Το λόγο έχει ο κ. Μιχαήλ Γιαννάκης, Βουλευτής Βοιωτίας της Νέας Δημοκρατίας.
ΜΙΧΑΗΛ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, παρακολουθήσαμε την αγωνία του νέου Υπουργού Περιβάλλοντος να προσπαθήσει να πείσει για τις πρωτοβουλίες που μέχρι σήμερα έχει πάρει η Κυβέρνηση και ιδιαίτερα για το νομοσχέδιο που σήμερα συζητάμε, ένα νομοσχέδιο-μαμούθ που έρχεται να καλύψει ατέλειες και τεράστιες καθυστερήσεις είκοσι δύο μήνες τώρα.
Το θέμα που γεννάται είναι αν αυτό το νομοσχέδιο, πραγματικά, μπορεί να δώσει λύσεις, να δώσει σωστές κατευθύνσεις στα ενεργειακά δρώμενα της χώρας μας; Πιστεύω πως όχι, με την έννοια ότι όταν μια χώρα, μια Κυβέρνηση, μια πολιτεία δεν έχει καταλήξει μέχρι σήμερα σε μια εθνική ενεργειακή στρατηγική πως μπορεί ένα νομοσχέδιο να συνεισφέρει προς την κατεύθυνση που όλοι θέλουμε και μάλιστα σ’ έναν τομέα που είναι ο μοναδικός σ’ αυτήν την κρίσιμη στιγμή που μπορεί να προσφέρει αναπτυξιακή προοπτική στην πατρίδα μας;
Είναι ένα νομοσχέδιο-μαμούθ, θα μπορούσε να ήταν τρία ή τέσσερα νομοσχέδια, όπως τα είχε προγραμματίσει η Κυβέρνηση, παρόλα αυτά μέσα σε πολύ σύντομο διάστημα καλούμαστε να αποφασίσουμε για το ενεργειακό μέλλον της πατρίδας μας μ’ ό,τι αυτό συνεπάγεται υπό την πίεση του χρόνου, υπό την πίεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όταν θα έπρεπε τέτοια ζητήματα να τα είχαμε επιλύσει εδώ και ένα, ενάμισι χρόνο.
Μιλάμε για την απελευθέρωση αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Νομίζω ότι με το παρόν νομοσχέδιο η Κυβέρνηση προσπαθεί και ταυτόχρονα κλείνει το μάτι και στους εργαζόμενους της ΔΕΗ και στην αγορά. Κατά την άποψη μου είναι μια «τραβεστί» απελευθέρωση με ό,τι αυτό συνεπάγεται και πιστεύω ότι πολύ σύντομα η ίδια Κυβέρνηση θα κληθεί να φέρει νέο νομοσχέδιο για να ξεκαθαρίσει κάποια θολά σημεία που υπάρχουν στο συγκεκριμένο νομοθέτημα, όπως και ο συνάδελφος ο κ. Χατζηδάκης, πολύ εύστοχα παρατήρησε.
Επίσης, θέλω να κάνω μια άλλη παρατήρηση πολύ σημαντική. Θα κληθείτε, κύριοι Υπουργοί, πολύ σύντομα να πουλήσετε, να αποκρατικοποιήσετε λιγνιτικές μονάδες στο 17%. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι, δυστυχώς, η Βουλή δεν θα συμμετέχει σε κανένα στάδιο όλη αυτής της διαδικασίας. Δώσατε οι συνάδελφοι της Πλειοψηφίας λευκή επιταγή στην Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων και στον Υπουργό Οικονομικών, χωρίς να μπορούμε να κάνουμε καμμία παρέμβαση. Θα μαθαίνουμε από τα δελτία ειδήσεων ή από τις εφημερίδες το τι πρόκειται να γίνει με το μέλλον της ΔΕΗ.
Είναι ή δεν είναι αυτή η όλη διαδικασία που επιλέξατε υποβάθμιση της λειτουργίας του Κοινοβουλίου; Πως θα μπορέσουμε, αν θέλετε, να προλάβουμε κάποια λάθη της Κυβέρνησης; Πως θα πούμε τις προτάσεις μας τα κόμματα, οι Βουλευτές, οι συνάδελφοι που και στο παρελθόν έχουν ασχοληθεί με ενεργειακά θέματα και έχουν αναπτύξει πρωτοβουλίες και έχουν εμπειρίες που θα βοηθήσουν στην σωστή κατεύθυνση;
Επίσης, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριε Υπουργέ, έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετούς μήνες η διαδικασία για το λιγνιτωρυχείο της Βεύης. Αλήθεια που βρίσκεται αυτή η διαδικασία; Γιατί έχουμε καθυστερήσει τόσο πολύ; Αν είχαμε, ήδη, αποφασίσει δεν θα ήταν ένα πλεονέκτημα, ένα ισχυρό επιχείρημα απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις πιέσεις που δεχόμαστε;
Πιστεύω ότι η ευθύνη και σε αυτό το σημείο είναι τεράστια.
Έρχομαι στο θέμα Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, ένα θέμα που έχει γίνει σήριαλ. Έχετε βγάλει δεκάδες δελτία Τύπου σαν Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Έχετε επανειλημμένως διαβεβαιώσει το Κοινοβούλιο ότι πολύ σύντομα θα φέρετε ένα ανάλογο νομοσχέδιο. Αυτό γίνεται εδώ και δέκα οχτώ μήνες. Αν ανατρέξετε στα δελτία Τύπου του Υπουργείου σας, θα δείτε τις παλινωδίες. Έχετε καταθέσει επανειλημμένως το νομοσχέδιο το συγκεκριμένο και ερχόμαστε μετά από περίπου δέκα οχτώ μήνες να δώσετε –υποτίθεται- λύση.
Το ερώτημα που προκύπτει είναι το εξής: Τι παραπάνω θα έκανε μια κυβέρνηση αν ήθελε πραγματικά στην πράξη να ακυρώσει αυτήν την πρωτοβουλία από τις καθυστερήσεις, τις παλινωδίες που παρατηρήσαμε όλο αυτό το διάστημα; Τι παραπάνω θα έκανε μια κυβέρνηση για να δώσει επιχειρήματα στην όποια πλευρά θέλει την ακύρωση αυτής της εθνικής, της τεράστιας σημασίας προσπάθειας;
Επίσης, όσον αφορά το φορέα έρευνας υδρογονανθράκων και εδώ εκτός από τις καθυστερήσεις, νομίζουμε ότι το αποτέλεσμα θα είναι κατώτερο των προσδοκιών όλων μας, αν η Κυβέρνηση δεν προχωρήσει με τολμηρά και γρήγορα βήματα στη διευθέτηση του θέματος των Ανεξάρτητων Οικονομικών Ζωνών. Δεν μπορεί να μιλάμε για έρευνα υδρογονανθράκων χωρίς να έχουμε πάρει πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση οριοθέτησης των Ανεξάρτητων Οικονομικών Ζωνών. Πρέπει και εκεί να δώσετε απαντήσεις σύντομα. Δεν μπορούμε να κλείσουμε την έρευνα σε κάποια σημεία της πατρίδας μας, που ενδεχομένως δεν ενοχλούν κανέναν. Ξέρετε πολύ καλά ότι στο Αιγαίο και σε άλλα σημεία που οι γείτονές μας αμφισβητούν, υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες και ενδείξεις για μεγάλα κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Τι θα κάνουμε σε αυτήν την κατεύθυνση; Θα μείνουμε χωρίς να αγγίζουμε τέτοια θέματα τεράστιας εθνικής σημασίας;
Κλείνοντας, θα ήθελα να πω για το θέμα των μεταλλευτικών και λατομικών εργασιών. Και εδώ υπήρχε μια εργασία από τις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας, η οποία είχε φτάσει σε ένα τελικό στάδιο. Δυστυχώς, είκοσι δύο μήνες μετά ερχόμαστε πάλι με μπαλώματα να κλείσουμε ατέλειες με καθυστερήσεις απαράδεκτες. Δίνουμε κάποιες προθεσμίες χωρίς ουσιαστικά να βάζουμε σειρά σε μια αναρχία που υπάρχει σε αυτόν το χώρο.
Θα πρέπει, κύριε Υπουργέ, επιτέλους να φέρετε ένα ολοκληρωμένο νομοσχέδιο που πραγματικά θα λύνει το πρόβλημα σε όλες του τις διαστάσεις και όχι να προσπαθούμε να λύσουμε το πρόβλημα με μπαλώματα. Τα μπαλώματα κρατάνε πολύ λίγο και μας στοιχίζουν στην πορεία πολλαπλάσια.
Τέλος, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα ήθελα να πω ότι σαν παράταξη και ο εισηγητής μας και ο κοινοβουλευτικός μας εκπρόσωπος και οι συνάδελφοι που τοποθετήθηκαν, θέσαμε σημεία του νομοσχεδίου με τα οποία η Νέα Δημοκρατία συμφωνεί. Θα μπορούσατε –αν θέλετε- να δεχθείτε ακόμη περισσότερες προτάσεις, πιο εξειδικευμένες των συναδέλφων της Νέας Δημοκρατίας που θα έλυναν προβλήματα και δεν θα σας ανάγκαζαν –όπως είπα στην αρχή της ομιλίας μου- μετά από δύο, τρεις, τέσσερις μήνες να έρθετε να καλύψετε αυτά τα κενά.
Εδώ, όμως, υπάρχει ένα θέμα που έχει να κάνει με το τι εντολή έχετε πάρει από τον ελληνικό λαό. Τι λέγατε πριν τις εκλογές για τη ΔΕΠΑ, για τη ΔΕΣΠΑ, για τη ΔΕΗ, για όλα αυτά που συζητάμε σήμερα, και τι έρχεστε σήμερα να εφαρμόσετε; Αλήθεια, οι πολίτες που στήριξαν με μεγάλη πλειοψηφία στις τελευταίες εκλογές την Κυβέρνησή σας, τι εντολή σας έδωσαν, πώς χρησιμοποιείτε αυτήν την εντολή και πώς έρχεστε σήμερα να νομοθετήσετε σε ό,τι πριν από είκοσι δύο μήνες προεκλογικά με κάθε τρόπο καταγγείλατε; Αυτό είναι ένα τεράστιο έλλειμμα αξιοπιστίας, ένα έλλειμμα που πραγματικά γεννάει καινούρια προβλήματα. Γι’ αυτό και καθυστερείτε, γι’ αυτό κλείνετε το μάτι και στους μεν και στους δε και γι’ αυτό η πολιτική σας –όπως τη χαρακτήρισα- είναι μια πολιτική «τραβεστί» που σε καμία περίπτωση δεν λύνει κανένα πρόβλημα. Απλά πάλι θέλετε να κερδίσετε χρόνο. Αυτή είναι η τακτική σας.
Για το λόγο αυτό, τα προβλήματα είναι μπροστά μας. Νομίζω ότι πολύ σύντομα ο ελληνικός λαός θα πρέπει να δώσει λύσεις μέσα από εκλογές για να έχουμε μια ξεκάθαρη πολιτική, για να δώσει μια ανάσα στην οικονομία η νέα κυβέρνηση, γιατί το λιγότερο που μπορεί να κάνει μια νέα κυβέρνηση, αν μη τι άλλο, είναι να δώσει προοπτική, να επαναδιαπραγματευθεί σημαντικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με την οικονομία και την κοινωνία με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πορεία του τόπου μας.
Ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡEΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Ευχαριστούμε τον κ. Μιχαήλ Γιαννάκη, Βουλευτή Βοιωτίας της Νέας Δημοκρατίας.