων νερών του υπεδάφους.


Αιτία το γεγονός ότι η χώρας μας δεν θέσπισε τα αναγκαία σχέδια και προγράμματα για την ποιότητα των υδάτων του ποταμού και ως έκ τούτου δεν έχει κοινοποιήσει, όπως όφειλε, έως τις 22 Μαρτίου του 2010, τα σχέδια αυτά.

Στην ερώτησή του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόταν στην επιδημιολογική μελέτη, που αφορούσε τη θνησιμότητα των κατοίκων του Δήμου Οινοφύτων και το συμπέρασμα της πως η κυριότερη αιτία αύξησης θανάτων από σπάνιες μορφές καρκίνου είναι η περιεκτικότητα εξασθενούς χρωμίου στο νερό.

Στη συνέχεια της ερώτησης ο κ. Χουντής αναφερόταν στην καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων και ζητούσε να μάθει για τα συμπεράσματα με βάση την έκθεση της Ελλάδας για το διάστημα 2005-2007, αν οι ελληνικές αρχές έχουν χαρακτηρίσει το χρώμιο ως εθνικό σημαντικό ρύπο και καλούσε την επιτροπή να πάρει μέτρα για την αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος και των πολιτών από το εξασθενές χρώμιο.

Στην απάντηση του ο αρμόδιος Επίτροπος κ. Ποτότσνικ αφού αναφέρεται στην οδηγία πλαίσιο για το νερό που θεσπίζει περιβαλλοντικό στόχο της «καλής κατάστασης» όλων των υδάτων (ποτάμια, λίμνες, υπόγεια και παράκτια ύδατα) και επιβάλλει την εκπόνηση μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου 2009 των αναγκαίων σχεδίων και προγραμμάτων για την επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων καθώς και την κοινοποίηση τους στην Επιτροπή μέχρι τις 22 Μαρτίου 2010, τονίζει συγκεκριμένα για τον Ασωπό:

«Όσον αφορά στην ποιότητα των υδάτων του ποταμού Ασωπού και των υπόγειων υδάτων στα Οινόφυτα, υψηλές συγκεντρώσεις ρύπων, συμπεριλαμβανομένου του χρωμίου καθιστούν υποχρεωτική τη λήψη των αναγκαίων διορθωτικών μέτρων στο πλαίσιο των σχεδίων και των προγραμμάτων βάσει της οδηγίας πλαισίου για το νερό. Η Ελλάδα δεν έχει κατορθώσει μέχρι στιγμής να θεσπίσει τα αναγκαία σχέδια και προγράμματα για την επίτευξη της καλής κατάστασης όλων των υδάτων, ούτε τα έχει κοινοποιήσει στην Επιτροπή όπως προβλεπόταν μέχρι τις 22.3.2010. Κατά συνέπεια, η Επιτροπή έχει κινήσει νομική διαδικασία επί παραβάσει κατά της Ελλάδας (αριθμός υπόθεσης 2074-2010)».
Κομισιόν για χωματερές
Εξάλλου, η Επιτροπή κάλεσε την Πέμπτη την Ελλάδα να υλοποιήσει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, σχετικά με τους παράνομους χώρους υγειονομικής ταφής (χωματερές).

Tο 2005, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε την Ελλάδα, επειδή δεν έλαβε επαρκή μέτρα για την παύση λειτουργίας όλων των παράνομων χωματερών.

Μετά από αίτημα του κ. Ποτότσνικ, η Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει στην Ελλάδα συμπληρωματική προειδοποιητική επιστολή. Σε περίπτωση που οι ελληνικές αρχές δεν ενεργήσουν, η Επιτροπή ενδέχεται να αποφασίσει να προσφύγει στο Δικαστήριο και να ζητήσει την επιβολή χρηματικών προστίμων.

Από την έκδοση της απόφασης του Δικαστηρίου του 2005, η Ελλάδα έχει προβεί σε ενέργειες που αφορούν την παύση λειτουργίας και την αποκατάσταση πολλών παράνομων χωματερών και τη δημιουργία κατάλληλου συστήματος διαχείρισης αποβλήτων. Η ΕΕ έχει συγχρηματοδοτήσει τα περισσότερα από τα έργα αυτά.

Σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, μέχρι το τέλος του 2008, έπρεπε να έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας και να έχουν αποκατασταθεί όλες οι παράνομες χωματερές. Τον Απρίλιο του 2009, εστάλη στην Ελλάδα προειδοποιητική επιστολή η οποία υπενθύμιζε στις ελληνικές αρχές τις υποχρεώσεις τους.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία που διαθέτει η Επιτροπή, εξακολουθούν να λειτουργούν περίπου 316 παράνομες χωματερές και 429 βρίσκονται ακόμα σε διαδικασία αποκατάστασης.
 
Πηγή    
  http://www.skai.gr/news/environment/article/155211/nomiki-diadikasia-kata-tis-elladas-gia-ton-asopo-/
 
Σχόλια tanagranews :  Τα χάλια μας τα μαύρα!