Γράφει ο Κων/νος Γκίκας –Οπτικός Δήλεσι
Αν ο διαβήτης αποτελούσε κάποτε πάθηση,πλέον αποτελεί πανδημία.Ο παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προβλέπει ότι το 2030 οι διαβητικοί του πλανήτη θα φτάσουν τα 370 εκατομμύρια τον διπλάσιο σχεδόν αριθμό από το 2000.
Ο διαβήτης συνδέεται συχνά με διάφορες σοβαρές οφθαλμικές παθήσεις όπως η αμφιβληστροειδοπάθεια,οι διαθλαστικές αλλαγές,ο καταρράκτης,η νευρική παράλυση,το γλαύκωμα,το οίδημα της ωχράς κηλίδας.Η πιο συνηθισμένη όμως επιπλοκή του διαβήτη είναι η ξηροφθαλμία.
ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΚΑΙ ΞΗΡΟΦΘΑΛΜΙΑ
Τα πιο συνήθης συμπτώματα είναι το κάψιμο και η αίσθηση ξένου σώματος.παρατηρείται επίσης αστάθεια της δακρυικής μεμβράνης,νεοπλασία του πλακώδους επιθηλίου του επιπεφυκότα,χαμηλότερη πυκνότητα των καλυκοειδών κυττάρων,μειωμένη αίσθηση του κερατοειδούς και λέπτυνση του λιπιδικού στρώματος της δακρυικής μεμβράνης.Ποια όμως είναι η σχέση της ξηροφθαλμίας με τον διαβήτη? Σχετιζόμενοι παράγοντες ανφέρονται η περιφερική νευροπάθεια δευτερεύουσα της υπεργλυκαιμίας(διαταράσσεται ο μηχανισμός έκκρισης των δακρύων), η έλλειψη ινσουλίνης(διαταράσσεται η εισροή θρεπτικών ουσιών στους ιστούς των ματιών) και η φλεγμονή.
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
Ο διαβήτης μπορεί να αναστραφεί εφόσον ακολουθείται ο κατάλληλος τρόπος ζωής και οι κατάλληλες διατροφικές συνήθειες.Τα λιπαρά ωμέγα 3 ,η λουτείνη,η ζεαξανθίνη,το λυκοπένιο,η βιταμίνη D,η ταυρίνη και διάφορα βότανα περιλαμβάνονται στην πλούσια γκάμα επιλογών για την ατσάλωση του οργανισμού απέναντι στην απειλή του διαβήτη.Επίσης η άσκηση(τουλάχιστον μισής ώρας κάθε μέρα με βάδην,ποδήλατο η κολύμπι),ακόμα και η παραμικρή φυσική δραστηριότητα μπορεί να βελτιώσει την ευαισθησία της ινσουλίνης.