Εορτολόγιο

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 6 Ιουνίου 2011

Μετά τον περονόσπορο, η χαλαζόπτωση έδωσε την χαριστική βολή στο αγροτικό εισόδημα

«Οι αγρότες της Βοιωτίας δεν προφταίνουν να μετρούν ζημιές», δήλωσε ο Βουλευτής Βοιωτίας της Νέας Δημοκρατίας Μιχάλης Γιαννάκης σε ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με αφορμή την πρόσφατη χαλαζόπτωση στον πρώην Καποδιστριακό δήμο Θεσπιών.

«Οι νέες καταστροφές από την πρόσφατη χαλαζόπτωση αποτέλεσαν ουσιαστικά και την χαριστική βολή για το αγροτικό εισόδημα, αφού ήδη η παραγωγή πολλών αγροτών έχει πληγεί από περονόσπορο, που κατάστρεψε το ετήσιο εισόδημα για πάρα πολλές αγροτικές οικογένειες του Δήμου Αλιάρτου» επισήμανε ο Μιχάλης Γιαννάκης και ζήτησε από τον υπουργό να εξαντλήσει τις δυνατότητες αποζημίωσης για τις ασθένειες που δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ και να προβεί στην άμεση εκτίμηση των ζημιών και την καταβολή των αποζημιώσεων.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης: 



ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ:  Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
Αθήνα, 6 Ιουνίου 2011

ΘΕΜΑ: «Περονόσπορος και Χαλάζι πλήττουν το αγροτικό εισόδημα στην Βοιωτία»

Κύριε Υπουργέ,

Η Βοιωτία επλήγη εκ νέου από ακραία καιρικά φαινόμενα (έντονη χαλαζόπτωση) καταστρέφοντας σημαντικό μέρος της γεωργικής παραγωγής. Αυτή τη φορά η έντονη χαλαζόπτωση έπληξε τα δημοτικά διαμερίσματα του Καποδιστριακού Δήμου Θεσπιών. Αποτέλεσμα της θεομηνίας ήταν αρκετά στρέμματα με κρεμμύδι, βαμβάκι, τριφύλλι, στάρι,  ελαιόδεντρα και αμπέλια να έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές.

Οι νέες καταστροφές από την πρόσφατη χαλαζόπτωση αποτέλεσαν ουσιαστικά και την χαριστική βολή για το αγροτικό εισόδημα, αφού ήδη σε πολλές περιοχές της Βοιωτίας τα αμπέλια έχουν πληγεί από περονόσπορο, που κατάστρεψε το ετήσιο εισόδημα των αγροτών.

Επειδή οι αγρότες είναι στην ουσία ιδιοκτήτες μιας «ξεσκέπαστης επιχείρησης» με αποτέλεσμα να εξαρτώνται από τα καιρικά φαινόμενα πέραν του επιχειρηματικού ρίσκου που λαμβάνουν.

Επειδή η κατακόρυφη αύξηση του κόστους παραγωγής λόγω αύξησης των αγροτικών εφοδίων και του πετρελαίου κίνησης έχει ήδη συμπιέσει δραματικά το αγροτικό εισόδημα

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

-Πότε αναμένονται να ξεκινήσουν  οι εκτιμήσεις από τον ΕΛΓΑ στην ευρύτερη περιοχή με δεδομένο ότι οι Βοιωτοί αγρότες έχουν πληγεί φέτος από τα έντονα καιρικά φαινόμενα; Πότε αναμένονται οι πρώτες αποζημιώσεις;
-Δεδομένου ότι η κατεστραμμένη παραγωγή από περονόσπορο δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ, πως μπορεί η Πολιτεία να αποζημιώσει τους καλλιεργητές που η παραγωγή τους επλήγη;

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ


ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ