Εορτολόγιο

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΜΙΧΑ ΧΡΗΣΤΟ ΣΕ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΑΡΘΡΟ ΜΟΥ ΣΕ ΤΟΠΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

Κύριε .Θεοδώρου



               Δεν θα ήθελα καμία περίπτωση η στήλη μου να γίνει πεδίο αντιπαράθεσης . Χαίρομαι  όμως , για  την βαθύτατη οικολογική σας ανησυχία και το γενικότερο ενδιαφέρον σας ,  για την προστασία των δασών  και του περιβάλλοντος  , όπως διαφαίνεται   στο ύφος του σχολιασμού σας , σε άρθρο μου στην τοπική Εφημερίδα ΄΄Ελευθερος Λόγος Σχηματαρίου ΄΄  .  Να είστε σίγουρος όμως και για τους δικούς μου,  ίδιους προβληματισμούς και το ανάλογο ενδιαφέρον  μου  γι αυτά   .

              Εκπλήσσομαι λοιπόν , καθώς η πρόθεση μου και το πνεύμα του κειμένου μου δεν είναι σύμφωνο με τις διαπιστώσεις , στις οποίες προβήκατε  .

Πιστεύω ακράδαντα ότι παρερμηνεύτηκαν τα γραφόμενα μου και θα επιχειρήσω  να σας το αποδείξω ευελπιστώντας ότι , διαβάζοντας την απάντησή μου,  θα έχετε  διαφορετική άποψη,  για τις προθέσεις μου .



Καταρχήν κάποιες επισημάνσεις για το άρθρο μου :



α) Δεν μίλησα ποτέ για ΄΄ στραβά μάτια΄΄  από τις αρχές , που τόσο εύκολα

   διαπιστώνεται    εσείς , παρά για κατανόηση και μόνο .

Γιατί λοιπόν η κατανόηση να παρερμηνευτεί από την πλευρά σας και να τονισθεί ως προτροπή μου προς τις αρχές για στραβά μάτια ? .

Γνωρίζεται ποιες είναι οι ετήσιες ανάγκες κάθε νοικοκυριού για καυσόξυλα και ποια η ποσότητα που εγκρίνει η δασική υπηρεσία , σας πληροφορώ λοιπόν ότι είναι δυσανάλογη με τις ανάγκες κάθε νοικοκυριού ? .



β) Χρησιμοποίησα την έκφραση ότι << τα δάση δεν αφανίστηκαν ποτέ από παράνομους υλοτόμους >>  , χαριτιλογόντας,  σαρκαστικά , σύμφωνα και με το πνεύμα της στήλης μου ,  θέλοντας να καταδείξω ότι άλλες είναι οι βασικές αιτίες  καταστροφής του Δασικού μας πλούτου και ο Νοών νοείται ΄΄ , (Κακόβουλοι εμπρησμοί , οικοπεδοφάγοι , απαλλοτριώσεις δασικής γης , εκχερσώσεις για εγκατάσταση κεραιών , πομπών,  ανεμογεννητριών κλπ).

Μία ματιά στις Δυτικές (όπου βρίσκονται τα Δερβενοχώρια ) και μία στις  ανατολικές  παρυφές,  του ορεινού όγκου της Πάρνηθας και θα το δαπιστώσεται εύκολα .

 Τα Δερβενοχώρια κατοικούνται ανελλιπώς από τα Αρχαιότητα (Πανακτία) και όπως βλέπεται τα δάση υπάρχουν ακόμη .



γ ) Όσο για την νομή των δασών,  σας πληροφορώ ότι  τα καυσόξυλα των καμένων δασικών εκτάσεων (στον ορεινό όγκο Πάρνηθας ,  Μεγάλο Βουνό , Μουγουλιός , γιατί για αυτά γίνεται λόγος  ) , έχουν δοθεί σε εργολάβους μετά από δημοπρασία .

 Αναρωτιέμαι λοιπόν τι νόημα έχει η νομή ?



δ) Δεν μίλησα ποτέ για κοπή χλωρών ξύλων, που δείχνεται στην φωτογραφία , πράξη την οποία ασφαλώς και καταδικάζω απερίφραστα . Γνωρίζουμε όλοι στα Δερβενοχώρια ότι ως τόπος συλλογής ξύλων για τις ανάγκες του  χειμώνα ,  είναι τα χιλιάδες στρέμματα καμένων δασικών εκτάσεων , της μεγάλης πυρκαγιάς του 2008 στην Πάρνηθα (άρα μιλάμε πάντα για καμένα  ξύλα )  και οι αποψιλωθείσες εκτάσεις  διέλευσης αγωγού φυσικού αερίου (Πάτημα , Καψοσπίτι) όπου τα πεύκα   έχουν εκριζωθεί και ξεραθεί  .

 Για ποιο λόγω λοιπόν να καταφύγουμε σε χλωρά ξύλα  αφού υπάρχει επάρκεια σε ξερά και καμένα  ξύλα ?

Είστε σίγουρος ότι η κοπή  του πεύκου που δείχνεται στην φωτογραφία έγινε από Δερβενοχωρίτη ? 



ε) Ασφαλώς και χρειάζεται άδεια,  ακόμη για την κοπή ξερών ξύλων  , είναι όμως εύκολο  για κάποιον  υπερήλικα των  70  και πλέον χρόνων  , αυτής της νοοτροπίας , να απαλλαγεί από βιώματα και  συνήθειες του παρελθόντος ,  μακάρι να ήταν διαφορετικά  . Τι να εξηγήσεις λοιπόν σε αυτόν τον παππού  ,  που θα βγει   στο βουνό για χόρτα και θα μαζέψει  200 κιλά χαμόκλαδα , σαθρά ξύλα και , προσανάμματα ,  που νιώθει φόβο λες και διέπραξε έγκλημα   .

Το λέω αυτό γιατί έχουν παρατηρηθεί υπερβολές  και οι κάτοικοι γνωρίζουν καλά .  



Δεν αμφισβητώ λοιπόν το ενδιαφέρον σας για το περιβάλλον και τους αγώνες σας γι αυτό  , δεν  θα μπορούσα άλλωστε , αφού δεν σας γνωρίζω. 



α) Δεν εκφράσατε όμως την ίδια ανησυχία όταν πολλοί Δερβενοχωρίτες διαμαρτυρήθηκαν για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών περιμετρικά του οροπεδίου στις  κορυφογραμμές (Πάστρα , Μουγουλιό , Πύλη )  , όπου εκχερσώθηκαν και αποψιλώθηκαν εκατοντάδες στρέμματα γης



β) Ούτε επίσης διαμαρτυρηθήκατε , εκτός και αν δεν το γνωρίζω εγώ , για την απαλλοτρίωση και πάλι εκατοντάδων στρεμμάτων (αν δεν είναι πολύ περισσότερα  ) για την διέλευση αγωγού φυσικού αερίου  στις παρυφές της Δυτικής Πάρνηθας , του τμήματος  Σκούρτα - Αυλώνας  - Αλιβέρι .

Θα μπορούσαν και από εκεί να βγουν ωραίες φωτογραφίες, επιφυλάσσομαι  εγώ,  για αυτό . 



γ) Ασφαλώς και δεν θα ήρθατε ποτέ καλοκαίρι στα Δερβενοχώρια,  να δείτε τους κατοίκους να συνδράμουν τους πυροσβέστες ,  να συμμετέχουν σε κατασβέσεις , και να αποτρέπουν να δημιουργηθούν φωτιές  , είναι άδικο λοιπόν να τους επικρίνεται .



δ)Αναρωτηθήκατε ποτέ , γιατί τα δάση των Δερβενοχωρίων δεν αφανίστηκαν ποτέ από τις φωτιές , πλην αυτής του 2008 και για τον ρόλο των κατοίκων , σε αντιπυρικές περιόδους .



Θέλετε  απάντηση ,  όλοι οι Δερβενοχωρίτες είμαστε  εθελοντές  και θα το διαπιστώσετε σε επίσκεψή σας . Σας  προσκαλώ λοιπόν για γνωριμία, ανταλλαγή απόψεων και για κοινές δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και δη του Δασικού μας πλούτου . 



 Σκούρτα   22/12/2011                      ΜΙΧΑΣ Χρήστος του Ευαγγέλου 

Tanagranews: Η ανάλογη ανάρτηση από την επιστολή του κ. Θεωδόρου είναι εδώ.