Εορτολόγιο

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

Αλληλεγγύη πολιτών σε περίοδο κρίσης.

«Μου φτιάχνεις το αυτοκίνητο μου, ,σου βάφω το σπίτι, σου συμπληρώνω τη φορολογική σου δήλωση μου φτιάχνεις τον υπολογιστή>>η λύση μπορεί να βρεθεί με την ανταλλαγή υπηρεσιών .Π.Χ,Προσφέρω μαθήματα Αγγλικών με αντάλλαγμα μαθήματα μουσικής,παρέχω οικιακές εργασίες, Αισθητική - κομμωτική, Επισκευές - Συντηρήσεις, Νομικά -συμβολαιογραφικά, Μελέτες - προγράμματα,προιόντα όπως Άθληση - αναψυχή,Διακοσμητικά - είδη δώρων - τέχνη, Είδη διατροφής - ποτά, Οικοδομικά υλικά -χρώματα.Οποιοσδήποτε μπορεί να χαρίσει οτιδήποτε.
Είναι βασισμένο στις αρχές της ισότητας, ισοτιμίας, συμμετοχής και αλληλεγγύης και που στηρίζεται στις ανοιχτές και διαφανείς διαδικασίες για να ικανοποιήσει τις ανάγκες των μελών του αλλά και να συσφίξει τους δεσμούς της κοινωνικής αλληλεγγύης στους κατοίκους της περιοχής.
Το χαρακτηριστικό μιας τέτοιας πρωτοβουλίας είναι ότι απευθύνεται στην τοπική κοινωνία, στην προσέγγιση των πολιτών της, με στόχο τη δημιουργία δεσμών αλληλεγγύης.Επιπλέον, ο τοπικός χαρακτήρας βοηθάει και στην προστασία του περιβάλλοντος, καθώς τα προϊόντα που προέρχονται από την περιοχή,δε μεταφέρονται μακριά αλλά χρησιμοποιούνται από τους κατοίκους της.
Όταν ακούει κανείς την ιδέα για πρώτη φορά τη βρίσκει ενδιαφέρουσα. Θα πρέπει όμως να κατανοήσει ότι ζητείται και από την πλευρά του μια προσπάθεια, να καταγράψει τις ανάγκες του αλλά και το τι μπορεί να προσφέρει, να γράψει την αγγελία του και να διαβάσει τις αγγελίες των άλλων.Eίναι μια προσπάθεια να ενισχυθούν οι κοινωνικοί δεσμοί και η αλληλεγγύη μέσω της προσωπικής επαφής.

Θα χρειαστεί η δημιουργία site(ιστοσελίδας),είναι μια απλή διαδικασία για να εγγραφεί, καθώς φτιάχνει το προφίλ του, απαντώντας σε λίγες απλές ερωτήσεις, όπως όνομα,τηλέφωνο,διευθυνση κατοικίας κλπ. Ως μέλος μπορεί να καταχωρεί την αγγελία του προσφέροντας ή ζητώντας μια υπηρεσία ή ένα αγαθό, ενώ μπορεί και να κοιτάει και τις αγγελίες των άλλων.

θέλει δημιουργικότητα και φαντασία για να κερδίζεις σιγά-σιγά το ενδιαφέρον.Η συμμετοχή είναι απαραίτητο στοιχείο.Η οικονομική συγκυρία βοηθάει σε ένα βαθμό, γιατί φέρνει νέα μέλη που καλύπτουν κάποιες από τις ανάγκες τους με αυτό τον τρόπο.Πρέπει να περάσουμε το μήνυμα ότι μέσα από αυτό μπορούμε να διαμορφώσουμε καλύτερες σχέσεις με τους συνανθρώπους μας και να προσφέρουμε στην τοπική κοινωνία.
Χρειάζονται μέλη που έχουν υιοθετήσει έναν πιο εναλλακτικό τρόπο ζωής, ευαισθητοποιημένους πολίτες,ανθρώπους που επιθυμούν να καλύψουν τις ανάγκες τους σε μια περίοδο που το εισόδημά τους περιορίζεται αλλά και ανθρώπους που ασκούν επαγγέλματα που αποδίδουν οικονομικά και θέλουν να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους.

''Φαντάσου όλους τους ανθρώπους να μοιράζονται τον κόσμο, να μην υπάρχει ανάγκη για απληστία ή πείνα,μια ανθρώπινη αδελφότητα, φαντάσου..." (απο το "Imagine'' του John Lennon)
Ας μην το φανταζόμαστε μόνο. Ας το κάνουμε πράξη!!

Ένας έξυπνος και πρωτότυπος τρόπος που στο εξωτερικό αποδίδει εξαιρετικά στις τοπικές κοινωνίες.

Για περισσότερες ιδέες-προτάσεις -τρόπους εφαρμογής.
Τσιανάκας Αθανάσιος
Σύμβουλος Δημοτικής Κοινότητας Οινοφύτων
Tsianakas.sakis@hotmail.com
Τηλ 6948572284-6980653903