Εορτολόγιο

Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

«Τα ενεργειακά ποτά μεταβάλλουν την καρδιακή συστολή»

Τα ενεργειακά ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε καφεϊνη, μπορούν να μεταβάλλουν την καρδιακή συστολή, υπογραμμίζουν Γερμανοί ερευνητές, προειδοποιώντας ότι δεν θα πρέπει να καταναλώνονται από παιδιά και ανθρώπους με προβλήματα υγείας.
Ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Βόννης στην Γερμανία, παρουσίασε απεικονίσεις της καρδιάς 17 ανθρώπων, μία ώρα αφότου είχαν καταναλώσει κάποιο ενεργειακό ποτό που περιείχε καφεΐνη και ταυρίνη.

Η μελέτη έδειξε ότι τα ενεργειακά ποτά επιδρούν βραχυπρόθεσμα στην καρδιακή συστολή, αφού μετά την κατανάλωση, η αριστερή κοιλία η οποία στέλνει το αίμα σε όλο το σώμα, συστέλλονταν με μεγαλύτερη δύναμη.
«Μέχρι τώρα δεν ξέραμε ποια ακριβώς ήταν η επίδραση αυτών των ποτών στην λειτουργία της καρδιάς. Περιέχουν τριπλάσια ποσότητα καφεϊνης από οποιοδήποτε άλλο καφεϊνούχο ποτό όπως ο καφές ή η κόκα-κόλα. Υπάρχουν πολλές παρενέργειες που σχετίζονται με την υψηλή πρόσληψη καφεΐνης, μεταξύ αυτών και η ταχυπαλμία, η άνοδος της αρτηριακής πίεσης και στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, σπασμοί ή ξαφνικός θάνατος» λέει ο ερευνητής Τζόνας Ντόρνερ.

Αν και η επίδραση σε ανθρώπους που πάσχουν από καρδιαγγειακές παθήσεις δεν είναι γνωστή, οι επιστήμονες συνιστούν στα παιδιά και σε όσους έχουν προβλήματα υγείας να αποφεύγουν τα ενεργειακά ποτά.