Άδεια σε μία κρισιμότατη στιγμή για την πορεία της χώρας μένει - δέκα
ημέρες μετά τις εκλογές - η θέση του υπουργού Οικονομικών, μετά την
άρνηση του διοικητή της Εθνικής Βασίλη Ράπανου να στελεχώσει το κρίσιμο υπουργείο επικαλούμενος λόγους υγείας. Η
παραίτηση έγινε δεκτή από τον κ. Σαμαρά, ο οποίος σε δική του επιστολή
εκφράζει την ευγνωμοσύνη του για την προθυμία να συμμετέχει στο έργο της
κυβέρνησης και ευχές για την υγεία του.
Η παραίτηση Ράπανου θεωρείται ότι
ανοίγει το δρόμο για περαιτέρω "γαλαζοποίηση" της κυβέρνησης, εκτός αν
βρεθεί ακόμη ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής και εγνωσμένης αξίας.
Το Μαξίμου βρίσκεται ήδη σε αναζήτηση αντικατάσταση με τα ονόματα που έχουν "ακουστεί" να περιλαμβάνουν αυτό του πρώην ΓΓ Γιώργου Ζαννιά, του Τάσου Γιαννίτση, του Γκίκα Χαρδούβελη, του Γιάννη Στουρνάρα ή και του... Λουκά Παπαδήμου, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο ΣΚΑΪ.
Πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται αναφέρουν ότι στην απόφασή του κ. Ράπανου να μην δεχτεί την υπουργοποίησή του συνέτεινε η διάψευση των προσδοκιών του από τη στελέχωση της κυβέρνησης, καθώς επιθυμούσε να συνεργαστεί με άλλα πρόσωπα, ωστόσο στην επιστολή του επικαλείται αποκλειστικά λόγους υγείας.
Η επιστολή Ράπανου
Σε αυτήν αφού ευχαριστεί τον πρωθυπουργό για την "εξαιρετικά τιμητική πρόταση να αναλάβω τα καθήκοντα του υπουργού Οικονομικών που είχε και τη συναίνεση των προέδρων των δύο άλλων κομμάτων", προσθέτει:
"Το πρόσφατο συμβάν που οδήγησε στην εισαγωγή στο νοσοκομείο δείχνει ότι το πρόβλημα της υγείας μου δεν έχει ξεπεραστεί πλήρως. Μετά από συζητήσεις που είχα και με τους θεράποντες ιατρούς μου κατέληξα στο συμπέρασμα ότι η κατάσταση της υγείας μου προς το παρόν δεν είναι αυτή που θα μου επέτρεπε να ασκήσω με πληρότητα και επάρκεια τα καθήκοντά μου. Για το λόγο αυτό λυπούμαι πολύ που δεν μπορώ να αποδεχθώ τελικά την τιμητική πρότασή σας".
Ο κ. Ράπανος κλείνει την επιστολή του ευχόμενος στον πρωθυπουργό "επιτυχία στο δύσκολο έργο για υπέρβαση της κρίσης και ανάπτυξη της χώρας μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια" και διαβεβαιώνει ότι "στο μέτρο των δυνάμεών μου θα είμαι στη διάθεσή σας και θα συνεχίσω να εργάζομαι για την ευόδωση της εθνικής προσπάθειας".
Η απαντητική επιστολή Σαμαρά αναφέρει τα εξής:
"Κύριο Βασίλη Ράπανο
Πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος
Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε,
Θέλω πριν απ’ όλα να σου ευχηθώ περαστικά για το πρόβλημα της υγείας σου. Σε ευχαριστώ για την προθυμία με την οποία αποδέχθηκες το ρόλο που σου ανέθεσα, και εύχομαι να ανακτήσεις σύντομα τις δυνάμεις σου και να προσφέρεις στην εθνική προσπάθεια.
Ξέρω ότι μπορούμε να υπολογίζουμε στις πολύτιμες υπηρεσίες σου και σε ευχαριστώ που, παρά την περιπέτεια σου, δηλώνεις «παρών».
Και πάλι με τις καλύτερες ευχές μου και τις ευχαριστίες μου".
Ο κ. Ράπανος αναμενόταν να λάβει την Τρίτη εξιτήριο από το νοσοκομείο, στο οποίο εισήχθη την Παρασκευή με λιποθυμική τάση αφού οι εξετάσεις του δεν εμπνέουν ανησυχία.
Απαντώντας στην φημολογία για
αποχωρησή του η κυβέρνηση είχε διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι θα
ορκιζόταν κανονικά μόλις ο κ. Σαμαράς έβγαινε από το νοσοκομείο.
Εκστρατεία αναδιαπραγμάτευσης
Την βούλησή τους για εκστρατεία αναδιαπραγμάτευσης εξέφρασαν σε συνάντησή τους ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν τη Δευτέρα. Σε αυτήν αποφάσισαν να μην μεταβούν στην Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης, στην οποία την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο Κ. Παπούλιας ως αρχηγός κράτους.
Όπως αποφασίστηκε, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί (Σαμαράς, Βενιζέλος, Κουβέλης) θα κάνουν προσεχώς από κοινού ταξίδι στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για να αρχίσουν την επαναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου.
Πάντως ο κ. Βενιζέλος θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση του
Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, αλλά και για επαφές με ηγέτες
σοσιαλιστικών κομμάτων.
Η Γερμανία κατεβάζει πάλι τον πήχη
Ανεξαρτήτως από την ελληνική εκπροσώπηση, η Γερμανία φρόντισε και πάλι να κατεβάσει τον πήχη προκαταβάλλοντας τις εξελίξεις στη Σύνοδο. O εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ, δήλωσε ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν θα λάβουν κάποια απόφαση σχετικά με την Ελλάδα.
"Θα πρέπει να πάει η τρόικα στην Αθήνα. Θα πρέπει να δουν σε ποιο σημείο βρίσκεται το πρόγραμμα και στη συνέχεια να ενημερώσουν το Eurogroup και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Στη συνέχεια θα μιλήσουμε για το πώς θα πρέπει να συνεχιστεί το πρόγραμμα", δήλωσε ο Ζάιμπερτ σε τακτική συνέντευξη Τύπου του εκπροσώπου της κυβέρνησης.
Πηγή.