Εορτολόγιο

Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Αγοράζουμε Ελληνικά

Αγοράζουμε Ελληνικά (8): Η Ελλάδα δεν βούλιαξε παρά την φιλότιμη προσπάθεια στρατιάς κερδοσκόπων και «φίλων» - Εμείς ψάχνουμε επίμονα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ όχι μόνο για να βοηθήσουμε τη χώρα μας αλλά γιατί υπάρχουν και πραγματικές ευκαιρίες!
Είναι δεδομένο πως αγοράζοντας Ελληνικά προϊόντα μειώνουμε το δημόσιο χρέος και την ανεργία, περιορίζουμε τις εισαγωγές, δημιουργούμε νέες θέσεις εργασίας, υποστηρίζουμε το ασφαλιστικό μας σύστημα για την απρόσκοπτη καταβολή συντάξεων και επιδομάτων ανεργίας καθώς και τα δημόσια έσοδα από την «υγιή» φορολογία, βοηθάμε –με δυό λόγια- στην δημιουργία πλούτου μέσα στην Ελλάδα και μάλιστα στις σημερινές, δύσκολες συνθήκες της πρωτοφανούς υπερχρέωσης της χώρας μας από επικίνδυνους και αδίστακτους «δανειστές».
Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, αποτελεί πραγματικά εγκληματική αμέλεια το να μην ψάxνουμε επίμονα, να μην εντοπίζουμε και να μην επιλέγουμε προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα. Ο λόγος είναι απλός και κατανοητός:
Όταν αγοράζουμε από τα Σούπερ Μάρκετ ή από κάποιο άλλο κατάστημα οποιοδήποτε προϊόν που δεν έχει την ένδειξη «Ελληνικό προϊόν» τι κάνουμε στην πραγματικότητα;
Στέλνουμε τα λιγοστά χρήματα μας στο εξωτερικό, αυξάνουμε το δημόσιο χρέος της χώρας μας το οποίο θα πληρώσουμε εμείς, τα παιδιά και τα εγγόνια μας και προσφέρουμε δουλειά σε ένα Ολλανδό ή Γερμανό ή Αυστριακό οι οποίοι δεν έχουν ούτε την δική μας μεγάλη και καλπάζουσα ανεργία, ούτε την άγρια «επιδρομή» που εμείς έχουμε υποστεί στο εισόδημα και στην περιουσία μας.
Στην μακρινή Αυστραλία η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση χρηματοδοτεί μεγάλη καμπάνια με το σλόγκαν Buy Australian at Home and Abroad ενώ δεν παραλείπει να προειδοποιεί στους Αυστραλούς καταναλωτές πως  για κάθε εισαγόμενο προϊόν που αγοράζουν χάνεται και μια θέση εργασίας! Όλα αυτά σε μια χώρα που δεν έχει ούτε το 20% του προβλήματος υπερχρέωσης το οποίο αντιμετωπίζει η Ελλάδα, αλλά δεν διστάζει να παίρνει προληπτικά όλα τα αναγκαία μέτρα!  

Σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται σε μια δύσκολη οικονομική κατάσταση, βιώνει μια οδυνηρή ύφεση και επί πλέον διασύρεται από ανιστόρητους και υπερόπτες «δανειστές». Αξίζει όμως πραγματικά αυτή την αισχρή μεταχείρηση; 
Πολλοί ξένοι (και δυστυχώς αρκετοί Έλληνες) πιστεύουν πως η Ελλάδα δεν παράγει πλέον τίποτα και πως αν δεν κάνει εισαγωγές ο λαός της θα πεινάσει. Θεωρούν (και προσπαθούν να πείσουν και εμάς) ότι δεν δουλεύουμε, ότι τεμπελιάζουμε σαν ακαμάτηδες με τάβλι και ούζο, ότι είμαστε όλοι διεφθαρμένοι και κλέφτες, ότι ζούμε μόνο με «δανεικά» που θέλουμε να τα μετατρέψουμε σε «αγύριστα» και ότι το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι το πως θα «βολευτούμε» κάπου σε βάρος του κοινωνικού συνόλου χωρίς να προσφέρουμε τίποτα!
Είναι όμως τα πράγματα έτσι; Είναι αλήθεια αυτά που γράφουν οι διάφορες κίτρινες φυλλάδες τύπου «Bild» και «News of the world» καθώς και άλλα (δήθεν) σοβαρά έντυπα όπως το «Focus» ή και «σοβαροί» αναλυτές και αρθρογράφοι; Έχουμε πράγματι όλα αυτά τα φοβερά ελαττώματα που μας προσάπτουν; Έχουμε πράγματι ξεπέσει τόσο, μα τόσο χαμηλά;  
Η απάντηση είναι ασφαλώς όχι – όσο και αν προσπαθούν να μας τρελλάνουν τελείως!
Η Ελλάδα είναι μια πολύ πλούσια χώρα που επιλέχτηκε σαν «κερκόπορτα» για να αλωθεί το απόρθητο μέχρι σήμερα φρούριο της Ευρωζώνης και (με την ευκαιρία) να καταληστευτεί ο πλούτος της. (Διαβάστε το βιβλίο Σκάκι με το διάβολο με αναλύσεις και άρθρα του οικονομολόγου Β. Βιλιάρδου και θα καταλάβετε πλήρως!).
Η Ελλάδα παράγει μαγνήσιο (καλύπτει το μισό περίπου της δυτικοευρωπαικής παραγωγής), αλουμίνιο (πρώτη στην Ευρώπη), βωξίτη (η µεγαλύτερη βωξιτοπαραγωγός χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης), σµηκτίτες (δεύτερη χώρα στον κόσµο µετά τις Η.Π.Α.), νικέλιο (µοναδική χώρα της Ε. Ε. με κοιτάσµατα νικελίου), λάδι και ελιά (τρίτη στην παγκόσμια κατάταξη με το 15% της παγκόσμιας παραγωγής), κρόκο -  saffron (επίσης τρίτη στην κατάταξη της παγκόσμιας παραγωγής), σπαράγγια (πέμπτη στην παγκόσμια κατάταξη των εξαγωγικών χωρών), βαμβάκι (στις δέκα κορυφαίες εξαγωγικές χώρες), τυροκομικά προϊόντα (στις κορυφαίες εξαγωγικές χώρες) και χιλιάδες άλλα βιομηχανικά προϊόντα, τρόφιμα και ποτά!
Επιπλέον είναι η μεγαλύτερη δύναμη στην ναυτιλία σε παγκόσμιο επίπεδο (το 2010 συνεισέφερε 140 δισ. ευρώ στην οικονομία της χώρας, ποσό που αντιστοιχεί με το 50% του δημόσιου χρέους της Ελλάδας το 2009), έχει μια τουριστική βιομηχανία που εξυπηρετεί είκοσι περίπου εκατομμύρια επισκεπτών τον χρόνο και είναι η αυθεντική μήτρα της Μεσογειακής Διατροφής που επηρεάζει εκατοντάδες γεωργικά προϊόντα της ελληνικής γής – υπερπολύτιμα για τον ανθρώπινο οργανισμό! Δεν υπολογίζονται καθόλου τα (πολύ πιθανά) αποθέματα φυσικού αερίου, πετρελαίου, χρυσού, η δύναμη και ο πλούτος που προσφέρει ο ελληνικός ήλιος και πολλά, πολλά άλλα!




Λεωνίδας Κουμάκης*
25 Nοεμβρίου 2011