Εορτολόγιο

Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Η Αργεντινή αδειάζει το ΔΝΤ, μιλάει απευθείας με τη Λέσχη των Παρισίων

Ενώ η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία αναζητούν την εύνοια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και είναι αναγκασμένες να κινούνται μέσα από κανάλια τα οποία έχει διαμορφώσει το ΔΝΤ, η Αργεντινή παρακάμπτει το Tαμείο και διαπραγματεύεται απευθείας με τη Λέσχη των Παρισίων το ύψους $7,5 δισ. χρέος της. Αν και η «Λέσχη του Παρισιού» είχε κατ' επανάληψη υποστηρίξει ότι ο μοναδικός τρόπος για να ρυθμίσει η Αργεντινή το χρέος της ήταν να υποταχθεί στους όρους του ΔΝΤ, κάτι όμως που η χώρα αρνιόταν να κάνει. Επί του θέματος είχε τοποθετηθεί και ο υπουργός Οικονομίας της χώρας επαναλαμβάνοντας τη θέση του αποθανόντως πρωθυπουργού Νέστορα Κίρχνερ, ο οποίος είχε διώξει το ΔΝΤ από τη χώρα. Η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι υπάρχει και δρόμος που δεν περνά μέσα από τα γρανάζια του Διενούς Νομισματικού Ταμείου και είναι ιδαίτερα ενθαρυντικό για τις υπόλοιπες χώρες που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα.
«Η Λέσχη του Παρισιού δέχτηκε τη θέση της Αργεντινής να διαπραγματευτεί το χρέος χωρίς την παρέμβαση του ΔΝΤ», ανέφερε η πρόεδρος της χώρας, Κριστίνα Κίρχνερ, σε διάγγελμά της που μεταδόθηκε από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση.
«Δεν θα υπάρξουν επιτροπές, τράπεζες, εταιρείες, ούτε σύμβουλοι», πρόσθεσε.
Η επιστολή που έστειλε η «Λέσχη του Παρισιού» για το θέμα αυτό «μιλά για ρεαλιστική διαπραγμάτευση και εμείς συμφωνούμε», τόνισε, υπογραμμίζοντας: «Οι συνθήκες και οι προθεσμίες πληρωμής πρέπει να είναι ρεαλιστικές ώστε να μας επιτρέψουν να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την οικονομική δραστηριότητα, περιλαμβάνοντας και την κοινωνία. Το μοντέλο αυτό είναι ο μοναδικός τρόπος για να πληρωθεί το χρέος».

Το ίδιο έκανε και ο πρόεδρος της Ουγγαρίας όταν τους πέταξε έξω, μη ικανοποιημένος από τα μέτρα που του ζήτησαν να πάρει για την χώρα και τον λαό.

Εκείνοι λοιπόν φυσιολογικά του είπαν ότι ‘νιξ κοκό’ αν δεν εφαρμόσει τα μέτρα τους. Και τότε εκείνος προκειμένου να βρει ‘κοκό’ για την χώρα και τον λαό, φορολόγησε τις εγχώριες τράπεζες. Τις οποίες όμως, όπως θα γίνει και εδώ, είχαν εξαγοράσει έναντι πινακίου φακής προ ετών, οι ξένες. Οπότε οι ξένοι θα του τα σκάσουν μια χαρά. Τους πολέμησε με τα όπλα τους και το κυριότερο, δεν τον λέει κανείς από τον λαό του προδότη. Οι Τούρκοι τους έδιωξαν κακείν κακώς.

Εμείς όμως…