Εορτολόγιο

Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

"Πλωτό νοσοκομείο για το Αιγαίο ετοιμάζει η Τουρκία"

Πλοίο - νοσοκομείο που θα παρέχει ιατρική περίθαλψη στους "ακρίτες" του Αιγαίου ετοιμάζει η Τουρκία σύμφωνα με ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, ο οποίος καταγγέλλει το κράτος για διαχρονική εγκατάλειψη των κατοίκων των νησιών στο έλεος του... Θεού. 
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση με τίτλο "Οι Ξεχασμένοι Έλληνες και το "Πονηρό Μάτι" της Τουρκίας..." σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα "ήδη δρομολογήθηκε η ναυπήγηση τουρκικού πλοίου-νοσοκομείου, που θα παρέχει υπηρεσίες υγείας στα νησιά του Αιγαίου, όχι μόνο στα δυο-τρία τουρκικά (Τένεδος, Ίμβρος) αλλά και στους χιλιάδες κατοίκους των ελληνικών νησιών του Αιγαίου".



"Όλοι οι κάτοικοι αυτών των νησιών, διαχρονικά ζουν με ένα σκοπό: να δημιουργήσουν οικογένεια, να μεγαλώσουν τα παιδιά τους και τελικά να αποτελούν τους άτυπους θεματοφύλακες των ανατολικών συνόρων μας" αναφέρει ο ΙΣΑ και προσθέτει: "Σε αυτή την 'προσπάθεια ζωής', ένα μεγάλο, ανυπέρβλητο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι η διατήρηση της υγείας τους, κυρίως τους χειμερινούς μήνες".

Απαριθμώντας τα προβλήματα τονίζει:

· Αγροτικοί γιατροί που δίνουν τον εαυτό τους και καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για το υγειονομικό σύστημα στα παραμεθόρια νησιά, αλλά είναι ανειδίκευτοι.

· Θέσεις περιφερειακών ιατρείων, που μέσα από τα γραφειοκρατικά γρανάζια παραμένουν για πολύ καιρό κενές.

· Φάρμακα πρώτης ανάγκης που δεν υπάρχουν, υγειονομικό υλικό που δεν υφίσταται

Σύμφωνα με την ανακοίνωση το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής που δημιούργησαν ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και η "Αποστολή" της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, έκανε μέσα στο χρόνο που πέρασε 8 υγειονομικά οδοιπορικά στη συνοριακή Ελλάδα, με στόχο, να βοηθήσει τους ακρίτες σε φάρμακα και εμβόλια, να καταγράψει τα υγειονομικά τους προβλήματα και να τους δηλώσει ότι "υιοθετεί" τα υγειονομικά τους προβλήματα, στα πλαίσια των δυνατοτήτων του.

"Παραδίδοντας 40.000 φάρμακα, αναλώσιμο και άλλο υγειονομικό υλικό, διαπιστώσαμε τη μεγάλη αγωνία στα μάτια τους, όπως ακριβώς είχαμε διαπιστώσει και πριν 15 χρόνια, ως υγειονομική οργάνωση "Νέοι Γιατροί" λες, και δεν πέρασε ούτε μία μέρα από τότε" προσθέτει η ανακοίνωση.

"Και ρωτάμε, πόσες φορές η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, η προηγούμενη και τόσες άλλες είχαν μεταβεί στις παραμεθόριες περιοχές έστω αυθημερόν για να διαπιστώσουν "ιδίοις όμμασι" τα προβλήματα, να ενθαρρύνουν και να στηρίξουν έμπρακτα τους κατοίκους της ξεχασμένης Ελλάδας και να βελτιώσουν τις συνθήκες που δεκαετίες τους ταλαιπωρούν;

Με ποιο τρόπο σκέφτονται να εγκαθιδρύσουν ένα Υγειονομικό Σύστημα ισότιμο για όλη την Ελλάδα, όπως αναφέρει και το Σύνταγμα: "η προσβασιμότητα των κατοίκων στον υγειονομικό χώρο θα πρέπει να είναι ισότιμη, ανεξάρτητα του που κατοικεί κάποιος και ποια είναι η οικονομική του κατάσταση"

Πόσο αυτή η υπαγόρευση του Συντάγματος τους έχει απασχολήσει;
Γαύδος, Αρκιοί, Αγαθηνήσι, Καστελλοριζο, Νίσυρος, Κάσος, Τήλος, Χάλκη...Σε όλα αυτά τα νησιά που έχουν τεράστια γεωπολιτική αξία, ποια μέριμνα για τους κατοίκους αυτούς έχουν εξασφαλίσει για πρόληψη, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια περίθαλψη;

Για να μη τους κουράζουμε να απαντήσουν...Δίνουμε εμείς την απάντηση: Καμία. Και γι' αυτό ακριβώς θεωρούμε ότι η περαιτέρω αδράνεια που είναι και διαχρονική, δε μπορεί άλλο να διαρκέσει, γιατί τότε πια θα θεωρείται εγκληματική.

Τέλος ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, καλεί όλους τους φορείς που ασκούν προληπτική ιατρική και πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας να δυναμώσουν την παρέμβαση τους μέχρι το κράτος να αναλάβει τις δικές του ευθύνες.

Πηγή