Εορτολόγιο

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Καταψήφιση αναμόρφωσης προϋπολογισμού 2013 στον Δήμο Τανάγρας

Ο προϋπολογισμός του Δήμου Τανάγρας, είναι ένα από τα σημαντικότερα – αν όχι το σημαντικότερο - "εργαλείο" διοίκησης και άσκησης πολιτικής. Πρέπει να εκφράζει την πολιτική βούληση για διεκδικήσεις και αξιώσεις. Να έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα. Να αποτυπώνει το κοινωνικό πρόσωπο του Δήμου και να δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε ο Δήμος να λειτουργεί ως θεματοφύλακας της κοινωνικής συνοχής.

Η δημοτική αρχή περιορίζεται στο ρόλο του "διαχειριστή" και επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά ότι δεν διαθέτει ολοκληρωμένη πρόταση και όραμα για τον τόπο.


Πέραν αυτών, για την αναμόρφωση του προϋπολογισμού που κατατέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Τανάγρας, δεν κλήθηκαν τα τοπικά συμβούλια, ώστε να παρουσιαστεί σε αυτά το σχέδιο αναμόρφωσης του προϋπολογισμού, προκειμένου να συμφωνήσουν με τις περικοπές στα έργα της περιοχής τους, υπονομεύοντας έτσι τη δημοκρατικότητα της διαδικασίας.

Η γενικότερη λειτουργία της δημοτικής αρχής χαρακτηρίζεται από αδιαφάνεια, καθώς δεν λείπουν οι απ' ευθείας αναθέσεις (μελέτες, τεχνικά έργα, παροχή υπηρεσιών). Παράλληλα, οι τεράστιες οφειλές προς προμηθευτές, οδηγούν τη δημοτική αρχή συχνά πυκνά σε δυσμενή θέση και νομικές "περιπέτειες".

Επίσης δεν προστατεύονται τα συμφέροντα του Δήμου όταν η Δημοτική Αρχή αποδέχεται εκπτώσεις γύρω στο 10% σε έργα εκατοντάδων χιλιάδων Ευρώ, όπως συνέβη στα έργα ανακατασκευής των πλατειών στην Καλλιθέα και την Ασωπία και την κατασκευή των πεζοδρομίων στο Δήλεσι.
Είναι εμφανές ότι η δημοτική αρχή έχει συμβιβαστεί και έχει αποδεχθεί το ρόλο του "θεατή" των εξελίξεων. ΔΕΝ διεκδικεί, ΔΕΝ αναλαμβάνει πολιτικές πρωτοβουλίες και ΔΕΝ μάχεται για την ανάπτυξη του Δήμου.

Η δημοτική αρχή έχει δεχτεί μοιρολατρικά ότι,
·        οι δρόμοι θα συνεχίσουν να πλημυρίζουν,
·        τα σχολεία μας θα συνεχίσουν να λειτουργούν με κοντέινερ,
·        οι κοινωνικές και προνοιακές δομές θα συνεχίσουν να συρρικνώνονται,
·        δεν μπορεί να εισπράξει από τις επιχειρήσεις στο παραλιακό μέτωπο που χρησιμοποιούν τον αιγιαλό και την παραλία σαν να πρόκειται για το δικό τους οικόπεδο.
·        δεκάδες νταλίκες μπορούν να διανυκτερεύουν καθημερινά μπροστά στην παραλία, ρυπαίνοντας τις γύρω περιοχές ανεξέλεγκτα, όταν μπορεί να διαμορφώσει ελεγχόμενο ανοιχτό χώρο στάθμευσης με τις αναγκαίες υποδομές, εξασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό έσοδα στο Δήμο.
Η Δημοτική Αρχή αρνείται να αναλάβει πρωτοβουλίες που θα αναβαθμίζουν τις ορεινές περιοχές και τις περιοχές αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Πρωτοβουλίες που θα προσελκύσουν αθηναίους και ξένους τουρίστες, ενισχύοντας το εισόδημα των επαγγελματιών και τα έσοδα του Δήμου.
Και τέλος αυτό που ζήσαμε πρόσφατα: Να λαμβάνονται αποφάσεις για μαζικές αγορές ακινήτων, έτσι χωρίς πρόγραμμα και ιεράρχηση, την ώρα που γνωρίζει πως τα λεφτά δεν υπάρχουν, την ίδια ώρα που στον προϋπολογισμό δεν έχει προβλεφθεί ούτε ένα Ευρώ για τις αγορές αυτές. Και όλα αυτά να συμβαίνουν την ίδια ώρα που από το Δημοτικό Συμβούλιο ψηφίζεται η μείωση του προϋπολογισμού κατά 4,5 εκατομύρια Ευρώ!

Η έλλειψη οράματος και αναπτυξιακής πολιτικής μας που οδήγησαν, ως παράταξη, στην καταψήφιση του προϋπολογισμού εξακολουθούν να υπάρχουν και στις αναμορφώσεις του, που αναπόφευκτα τον ακολουθούν.

Η άρνηση αντιμετώπισης των προβλημάτων, η συνέχιση της παθητικής και συμβιβαστικής πολιτικής και δεδομένου ότι συνεχίζονται οι πρακτικές εντυπωσιασμού του παρελθόντος, μας οδηγούν στην καταψήφιση της αναμόρφωσης του Πλαισίου Δράσης και του προϋπολογισμού.

Δήλεσι 16 Σεπτεμβριου 2013

ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΛΑΖΑΡΟΣ ΜΑΥΡΑΚΗΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Ε.Μ.Π.
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΗΜΟΥ ΤΑΝΑΓΡΑΣ