Εορτολόγιο

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Η δημοκρατία νίκησε

Σε πανηγυρικό κλίμα διεξήχθη η συνεδρίαση αλλά και η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ενώ χιλιάδες πολίτες είχαν περικυκλώσει τη Βουλή, σε μια προσπάθεια να πιέσουν τους βουλευτές όλων των κομμάτων να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Την γιορτινή ατμόσφαιρα που επικρατούσε στην αίθουσα του κοινοβουλίου χάλασε για λίγο η αναφορά του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Θεόδωρου Πάγκαλου, πως η πρώτη δημοκρατική κυβέρνηση από συστάσεως ελληνικού κράτους ήταν η πρώτη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 1981 και αυτή οδήγησε σε αυτήν την υποδειγματική δημοκρατία που έχουμε σήμερα στη χώρα μας.

Η Νέα Δημοκρατία αντέδρασε έντονα στην αναφορά του κ. Πάγκαλου επειδή θεωρεί πως η δημοκρατία ήρθε στην Ελλάδα το 1974 από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, ο οποίος έβαλε τα γυαλιά σε όλα τα αντιδημοκρατικά καθεστώτα που κυβέρνησαν τον τόπο από τον 5ο αιώνα προ Χριστού.
Κάποιοι άλλοι βουλευτές παρεξηγήθηκαν επειδή θεωρούν πως η δημοκρατία ήρθε στη χώρα μας με τη δικτατορία του Παπαδόπουλου και αυτό αποδεικνύεται περίτρανα από το επίκαιρο σύνθημα –στους τοίχους της Αθήνας- «τόση δημοκρατία έχουμε να δούμε από τη χούντα».

Η Νέα Δημοκρατία αποχώρησε προσωρινά από την αίθουσα αλλά επέστρεψε γρήγορα, αφενός επειδή η συνεδρίαση μεταδιδόταν απευθείας από το BBC και το CNN –και θα χαλούσε η όμορφη εικόνα της χώρας στο εξωτερικό-, και αφετέρου επειδή οι βουλευτές της θυμήθηκαν ότι δεν μπορούσαν να φύγουν από τη Βουλή, μιας και οι χιλιάδες θαυμαστές τους τους περίμεναν απέξω, για να τους αποθεώσουν και να τους σκίσουν τα ρούχα από ενθουσιασμό.
Πάντως, η προσωρινή αποχώρηση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας από την αίθουσα κρίνεται επιτυχημένη επικοινωνιακά, γιατί συντηρεί ακόμα την εντύπωση σε κάποιους καθυστερημένους πως το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία είναι διαφορετικά κόμματα και όχι οι δυο όψεις του ίδιου θλιβερού και κάλπικου νομίσματος.
Πριν από την ψηφοφορία μίλησε ο πρωθυπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος και ακολούθησαν οι ομιλίες των άλλων πολιτικών αρχηγών, ενώ –τιμής ένεκεν- μίλησε και ο επίτιμος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου.
Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αφουγκράστηκαν τη μεγάλη αγάπη και την εμπιστοσύνη του λαού για αυτήν την κυβέρνηση και την τίμησαν με την ψήφο τους, ενώ οι βουλευτές των άλλων κομμάτων κράτησαν την κομματική γραμμή και ψήφισαν «όχι», αν και ήταν ολοφάνερο πως ήθελαν να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ – πολλοί βουλευτές της αντιπολίτευσης έλεγαν «όχι» και, την ίδια ώρα, έκλαιγαν με αναφιλητά σαν μικρά παιδιά.
Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος και για να εορταστεί η ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, η Αστυνομία επιτέθηκε στους πολίτες με δακρυγόνα επειδή –εξαιτίας της χρεοκοπίας- δεν υπάρχουν χρήματα για πυροτεχνήματα.
Οι βουλευτές εκμεταλλεύτηκαν την φαντασμαγορική ατμόσφαιρα που δημιούργησαν τα ΜΑΤ στην πλατεία Συντάγματος και απέδρασαν από τη Βουλή – άλλοι με τα αυτοκίνητά τους, άλλοι από τον Εθνικό Κήπο και άλλοι από τους υπονόμους.
Στη χώρα που γεννήθηκε η δημοκρατία, οι βουλευτές δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και μετά προσπαθούν να βρουν τρόπους, για να διαφύγουν σώοι από τη Βουλή. Η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα.

Link Απο τον αναγνώστη Δημήτρη
http://saktsak.blogspot.com/2011/06/blog-post_1338.html