Εορτολόγιο

Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟY ΥΓΕΙΑΣ ΣΧΗΜΑΤΑΡΙΟΥ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 4 ΝΟΕΜΒΡΗ ΣΤΙΣ 9 ΤΟ ΠΡΩΙ

Εδώ και τρία χρόνια η υπόθεση της υγείας γίνεται πολυτέλεια: οι συμμετοχές στα φάρμακα για τις χρόνιες παθήσεις ανεβαίνουν· τα αυθεντικά φάρμακα μετά την εισαγωγή των γενοσήμων ακριβαίνουν· μπαίνουν εισιτήρια των 5 ευρώ για εξέταση στα κέντρα υγείας και 25 ευρώ για εισαγωγή στα νοσοκομεία· κόβονται επιδόματα όπως το ΕΚΑΣ για πολλούς δικαιούχους, από το Γενάρη θα μπει χαράτσι 1 ευρώ σε κάθε συνταγή. 

Παράλληλα η κρατική περίθαλψη καταρρέει: υλικά και φάρμακα βρίσκονται διαρκώς σε έλλειψη, τα κενά σε προσωπικό μεγαλώνουν, ενώ πρόσφατα άρχισαν να κλείνουν κλινικές και νοσοκομεία Από αυτή την τύχη δεν έχει ξεφύγει το Κέντρο Υγείας Σχηματαρίου, (ούτε το ΙΚΑ Οινοφύτων), ωστόσο τα χειρότερα έρχονται προσεχώς.



 Σύμφωνα με το σχέδιο που έχει δώσει στη δημοσιότητα το υπουργείο υγείας, το κέντρο υγείας κινδυνεύει είτε να κλείσει εντελώς, είτε να μετατραπεί σε «οικογενειακό ιατρείο». 

Στη δεύτερη περίπτωση, ένα μέρος του προσωπικού θα βγει σε διαθεσιμότητα, το κέντρο υγείας θα λειτουργεί μέχρι το μεσημέρι, και από κει και πέρα όποιος κι όποια έχoυν ανάγκη υπηρεσιών περίθαλψης θα αναγκάζονται να καταφεύγουν στα ιδιωτικά ιατρεία των γιατρών της πρωινής βάρδιας. 

Αυτή η αλλαγή των εργασιακών σχέσεων των γιατρών, που θα πληρώνονται πια με το κεφάλι, θα δημιουργήσει σύντομα μια κατάσταση όπως γίνεται σήμερα στο ΙΚΑ: « δεν μπορώ να σε εξετάσω στην πρωινή βάρδια, έλα το απόγευμα στο ιατρείο μου». 

Δηλαδή θα ευνοεί πελατειακές σχέσεις, κι όποιος έχει χρήματα να πληρώνει θα μπορεί να έχει στοιχειώδη περίθαλψη ενώ οι άνεργοι, οι ανασφάλιστοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι φτωχοί εργαζόμενοι θα αφήνονται στη μοίρα τους. 

Αυτό σημαίνει ότι δεν θα έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες περίθαλψης, ενώ ούτως ή άλλως, δεν θα μπορούν να αγοράζουν τα φάρμακα για την πάθηση τους. 

Απέναντι σ’ αυτή την κατάσταση, εργαζόμενοι στις υπηρεσίες υγείας και κάτοικοι της περιοχής, πρέπει να αντιδράσουμε.

 Ο αγώνας μας δεν μπορεί να είναι μια τουφεκιά στον αέρα, πρέπει να είναι όσο χρειαστεί μακρύς κι όσο απαιτούν οι συνθήκες δυναμικός.

Αγωνιζόμαστε για: Ενιαίο φορέα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, όπως πρωτοορίστηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, με γιατρούς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. 

Ελεύθερη είσοδο στις υπηρεσίες υγείας σε ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, Έλληνες και μετανάστες, χωρίς εισιτήρια για εξέταση ή εισαγωγή σε νοσοκομείο και χωρίς «φακελάκια» στο ιατρικό προσωπικό.

Ελεύθερη πρόσβαση στο φάρμακο σε ανασφάλιστους, να επανέλθουν στο προηγούμενο επίπεδο οι συμμετοχές στους χρόνιους πάσχοντες, έξω οι φαρμακευτικές εταιρίες από την περίθαλψη.

Πηγή