Εορτολόγιο

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Νίκη για την Ελληνική φέτα

Μόλις έγιναν γνωστά τα καλά νέα για την ελληνική φέτα στην εμπορική συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Καναδά.
Το θέμα είχε θέσει με ένταση η Ελληνίδα Επίτροπος Μαρία Δαμανάκη στο Κολέγιο των Επιτρόπων πριν από λίγες εβδομάδες όταν είχε έρθει για έγκριση η σύμβαση Ε.Ε.-Καναδά, που στο αρχικό της κείμενο έδινε τη δυνατότητα στις βιομηχανίες του Καναδά να χρησιμοποιούν το όνομα «φέτα» σε τυριά αυτού του τύπου που παρασκευάζουν. Το θέμα είχε θέσει επίσης στον Πρόεδρο Μπαρόζο στην πρόσφατη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες ο Έλληνας Πρωθυπουργός  Αντώνης Σαμαράς.

Τη διατύπωση διαπραγματεύτηκε ως σημαντική για τα ευρωπαϊκά συμφέροντα απευθείας ο Πρόεδρος Μπαρόζο με τον Καναδό Πρωθυπουργό Χάρπερ. Επιτεύχθηκε μια πολύ καλή συμφωνία για τα ελληνικά και ευρωπαϊκά συμφέροντα. Συμφωνήθηκαν τα εξής:
Στη χρήση του όρου φέτα υπάρχει ρήτρα «κεκτημένων δικαιωμάτων». Η χρήση του όρου επιτρέπεται μονο αν συνοδεύεται απο διατυπώσεις όπως τύπου φέτας, στύλ φέτας, απομίμηση φέτας και σε συνδυασμό με ευανάγνωστη και ευδιάκριτη αναφορά στη γεωγραφική θέση προέλευση του προϊόντος.
Το ανάλογο προβλέπεται να ισχύσει και για τα άλλα ευρωπαϊκά τυριά Ασιάγκο, Φοντίνα, Γκοργκοντζόλα και Μίνστερ.Η διαπραγμάτευση ήταν πολύ δύσκολη αλλά απέδωσε και κυρίως δημιουργεί καλό προηγούμενο για τις επικείμενες διαπραγματεύσεις συμφωνιών με τις Η.Π.Α. καθώς και Ασιατικές χώρες.