Εορτολόγιο

Τρίτη 9 Απριλίου 2013

«Ενημέρωση για την επίσκεψη του Συνηγόρου του Παιδιού κου Γ. Μόσχου στη Λιβαδειά».



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ Α/ΘΜΙΑΣ & Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
                                                     Δ/ΝΣΗ Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ Ν. ΒΟΙΩΤΙΑΣ




Στις 02/04/2013 ο Συνήγορος του Παιδιού κος Μόσχος επισκέφθηκε τη Λιβαδειά. Η επίσκεψη έγινε ύστερα από πρόσκληση του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων Βοιωτίας και του Κέντρου Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού Λιβαδειάς.

Το πρωί ο κος Μόσχος επισκέφθηκε το Σχολικό Εργαστηριακό Κέντρο (ΣΕΚ) και το Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑΛ) της Λιβαδειάς και συναντήθηκε με ομάδα μαθητών.

Στη συνάντηση οι μαθητές ενημερώθηκαν για το θεσμό του Συνηγόρου και τις δράσεις που αναπτύσσει κι ανταλλάχθηκαν απόψεις για την εφαρμογή και την προάσπιση των δικαιωμάτων των ανηλίκων.

Οι μαθητές, αφού έμαθαν για το ρόλο και τις αρμοδιότητες του Συνηγόρου, έθεσαν ζητήματα σχετικά με τα υλικά των εργαστηρίων του σχολείου και συζήτησαν με τον Συνήγορο του Παιδιού, για τις απαιτήσεις του σχολικού προγράμματος, τις σχέσεις εκπαιδευτικών - μαθητών, τη βία και τους τρόπους επίλυσης των συγκρούσεων στο σχολείο και άλλα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινή τους ζωή. Παρ’ όλες τις δυσκολίες που προκύπτουν στη σχολική ζωή τους, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους που υπάρχουν καθηγητές στους οποίους μπορούν να μιλήσουν για ό,τι τους απασχολεί και ευχήθηκαν να υπάρξουν περισσότεροι.

Στη συνέχεια, ο Συνήγορος συναντήθηκε με τους εκπαιδευτικούς των σχολικών μονάδων. Οι εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν για τη δράση και τις θέσεις του Συνηγόρου. Ακολούθησε συζήτηση στην οποία τέθηκαν ζητήματα που αφορούν την επαγγελματική εκπαίδευση, τις σχέσεις εκπαιδευτικών –μαθητών, τους τρόπους διαχείρισης προβλημάτων του σχολείου και την ανάγκη προώθησης της αποτελεσματικής επικοινωνίας μεταξύ των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας (εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων). Ορισμένοι εξέφρασαν την επιθυμία για περισσότερη επιμόρφωση και στήριξη για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προβλημάτων που απασχολούν και επηρεάζουν τους μαθητές.

Νωρίς το απόγευμα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη φορέων της εκπαιδευτικής κοινότητας και φορέων  που συνεργάζονται και την υποστηρίζουν στα πλαίσια της λειτουργίας τους. Με αφορμή την παρουσία του Συνήγορου του Παιδιού στη Λιβαδειά, υιοθετήθηκε από τους παρευρισκόμενους η πρόταση για τη δημιουργία δικτύου που να προάγει την προάσπιση των δικαιωμάτων των ανηλίκων, εντός και εκτός της Σχολικής κοινότητας.

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με την ανοικτή εκδήλωση -συζήτηση στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητήριου. Η εκδήλωση είχε τεθεί υπό την αιγίδα των Δ/νσεων Α΄βαθμιας και Β’βάθμιας Εκπαίδευσης Βοιωτίας και υποστηρίχθηκε από την Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΕΛΜΕ) Βοιωτίας και το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Περιφέρειας Λιβαδειάς.

Στην κατάμεστη αίθουσα  ο Συνήγορος του Παιδιού κος Γ. Μόσχος αναφέρθηκε στην ανάγκη της προάσπισης των δικαιωμάτων του Παιδιού, που σήμερα όχι μόνο αμφισβητούνται κι απειλούνται, αλλά συχνά κιόλας καταπατούνται. Επέμεινε στην ανάγκη κάθε ενήλικος να παρεμβαίνει όταν αντιλαμβάνεται ότι παραβιάζονται αυτά τα δικαιώματα, ώστε να σταματήσει η παραβίαση. Αναφέρθηκε ακόμη στο δικαίωμα κάθε Παιδιού να φοιτήσει και να μορφωθεί στο δημόσιο σχολείο και κάλεσε τους παρευρισκόμενους κι ευρύτερα την τοπική κοινότητα, ν’ αναλάβει δράση δημιουργώντας και συμμετέχοντας ενεργά σε δίκτυα που υποστηρίζουν το δημόσιο σχολείο & τα δικαιώματα του παιδιού.

Απευθυνόμενος στο κοινό, έκλεισε την  ομιλία του υποστηρίζοντας : « Τα παιδιά δηλώνουν ότι δεν περιμένουν τίποτα για το αύριο, ακριβώς για να δηλώσουν ότι ίσως περιμένουν τα πάντα από εμάς. Ας τους δείξουμε ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι, ό,τι ο καθένας μας μπορεί. Ας μη κλείνουμε τα μάτια μας σε ό,τι συμβαίνει. Ας κοιτάξουμε επιτέλους τα παιδιά στα μάτια. Ας ξεκινήσουμε από αυτό».