Εορτολόγιο

Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

ΕΝΩΣΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΘΗΒΑΣ

Πέρασαν 9 χρόνια από τότε που Μικρασιάτες 2ης και 3ης γενιάς αποφάσισαν να στείλουν μήνυμα ενότητας, δημιουργίας προοπτικής και συλλογικής παρουσίας τους στη Θήβα
Είχε ωριμάσει πια η σκέψη και η επιθυμία έγινε επιτακτική ανάγκη για τη δημιουργία συλλόγου με ενιαία έκφραση και δυναμική παρουσία στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή της πόλης μας στην προσπάθεια ανάδειξης της ιστορίας και του πολιτισμού της Μικράς Ασίας, την διατήρηση και αναβίωση ηθών και εθίμων.
Ο σύλλογος (που αριθμεί 820 μέλη σήμερα) είναι ανοικτός στα μέλη, τους φίλους και στην πόλη μας γενικότερα έχοντας σημαντική παρουσία και συνεργασία με σχεδόν όλους τους συλλόγους και παράλληλα με τις πολιτιστικές δραστηριότητες έχει γίνει μια αγκαλιά για όλους τους Θηβαίους Μικρασιάτες και τους συμπολίτες μας με κοινωνική και φιλανθρωπική δράση.


Στο πλαίσιο των καταστατικών της σκοπών μέσα σε λίγα χρόνια η Ένωση δημιούργησε :

• Θεατρικό εργαστήρι και Θεατρική ομάδα , με σημαντική παρουσία στην Θήβα αλλά και με παραστάσεις στη Λαμία, Χαιρώνεια, Καισαριανή, Σχηματάρι, κα,
• Χορευτικά 2 ενηλίκων και 3 μαθητών με συμμετοχή πέρα των 90 ατόμων και με παραστάσεις τόσο στα "Πινδάρεια" όσο και σε πόλεις όπως η Κόρινθος, Ν.Ιωνία, Χαλκίδα κ.α.
• Μουσικό τμήμα και τμήμα εκμάθησης μουσικών οργάνων (Κιθάρα, Λαούτο, Ούτι, Κανονάκι, Μπουζούκι, Κρουστά ) με χαμηλό κόστος τόσο για τα μέλη αλλά και για τους συμπολίτες μας που θέλουν να γνωρίσουν και να εκφραστούν μέσα από τη μουσική.
• Μεικτή παραδοσιακή χορωδία ενηλίκων και Βυζαντινή χορωδία μαθητών.
• Δανειστική Βιβλιοθήκη για μαθητές και φοιτητές που κάνουν εργασίες.
• Τμήμα εθελοντών (φροντίΖΩ – αλλάΖΩ την πόλη μου) με σημαντική παρουσία σε δράσης στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή (Πλατεία Συνοικισμού, Δάσος Μοσχοποδίου, Άλσος Αγ.Τριάδας, Αλυκή, Σαράντι )
• Θεατρικό Παιχνίδι που από φέτος θα καλύπτει και συναισθηματική αγωγή.

Κάποιες από τις δράσεις μας είναι :
• Έκδοση της εφημερίδας «ΙΩΝΙΑ» σε 5000 αντίτυπα που διανέμεται δωρεάν για τα μέλη και τους φίλους του συλλόγου όταν τα οικονομικά μας βοηθούν.
• Εκδίδουμε ημερολόγια, έντυπα με συνταγές και επανεκδώσαμε το πρόχειρο Ληξιαρχικό βιβλίο των 1360 οικογενειών που ήρθαν στη Θήβα. και διατίθενται για την ενίσχυση μας.
• Καθιερώσαμε τις εκδηλώσεις «Ιωνικές Ημέρες πολιτισμού και παράδοσης» κάθε Σεπτέμβρη που είναι ένα πολιτιστικό γεγονός για την πόλη μας με θεματικές εκδηλώσεις
• Αναβιώνουμε έθιμα (« Βάρβαρα » το Δεκέμβρη ) διοργανώνουμε Βεγγέρες γευσιγνωσίας με παραδοσιακές συνταγές από το τμήμα γυναικών της Ένωσης.
• Διοργανώνουμε εκδηλώσεις με φιλανθρωπικό σκοπό. (Μουσική βραδιά αφιέρωμα στο Μ.Βαμβακάρη , ποδοσφαιρικό αγώνα ΑΕΚ-ΑΟ ΘΗΒΑ για το σύλλογο ΑΜΕΑ Αγ.Ανάργυροι, θεατρική παράσταση για το ειδικό σχολείο και νηπιαγωγείο Θήβας )
• Διοργανώνουμε εκδρομές, συνεστιάσεις μουσικές βραδιές παρουσιάσεις βιβλίων και ομιλίες με εξέχουσες προσωπικότητες .( Ελ.Γλύκατζη-Αρβελέρ, Γ. Καψής, Γ.Κτιστάκης, κ.α.

Οι χώροι που στεγάζονται οι δράσεις μας είναι : η κεντρική εστία στη συμβολή των οδών Ομήρου 1& Αγ. Ελένης 25 , το Μικρασιατικό Κέντρο Τεχνών (Θέατρο-Μουσική) στην οδό Σμύρνης 45 και τα γραφεία με το αρχείο και το φωτογραφικό υλικό στην οδό Αγ. Κωνσταντίνου (πλατεία Συνοικισμού).

Οι συμμετέχοντες στο 11μελές Διοικητικό Συμβούλιο έχουν αγάπη για τη Θήβα και την καταγωγή τους και μοναδικό σκοπό να προσφέρουν την μεταλαμπάδευση της ιστορίας και του πολιτισμού τους στην 4η γενιά των Μικρασιατών έχοντας κεντρικό στόχο την δημιουργία Μουσείου ως σημείου αναφοράς του Μικρασιατικού στοιχείου του Δ. Θηβαίων.

Μέχρι τέλος του έτους έχουμε προγραμματίσει τα εγκαίνια του Μικρασιατικού Κέντρου Τεχνών ( Θέατρο – Μουσική ) και ξεκινάμε από σήμερα καλώντας όσους με οποιοδήποτε τρόπο μπορούν να συμβάλουν στη δημιουργία του Μουσείου Μικρασιατικής Μνήμης Θήβας που θα στεγάσει τα ενθυμήματα τα κειμήλια τα έγραφα και τις φωτογραφίες που διαθέτει ο σύλλογος.

Ευχαριστούμε τα μέλη και τους φίλους που συμβάλουν με οιονδήποτε τρόπο στην προσπάθεια μας , την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και την Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας που είναι αρωγοί στις δράσεις μας και σας ενημερώνουμε οτι όλα μας τα τμήματα ξεκίνησαν τη λειτουργία τους για τη σεζόν 2013-2014 .


ΘΗΒΑ 1 Οκτωβρίου 2013

Το Διοικητικό Συμβούλιο