Εορτολόγιο

Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

Προσοχή στα hamburgers του Lidl!

Γράφει ο Γιάννης Ζαμπετάκης
(BSc, PhD, MEd) Επίκουρος Καθηγητής Χημείας
Τα hamburgers του Lidl...
Και εκεί που είχαμε "πιστέψει" όλο τον μύθο περί e.coli από λαχανικά (μεγάλη μούφα!) σήμερα μάθαμε ότι το lidl πουλά hamburgers με e.coli...
Health authorities in France have ordered
a recall of beefburgers sold by the supermarket chain Lidl after seven children became infected with E coli bacteria, though officials ruled out a link between those infections and the deadly outbreak centred on Germany that has killed 39 people.
όταν όλα τα
βιβλία μικροβιολογίας λένε ότι σε τρόφιμα ΖΩΙΚΗΣ και όχι φυτικής προέλευσης υπάρχει η e.coli...τότε είναι πραγματικά ανεξήγητο γιατί συνεχίζεις να...θεωρείς ότι το βακτήριο προέρχεται από ...αγγούρια ή φύτρες...
ο ΕΦΕΤ ακόμα και
σήμερα γι΄αυτά μιλά...
Γιατί;
για να δούμε τώρα τις νέες ανακοινώσεις της πολιτείας...για τα hamburgers...και πόσο γρήγορα θα ανακληθούν τα εν ελλάδι hamburgers του lidl...

Link από τον αναγνώστη Δημήτρη

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΑΜΕΣΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΚΙΝΔΥΝΩΝ
Αθήνα, 17/06/2011
«ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΑΝΑΚΛΗΣΗ
ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΩΝ ΜΠΙΦΤΕΚΙΩΝ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ»
Ο ΕΦΕΤ ενημερώθηκε από τις αρμόδιες γαλλικές αρχές
για την ασφάλεια των τροφίμων για την εμφάνιση 6
κρουσμάτων HUS (αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο),
τα οποία καταγράφηκαν στη βόρειο Γαλλία (περιοχή
Nord). Πρόκειται για παιδιά ηλικίας 20 μηνών έως 8
ετών, τα οποία εμφάνισαν συμπτώματα αιμορραγικής
διάρροιας τη χρονική περίοδο μεταξύ 6 και 11 Ιουνίου
και κατά συνέπεια νοσηλεύτηκαν. Σημειώνεται ότι κανένα από τα παιδιά δεν είχε ιστορικό
επίσκεψης στη Γερμανία.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των επιδημιολογικών μελετών τα κρούσματα φαίνεται να
οφείλονται στην κατανάλωση μπιφτεκιών από βοδινό κρέας, τα οποία αγοράστηκαν από 3
καταστήματα ¨LΙDL¨ στην περιοχή της βορείου Γαλλίας. Τα αρχικά αποτελέσματα σε
μικροβιολογικές δοκιμές για τα τρία ανθρώπινα περιστατικά έδειξαν ανίχνευση
τοξικολογικών παραγόντων - γονίδια stx2 και eae - από STEC (τοξίνη Shiga που
παράγεται από το Ε. coli). _στόσο τα αποτελέσματα των αναλύσεων στα δείγματα
τροφίμων όσο και στους αρρώστους αναμένονται.
Από τους μέχρι σήμερα ελέγχους που διεξήγαν οι γαλλικές αρχές εικάζεται χωρίς να
έχει όμως επιβεβαιωθεί ότι τα κρούσματα οφείλονται στην κατανάλωση κατεψυγμένου
κιμά από βοδινό κρέας, με ημερομηνία λήξης 12 Μαΐου 2012, το οποίο διακινήθηκε από
καταστήματα “LΙDL” στη συγκεκριμένη περιοχή της Γαλλίας. H παραγωγή του προϊόντος
έχει πραγματοποιηθεί από τη γαλλική επιχείρηση “SEB”. Η ύποπτη παρτίδα, η οποία
συνδέεται με τα δύο περιστατικά, παρασκευάστηκε στις 11 Μαΐου 2011 και αποτελείται
από 13 μίγματα, προερχόμενα από γερμανούς (στην πλειοψηφία), καθώς και δύο ιταλούς
προμηθευτές. Όσον αφορά στα μίγματα τα οποία συνδέονται με τα ανθρώπινα περιστατικά
για αυτά χρησιμοποιήθηκε πρώτη ύλη προερχόμενη από 3 προμηθευτές στη Γερμανία. Ο
παραγωγός - επιχείρηση “SEB” - προχώρησε σε προληπτική ανάκληση δύο επιπλέον
παρτίδων, τα οποία παρασκευάστηκαν μία ημέρα πριν (10 Μαίου) και μία ημέρα μετά (12 Μαίου), των οποίων η πρώτη ύλη είναι από Γερμανούς, Γάλλους, Βέλγους και Πολωνούς
προμηθευτές.
Συνολικά δηλαδή έχει γίνει ανάκληση 3 παρτίδων του προϊόντος, το οποίο φέρει την
εμπορική επωνυμία «STEAK COUNTRY» και τα στοιχεία είναι τα εξής:
- Ονομασία Προϊόντος : 10 STEAKS HACHES SURGELES 100% PUR BOEUF
- Εμπορική Επωνυμία : STEAK COUNTRY
- Συσκευασία : 10x100g
- Αριθμοί Παρτίδων : 10 Mαΐου 2011, 11 Mαΐου 2011 and 12 Mαΐου 2011
- Ημερομηνία ανάλωσης : 10 Mαΐου 2012, 11 Mαΐου 2012 and 12 Mαΐου 2012
- Kτηνιατρικός αριθμός έγκρισης : FR 52 448 02 CE
- Ημερομηνίες διακίνησης : μεταξύ Mαΐου και Ιουνίου 2011
- Περιοχή διακίνησης : καταστήματα LIDL στη βόρεια Γαλλία
Από τα στοιχεία των γαλλικών αρχών δεν προκύπτει η όποια διακίνηση του εν
λόγω προϊόντος εκτός Γαλλίας. Επίσης δεν υπάρχει σύνδεση με την επιδημία
EHEC στη βόρειο Γερμανία.__