Εορτολόγιο

Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Τέλος ακινήτων καλούνται να πληρώσουν και οι αγροτικές αποθήκες. Να εξαιρεθούν οι στάβλοι από τον Φ.Α.Π.

Την απαλλαγή των αγροτικών αποθηκών από το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων ζητά με έγγραφό τους προς της ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο δήμαρχος Κιλελέρ, κ. Ρίζος Κομήτσας. 

Στο έγγραφο, που κοινοποιήθηκε σε όλους τους βουλευτές του Ν. Λάρισας, ο κ. Κομήτσας σημειώνει ότι ενώ τα προηγούμενα δύο έτη οι αποθήκες απαλλάχθηκαν από το τέλος ακινήτων, φέτος οι ιδιοκτήτες τους καλούνται να το πληρώσουν κανονικά. Ο δήμαρχος ζητά την παρέμβαση των υπουργών για να αρθεί η συγκεκριμένη αδικία. Στο έγγραφο αναφέρονται τα εξής:

« Κύριε Υπουργέ
Σε μεγάλη αναστάτωση έχουν περιέλθει χιλιάδες αγρότες στον Δήμο Κιλελέρ και σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς καλούνται να πληρώσουν, πλέον, μεγάλα ποσά για το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (Ε.Ε.Τ.Α.), το οποίο τους επιβλήθηκε, μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ, για αποθήκες που διατηρούν για αγροτική χρήση.
Για τις εν λόγω αποθήκες οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι είχαν το 2011 και το 2012 απαλλαγεί από το Τέλος Ακινήτων, ακολουθώντας μία απλή διαδικασία. Με μία βεβαίωση από τις κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής όπου αναγραφόταν ότι «το συγκεκριμένο κτίσμα – αγροτική αποθήκη χρησιμοποιείται για κύρια αγροτική χρήση», οι παραγωγοί μετέβαιναν στις Δ.Ο.Υ. και από εκεί έπαιρναν το έγγραφο της απαλλαγής, το οποίο και προσκόμιζαν στη Δ.Ε.Η. προκειμένου να μην τους χρεωθεί το Τέλος Ακινήτων.
Όπως καταγγέλλουν οι αγρότες, μετά την ψήφιση του Νόμου 4152/2013 οι Δ.Ο.Υ. δεν δέχονται τη βεβαίωση των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής και δεν εκδίδουν απαλλακτικό για το Ε.Ε.Τ.Α. στις αγροτικές αποθήκες. Το πρόβλημα εντοπίζεται σε διάταξη του συγκεκριμένου Νόμου όπου αναφέρεται ότι από το τέλος «απαλλάσσονται τα ακίνητα τα οποία στο πεδίο χρήσης του συστήματος «ΕΡΜΗΣ» του ΔΕΔΔΗΕ αναγράφονται οι κωδικοί χρήσης 3 και 4 αντίστοιχα, που αφορούν σε γεωργική ή βιομηχανική χρήση».
Ωστόσο, οι αγροτικές αποθήκες ηλεκτροδοτούνται με ηλεκτρικό ρεύμα γενικής χρήσης και όχι με ρεύμα γεωργικής χρήσης, όπως συμβαίνει με τα ποιμνιοστάσια, τα βουστάσια και τα αρδευτικά αντλιοστάσια των αγροτών και των κτηνοτρόφων.
Κύριε Υπουργέ
Σας ζητούμε να παρέμβετε, άμεσα, προκειμένου να αρθεί η προφανής αδικία που έχει ανακύψει με την επιβολή Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ακινήτων στις αγροτικές αποθήκες και να μην επιβαρυνθούν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι μας με το κόστος του Τέλους, το οποίο είναι δυσβάσταχτο και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν και δεν πρέπει να επωμιστούν ».
http://www.agronews.gr/

Να εξαιρεθούν οι στάβλοι από τον φόρο ακίνητης περιουσίας

Το ζήτημα της φορολογίας των στάβλων και των αγροτικών κτισμάτων για το οποίο διαμαρτύρονται οι κτηνοτρόφοι, με αφορμή την επιστολή του ΣΕΚ, κατέθεσαν ως αναφορά προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών 6 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Αθανάσιος Πετράκος - Μεσσηνίας, Ευάγγελος Αποστόλου - Εύβοιας, Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου - Β' Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Κοδέλας - Αργολίδας, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ - Ξάνθης και Αγνή Καλογερή - Σάμου, ζητούν να εξαιρεθούν οι κτηνοτροφικοί χώροι που στεγάζουν ζώα (μαντριά, βουστάσια χοιροστάσια πτηνοθάλαμοι) και τα γεωργικά κτίσματα από την επιβολή Φόρου Ακίνητης Περιουσίας, όπως ακριβώς συνέβη με το Έκτακτο Ειδικό Τέλος.
Οι καταθέτοντες βουλευτές
Αθανάσιος Πετράκος
Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου
Ευάγγελος Αποστόλου
Κοδέλας Δημήτρης
Καλογερή Αγνή
Χουσεϊν Ζεϊμπέκ
Ακολουθεί ολόκληρη η σχετική επιστολή του ΣΕΚ:
Προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά
Θέμα: Εξαίρεση κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και γεωργικών κτισμάτων από το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Στην κρίσιμη αυτή περίοδο που οι κτηνοτροφικές και οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση, η κυβέρνηση συνεχίζει να φορολογεί τους στάβλους (τα μαντριά) και τα αγροτικά κτίσματα. Η άδικη και παράλογη φορολογική επιδρομή στην παραγωγική βάση της κτηνοτροφίας θα έχει τραγικές επιπτώσεις όχι μόνο για εμάς τους κτηνοτρόφους αλλά για την ίδια τη χώρα.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι:
Οι στάβλοι και τα αγροτικά κτίσματα αποτελούν τις υποδομές της κτηνοτροφίας, που σε ποσοστό 90% είναι στέγαστρα και δεν αποτελούν κτίσματα. Η κτηνοτροφία σήμερα διέρχεται σοβαρή κρίση, βρισκόμενη στα όρια της κατάρρευσης με :
- Μείωση της παραγωγής αιγοπρόβειου γάλακτος κατά 92.000 τόνους σε διάστημα δύο ετών. Η μείωση αυτή συνεχίζεται και το 2013.
- Μείωση της παραγωγής τυριών. Ιδιαίτερα η παραγωγή ΦΕΤΑΣ μειώθηκε το 2012 κατά 15.000 τόνους, σε σύγκριση με το 2010.
-Συνεχής μείωση της παραγωγής αγελαδινού γάλακτος και αντίστοιχες μειώσεις σημειώνονται και στα άλλα ζωικά προϊόντα.
- Πάνω από 15.000 χιλιάδες κτηνοτρόφοι εγκατέλειψαν το επάγγελμά τους, ενώ πολλοί είναι στα όρια της εγκατάλειψης.
- Οι εισαγωγές κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων συνεχίζουν να πλησιάζουν αθροιστικά στο ύψος των 2 δισ. ευρώ περίπου.
3. Ο νόμος 4021/ ΦΕΚ Α 218/3-10-2011 (Άρθρο 53 παραγ. 5.) εξαιρεί τα ακίνητα που έχουν γεωργική ή κτηνοτροφική χρήση από την υποχρέωση πληρωμής του Έκτακτου Ειδικού Τέλους ακινήτων για να μην επιβαρυνθεί η κτηνοτροφία.
Ζητάμε άμεσα:
Να εξαιρεθούν οι κτηνοτροφικοί χώροι που στεγάζουν ζώα (μαντριά, βουστάσια χοιροστάσια πτηνοθάλαμοι) και τα γεωργικά κτίσματα από την επιβολή Φόρου Ακίνητης Περιουσίας, όπως ακριβώς συνέβη με το Έκτακτο Ειδικό Τέλος.
Με τιμή
Ο Πρόεδρος ΔΣ του ΣΕΚ Παναγιώτης Πεβερέτος