Εορτολόγιο

Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Σε συγχώνευση η ΟΙΝΟ με ΤΣΑΝΤΑΛΗ

Τσάνταλης – ΙΝΟ : Ισχύς εν τη ενώσει με εμπορική συμφωνία αμοιβαίας ωφέλειας


Οι δύσκολες εποχές που ζούμε μέσα σε ένα αρνητικό οικονομικό περιβάλλον επιτρέπουν ενέργειες και αποφάσεις οι οποίες σε άλλες εποχές θα ήταν αδιανόητες: Δύο σημαντικές οινοβιομηχανίες της χώρας μας (Τσάνταλης καιΙΝΟ) αποφάσισαν να προχωρήσουν σε μια εμπορική συμφωνία η οποία θα εξελίσσεται βήμα-βήμα και θα επεκτείνεται σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς, πάνω στις βάσεις της ισότητας και της αμοιβαίας ωφέλειας.

Αρχή συνεργασίας, σε διαφορετικό επίπεδο, ήδη υφίσταται από τον Δεκέμβριο του 2009 όταν ιδρύθηκε η «Αχαϊκή Οινοποιία ΑΕΒΕ» από την πρώτη σε τζίρο Ελληνική οινοβιομηχανία «Ευάγγελος Τσάνταλης Α.Ε. Αμπελουργία, Οινοποιία – Αποσταγματοποιία» από κοινού με την «Ευβοϊκή Α.Ε.» η οποία, μαζί με την «ΙΝΟ Α.Ε.», αποτελούν τις δύο εταιρίες που ελέγχει ο Μανώλης Σκουλούδης (ο κύκλος εργασιών και των δύο εταιριών τις κατέτασσε τότε στην τρίτη θέση των Ελληνικών οινοποιητικών εταιριών), με στόχο την εκμετάλλευση του οινοποιείου ιδιοκτησίας της «Ευάγγελος Τσάνταλης Α.Ε.» στην Βιομηχανική περιοχή της Πάτρας. Στο σχετικό άρθρο μας με τίτλο «Αχαϊκή Οινοποιία ΑΕ: Τσάνταλης και Σκουλούδης σε μια συνεργασία με ευρύτερες προοπτικές» γράφαμε τότε τα εξής:
«Το μέλλον θα δείξει εάν η νέα εταιρία που ίδρυσαν ο Άγγελος Δημητριάδης (σαν διευθύνων σύμβουλος της «Ευάγγελος Τσάνταλης Α.Ε.») και ο Μανώλης Σκουλούδης, δεν θα περιοριστεί στους σκοπούς που φαίνονται «εκ πρώτης όψεως» στο καταστατικό της  «Αχαϊκής Οινοποιίας Α.Ε.Β.Ε.», αλλά θα αποτελέσει την αφετηρία μιας νέας πορείας η οποία ίσως ακόμα και να αλλάξει το τοπίο της Ελληνικής Οινοποιίας».
Στα χρόνια που μεσολάβησαν, η σφοδρότητα της οικονομικής κρίσης δεν άφησε αλώβητο τον κλάδο της Ελληνικής οινοποιίας όπως αναλυτικά περιγράψαμε στο άρθρο μας 21ης Αυγούστου 2013 με τίτλο «Top 10: Οι μεγαλύτερες Οινοποιίες της χώρας μας το 2012 στην πιο ζημιογόνο χρήση της τελευταίας δεκαετίας και η τεράστια σημασία των εξαγωγών».
Το γεγονός αυτό συνέβαλε στο να επισπευστούν αποφάσεις που υπηρετούν  κοινούς στόχους, όπως είναι η μείωση του κόστους και η αποτελεσματικότερη λειτουργία στα δίκτυα πωλήσεων και διανομής, οι οικονομίες κλίμακας, οι μαζικότερες αγορές πρώτης ύλης και υλικών συσκευασίας, η ενοποίηση εμπορικών πρακτικών, η δημιουργία κοινών προϊόντων κ.π.α.
Το πρώτο βήμα στην κατεύθυνση των κοινών στόχων των εταιριών «Ευάγγελος Τσάνταλης Α.Ε.» και «ΙΝΟ Α.Ε.» υλοποιείται άμεσα με την υπογραφή εμπορικής συμφωνίας για την ενοποίηση των δικτύων πωλήσεων και διανομής στο εσωτερικό της Ελλάδος. Σε πρώτη φάση η ενοποίηση αυτή αφορά το χονδρεμπόριο που αριθμεί 7.500 ενεργούς πελάτες και την εξυπηρέτηση τους από τρείς κεντρικές αποθήκες (Αθήνα,  Θεσσαλονίκη, Θήβα). Αργότερα, όταν αρχίσουν οι ανανεώσεις των ετήσιων συμφωνιών με τις αλυσίδες λιανικής είναι πιθανό, η συμφωνία να επεκταθεί και στον μεγάλο τομέα των πωλήσεων στις αλυσίδες λιανικής της χώρας μας, ενώ σταδιακά σειρά θα παίρνουν όλοι οι επί μέρους τομείς δραστηριοτήτων των δύο εταιριών.
Το μεγάλο πλεονέκτημα της συνεργασίας «Τσάνταλη» και «ΙΝΟ» είναι ότι τα προϊόντα των δύο εταιριών*αλληλοσυμπληρώνονται αφού η μεν «Ευάγγελος Τσάνταλης Α.Ε.» διαθέτει, με βάση τα 5 οινοποιεία της σε Χαλκιδική, Άγιο Όρος, Ραψάνη, Νάουσα και Μαρώνεια Θράκης, προϊόντα υψηλής ποιοτικής και τιμολογιακής αξίας (Signature wines από Άγιο Όρος, Μαρώνεια, Όλυμπο, Οίνους Βιολογικής καλλιέργειας καθώς καικαθιερωμένα σήματα όπως ο Μακεδονικός ή ο Αγιορείτικος, μαζί με τα φημισμένα κρασιά της Santo – Σαντορίνης και Ελληνικά αποστάγματα όπως το Ούζο Τσάνταλη ή το Τσίπουρο Τσάνταλη), η δε «ΙΝΟ Α.Ε.» μια τεράστια ποικιλία καθημερινών κρασιών με εξαιρετική σχέση ποιότητας και προσιτής τιμής.
Το σύντομο «ιστορικό» των δύο εταιριών έχει ως εξής:
.
Τσάνταλη εγκαταστάσεις
Κεντρικές εγκαταστάσεις Τσάνταλη
.
Ο Ευάγγελος Τσάνταλης δημιούργησε μια μεγάλη και οικονομικά εύρωστη εταιρία με την συνεργασία του ανιψιού του Δρ. Γιώργου Τσάνταλη (διατηρεί ένα ποσοστό 25% των μετοχών της εταιρίας) ο οποίος ανέπτυξε ένα εκτεταμένο δίκτυο πωλήσεων σε δεκάδες χώρες του εξωτερικού, συνεισφέροντας σημαντικά όχι μόνο στον συνολικό κύκλο εργασιών αλλά και στην εξάπλωση της φήμης της εταιρίας σε 55 χώρες του κόσμου στις οποίες εξάγονται τα προϊόντα της.
Μετά τον θάνατο του Ευάγγελου Τσάνταλη (1996) η διοίκηση της εταιρίας πέρασε στην επόμενη γενιά της οικογένειας. Μία εκ των δύο θυγατέρων του, η Ιωάννα Τσάνταλη (σύζυγος του κοσμηματοπώλη Βιλδιρίδη, με μία κόρη – ελέγχει το 37% περίπου της Εταιρίας) είναι Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της «Ευάγγελος Τσάνταλης Α.Ε.». Ανάλογο ποσοστό μετοχών κατέχει και η Χάιδω Τσάνταλη, η δεύτερη, μεγαλύτερη κόρη του Ευάγγελου Τσάνταλη μητέρα δύο θυγατέρων.  Η Χάιδω Τσάνταλη δεν ασχολείται με τα διοικητικά της επιχείρησης, αλλά ο σύζυγός της Άγγελος Δημητριάδης ασκεί την ουσιαστική διοίκηση της εταιρίας με την ιδιότητα του Διευθύνοντος Συμβούλου.
.
Κεντρικές εγκαταστάσεις ΙΝΟ
Κεντρικές εγκαταστάσεις ΙΝΟ
.
Όσον αφορά την «ΙΝΟ Α.Ε.», η πορεία του Μανώλη Σκουλούδη, μετά τις σπουδές οινολογίας που έκανε στο Μπορτώ (αργότερα διετέλεσε και Πρόεδρος της Association Europeenne Produits de la Vigne), συνεχίστηκε κοντά στον Βάκη Μαλαματίνα, μια μεγάλη και χαρισματική προσωπικότητα της Ελληνικής οινοποιίας και στον Παναγιώτη Βελισσαρίου, ένα αμφιλεγόμενο οινοποιό στην περιοχή της Χαλκίδας.
Στην συνέχεια, ίδρυσε μαζί με τον φίλο του Αναστάσιο Σαμπάνη, γνωστό επιχειρηματία της Χαλκίδας, την «Ευβοϊκή», αρχικά με την μορφή Ο.Ε. η οποία αργότερα (1998) μετατράπηκε σε Ανώνυμη Εταιρία.
Το μεγάλο άλμα όμως στην πορεία του Μανώλη Σκουλούδη έγινε το 2001 όταν ίδρυσε την «ΙΝΟ Α.Ε.» η οποία αποτελεί μια εταιρική σύμπραξη της «Ευβοϊκής Οινοποιητικής Α.Ε.» και της Συνεταιριστικής Οργάνωσης των Αμπελουργών της Θήβας. Στην πορεία του, το εγχείρημα παρουσίασε κάποια διοικητικά προβλήματα που οδήγησαν την συνεργασία των δύο φίλων σε βελούδινο διαζύγιο το καλοκαίρι του 2006, με τον Μανώλη Σκουλούδη  να αναλαμβάνει εξ΄ ολοκλήρου την «ΙΝΟ Α.Ε.». Η ανάπτυξη της εταιρίας, με την υποστήριξη της δεύτερης γενιάς της οικογένειας (Μενέλαος Σκουλούδης – MBA, Harvard Business School, και M.S. in Chemical Engineering, M.I.T, Αργύρης Σκουλούδης - MSc in Computing Science, Imperial College London και MSc in electronic Business Management, Πανεπιστήμιο Warwick και Ζήσης Σκουλούδης - MSc in Decision Science, London School of Economics and Political Science) υπήρξε ταχύτατη και εντυπωσιακή αφού ο κύκλος εργασιών της ΙΝΟ από 11 εκατ. Ευρώ το 2005, πλησίασε τα 20 εκατ. Ευρώ το 2010!
.
Ποτήρια κρασί
.
Η οξύτατη οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα μας έπληξε ολόκληρο τον κλάδο της Ελληνικής οινοποιίας με ελάχιστες εξαιρέσεις. Έτσι, η δημιουργία «κοινού μετώπου» απέναντι στην δύσκολη οικονομική συγκυρία από δύο πολύ σημαντικές Ελληνικές οινοβιομηχανίες, ξεπερνώντας «εγωισμούς», «ανταγωνισμούς» και διάφορα κατάλοιπα άλλων εποχών, αποτελεί το σωστό βήμα στην σωστή κατεύθυνση το οποίο πρέπει, κατά την γνώμη μας, να επεκταθεί ταχύτατα και σε άλλους ζωτικούς τομείς των δραστηριοτήτων τους.  Άλλωστε, τον ίδιο «δρόμο» είχε υποδείξει κατά το παρελθόν (14/2/2011), με αποκλειστική του συνέντευξη, και ένας από τους πιο σημαντικούς εκπρόσωπους της τέταρτης γενιάς μιας οικογένειας που ταύτισε το όνομά της με το εκλεκτό ελληνικό κρασί (Στέλιος Μπουτάρης).
Το «πείραμα» Τσάνταλη και ΙΝΟ είναι ένα ελπιδοφόρο μήνυμα όχι μόνο για την Ελληνική οινοποιία αλλά και για ολόκληρη την Ελληνική αγορά. Ενδεχόμενη επιτυχία του, θα αλλάξει τελείως το τοπίο της Ελληνικής οινοποιίας ενώ ταυτόχρονα θα εκπέμψει ένα θετικό και αισιόδοξο μήνυμα σε άλλους κλάδους της Ελληνικής βιομηχανίας!
* Μπορείτε να ξεναγηθείτε τώρα στα εικονικά περίπτερα των δύο εταιριών που λειτουργούν στην ΧΗellenica, την Διαρκή Έκθεση Ελληνικών Τροφίμων και Ποτών στο διαδίκτυο, ως εξής: Τσάνταλης – κρασιάΤσάνταλης – Αποστάγματα και Ι Ν Ο – κρασιά.
.