Εορτολόγιο

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

Δελτίο Τύπου

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΥΨΗΛΑΝΤΗ 1
35100 ΛΑΜΙΑ                                                                   

Λαμία 24-2-2012

«Είναι στο χέρι μας όλοι μαζί να δημιουργήσουμε τις συνθήκες, αρχικά επιβράδυνσης των συνεπειών της κρίσης και κατόπιν της ανάπτυξης στην Περιφέρειά μας» επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κλέαρχος Περγαντάς στη διάρκεια ενημερωτικής ημερίδας για  συγχρηματοδοτούμενες δράσεις τόνωσης της απασχόλησης

Με ευρεία ανταπόκριση στην πρόσκληση του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κλέαρχου Περγαντά και της Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης κοινοτικών και άλλων πόρων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης  πραγματοποιήθηκε στη Λαμία στις 24 Φεβρουαρίου, ενημερωτική ημερίδα για τις δράσεις του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού».

Με την παρουσία και συμμετοχή Αντιπεριφερειαρχών και Περιφερειακών Συμβούλων, των Προέδρων του ΤΕΕ Ανατολικής Στερεάς και του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας, εκπροσώπων των Δήμων και φορέων της Αυτοδιοίκησης καθώς και των παραγωγικών, κοινωνικών και οικονομικών εταίρων της Στερεάς Ελλάδας, τα στελέχη της Γενικής Γραμματείας του Υπουργείου και των Διαχειριστικών Αρχών ανέπτυξαν το πλαίσιο εφαρμογής των δράσεων που συγχρηματοδοτούνται και υλοποιούνται άμεσα αποσκοπώντας στη συγκράτηση και τον περιορισμό της ανεργίας.

Χαιρετίζοντας την έναρξη της ημερίδας, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κλέαρχος Περγαντάς ανέφερε :
«Στόχος αυτής της συνάντησης είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνικών, παραγωγικών και οικονομικών φορέων, προκειμένου από κοινού να συμβάλλουμε στην άμβλυνση του κρίσιμου προβλήματος της ανεργίας, μέσα από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ.
Σ΄αυτή την κατεύθυνση, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας επιδιώκει να κινητοποιηθεί και να μεγιστοποιηθεί η εταιρική κοινωνική ευθύνη, έτσι ώστε να δημιουργηθούν προϋποθέσεις διεύρυνσης στην αγορά εργασίας και να αξιοποιηθεί, ειδικά αυτή τη δύσκολη συγκυρία, κάθε ευκαιρία τόνωσης της απασχόλησης.»

Ο κ. Περγαντάς αφού αναφέρθηκε στα διαρθρωτικά οικονομικά ζητήματα της Στερεάς Ελλάδας, που σ΄αυτή την παρατεταμένη ύφεση έχουν εκτινάξει τα ποσοστά της ανεργίας της, παρουσίασε συνοπτικά τις παρεμβάσεις που υλοποιεί και συμμετέχει η Περιφέρεια, λέγοντας :

«Οι σημερινές συνθήκες οικονομικής κρίσης η οποία οδηγεί σε συρρίκνωση της αγοράς και του αντίστοιχου κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων, έχει ως συνεπακόλουθο την αντίστοιχη μεγέθυνση του αριθμού των ανέργων, και επιβάλλεται η άμεση ενεργοποίηση μηχανισμών τόσο εξασφάλισης θέσεων εργασίας όσο και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

Η διαρθρωτική προσαρμογή της λειτουργικής συγκρότησης του  Κράτους αλλά και της παραγωγικής βάσης της χώρας μέχρι την επίτευξή της, απαιτεί με συνδυαστικό τρόπο την στήριξη των θέσεων εργασίας με ταυτόχρονη ανακατεύθυνση του ανθρώπινου δυναμικού προς νέες δεξιότητες και εργασίες.

 

Για την επίτευξη αυτού του διττού στόχου δημιουργούνται πλέγματα δράσεων όπως αυτά που παρουσιάζονται σήμερα και συγκεκριμένα τα:

·         Τοπικά σχέδια δράσης για την Απασχόληση (ΤοπΣΑ)

·         Οι Τοπικές δράσεις κοινωνικής ένταξης για ευάλωτες ομάδες (ΤΟΠ/ΕΚΟ)

·         Η Δημιουργία Θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο μέσω προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα.

 

Χωρίς να ισχυρίζεται κανείς ότι αυτά τα σχέδια από μόνα τους θα αντιστρέψουν την κατάσταση στην οικονομία και στην απασχόληση, αποτελούν ωστόσο παρεμβάσεις για την υποστήριξη του ανθρώπινου δυναμικού και δίνουν δυνατότητες μόχλευσης της αγοράς εργασίας.»

 

Ειδικότερη αναφορά έκανε ο Περιφερειάρχης στα ΤοπΣΑ τα οποία πρόκειται να προκηρυχθούν άμεσα από Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, με αντικείμενο την ενεργοποίηση και κινητοποίηση των τοπικών φορέων με στόχο την εξασφάλιση της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης, οι οποίες προκύπτουν από τη διάγνωση εξειδικευμένων αναγκών των τοπικών κοινωνιών και την ανάδειξη των αναπτυξιακών δυνατοτήτων στις περιοχές παρέμβασης. Οι παρεμβάσεις αυτές εξασφαλίζουν την προετοιμασία των ωφελουμένων ώστε:

  • να ιδρύσουν επιχειρήσεις, οι οποίες θα αξιοποιούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής τους
  • να αποκτήσουν τις προϋποθέσεις για να επιδοτηθούν/επιχορηγηθούν από άλλα επενδυτικά προγράμματα
  • να αποκτήσουν δεξιότητες που θα καλύψουν τις διαπιστωμένες ανάγκες των τοπικών επιχειρήσεων που θα τους προσλάβουν

Οι περιοχές στις οποίες θα υλοποιηθεί το Πρόγραμμα, καθώς και οι τομείς παρέμβασης, θα προσδιορίζονται στα Σχέδια Δράσης που θα υποβάλλουν οι Αναπτυξιακές Συμπράξεις. Οι Αναπτυξιακές Συμπράξεις θα λειτουργούν με τη μορφή αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας και σε αυτές θα συμμετέχουν Δημόσιοι και Ιδιωτικοί φορείς, οι οποίοι θα έχουν επιλεγεί κατόπιν συγκριτικής αξιολόγησης. Ο βαθμός επίτευξης του στόχου του κάθε Σχεδίου Δράσης θα αξιολογείται με βάση τον αριθμό των δημιουργούμενων νέων θέσεων απασχόλησης.

Τα  Τοπικά Σχέδια για την Απασχόληση προκηρύσσονται από την  Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της  Περιφέρειας, στην οποία εκχωρήθηκαν οι πόροι και η διαχείριση από το Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» (Ε.Π.ΑΝΑΔ) του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Ο προϋπολογισμός είναι περίπου 2,2εκ€ και οι δράσεις συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Τα ΤοπΣΑ περιλαμβάνουν δράσεις όπως κατάρτιση και επιμόρφωση, εκπαιδευτική πρακτική άσκηση σε ιδιωτική επιχείρηση στο εσωτερικό ή εξωτερικό, εκπόνηση business plan, εξειδικευμένες υπηρεσίες αξιολόγησης και έρευνας για εκκίνηση επιχειρήσεων, παροχή υποστήριξης σε νομικά και φορολογικά θέματα.

 

«Αντίστοιχη δράση με τα ΤοπΣΑ», είπε ο Περιφερειάρχης, «αποτελούν οι Τοπικές δράσεις κοινωνικής ένταξης για ευάλωτες ομάδες  (ΤΟΠ/ΕΚΟ)

Οι Ωφελούμενοι του προγράμματος είναι άτομα από ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, όπως, μακροχρόνια άνεργοι άνω των 45 ετών με χαμηλά τυπικά προσόντα, Άτομα με αναπηρία, Άτομα με θρησκευτικές και πολιτισμικές ιδιαιτερότητες ευρισκόμενα σε κατάσταση φτώχειας/απειλούμενα από φτώχεια και πολλές άλλες.
Επίσης όπως αρκετοί γνωρίζετε έχει ήδη προεγκριθεί από το ΕΠΑΝΑΔ μέσω του προγράμματος Δημιουργία Θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο μέσω προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα, η δημιουργία 422 θέσεων εργασίας διαφόρων ειδικοτήτων στο οποίο η  Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας  μετέχει ως συμπράττων φορέας με διάφορους συλλογικούς κοινωνικούς φορείς όπως η ΙΝΕ ΓΕΣΕΕ και ο Σύλλογος ΑμεΑ,  για δράσεις που αφορούν  Εθελοντικές δράσεις περιβαλλοντικής αναβάθμισης και πολιτικής προστασίας και δράσεις προώθησης και προαγωγής της δημόσιας υγείας και πρόνοιας.

Το πλέγμα των δράσεων που περιγράφηκαν όπως και άλλες συνδυαστικές δράσεις οι οποίες προκηρύσσονται από τα Επιχειρησιακά προγράμματα του Υπουργείου Εργασίας, θα συντελέσουν στην προετοιμασία μας για την επόμενη προγραμματική περίοδο για την οποία η κοινωνική οικονομία και κοινωνική επιχειρηματικότητα αποτελούν κύριους στόχους.»

Κλείνοντας ο Περιφερειάρχης κ. Περγαντάς, τόνισε για μια ακόμα φορά την ανάγκη της συλλογικής προσπάθειας στο πλαίσιο της κοινωνικής εταιρικής ευθύνης, προκειμένου να αμβλυνθούν οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης που πλήτουν το παραγωγικό δυναμικό του τόπου, επισημαίνοντας :
«Είναι στο χέρι μας να καταδείξουμε την βέλτιστη δυνατή αποτελεσματικότητα στην υλοποίησή τους αλλά και οι παραγωγικοί συντελεστές να ενστερνιστούν και να υιοθετήσουν τη νέα φιλοσοφία δράσεων και έργων έτσι ώστε όλοι μαζί να δημιουργήσουμε τις συνθήκες, αρχικά επιβράδυνσης των συνεπειών της κρίσης και κατόπιν της ανάπτυξης στην Περιφέρειά μας.»