Εορτολόγιο

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Κινητοποίηση του υπουργείου Υγείας για τη βιομηχανική ρύπανση του Ασωπού

Την πρόθεσή του να κινητοποιηθεί άμεσα και προς όλες τις κατευθύνσεις για το μεγάλο ζήτημα δημόσιας υγείας που προκύπτει από την βιομηχανική ρύπανση του Ασωπού ποταμού εκφράζει το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Αφορμή αποτέλεσε η επιδημιολογική μελέτη στην περιοχή των Οινοφύτων Βοιωτίας, που πραγματοποιήθηκε υπό την εποπτεία της καθηγήτριας επιδημιολογίας κυρίας Αθηνάς Λινού, και η οποία κατέδειξε τη σοβαρότητα των επιπτώσεων που έχει στην υγεία των κατοίκων και ειδικότερα στην υγεία των μικρών παιδιών η ρύπανση του Ασωπού.
Η έρευνα αποτελεί συνέχεια της επιδηµιολογικής έρευνας του Πανεπιστηµίου Αθηνών η οποία χρηµατοδοτήθηκε από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσηµάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Αποτέλεσε δε το αντικείµενο διδακτορικής διατριβής της ιατρού κυρίας Ελένης Παπαδηµητρίου από την Α' Παιδιατρική Πανεπιστηµιακή Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Αθηνών, µε διευθυντή τον καθηγητή κ. Γεώργιο Χρούσο.

Τα ανησυχητικά αποτέλεσμα της έρευνας έφερε στο φως Το Βήμα της Κυριακής. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα αποτελέσµατα της µελέτης καταδεικνύουν ότι η υγεία των παιδιών στα Οινόφυτα Βοιωτίας επιβαρύνεται τόσο από τη διαµονή τους στην περιοχή όσο και από την εργασία των γονέων τους στη βιοµηχανία.
Με άλλα λόγια, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι υπάρχει συσχέτιση αναπνευστικών νόσων σε παιδιά µε τους ρύπους που µπορεί να µεταφέρουν οι εργαζόµενες στη βιοµηχανική ζώνη της περιοχής µητέρες τους, µέσω των µαλλιών ή του ρουχισµού, τους οποίους εισπνέουν τα παιδιά µε το µητρικό αγκάλιασµα.
Η παράµετρος αυτή προξένησε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην επιστηµονική οµάδα του Πανεπιστηµίου Αθηνών καθώς φαίνεται ότι προκύπτουν νέα δεδοµένα στην αιτιολογική διερεύνηση του άσθµατος.
Χαρακτηριστικό είναι ότι η πιθανότητα τα παιδιά (ηλικίας 11 και 12 ετών) που διαµένουν µόνιµα στα Οινόφυτα να παρουσιάσουν ιστορικό βρογχικού άσθµατος, να πάρουν φάρµακα για άσθµα και να νοσηλευτούν λόγω ασθµατικής κρίσης είναι διπλάσια σε σχέση µε τα παιδιά που διαµένουν στην αγροτική περιοχή της Μακρακώµης.
in.gr